• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ruski Kosmodrom

Started by sashastar, September 21, 2007, 08:27:32 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

September 21, 2007, 08:27:32 pm Last Edit: September 21, 2007, 11:13:20 pm by sashastar
Do 2020. godine Rusija planira da izgradi svoj kosmodrom za letove s posadom, što ne znači da će napustiti kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu, izjavio je rukovodilac Roskosmosa Anatolij Perminov.

'Za buduće pilotske transportne sisteme neophodan je novi tip raketonosača koji zahtevaju novi startni kompleks', naglasio je Perminov, javila je agencija Itar -tas.

Roskosmos razmatra šest mesta u Rusiji gde bi se gradio civilni kosmodrom. Jedno od njih je ruski Daleki istok, a kako je naveo Perminov, moguće je i gradnja više kosmodroma.

Za letove kosmičkih letelica bez posade razmatra se varijanta severnog ruskog eksperimentalnog kosmodroma 'Svobodni' koji su nedavno napustile kosmičke snage.

Izgradnja novog kosmodroma na teritoriji Rusije ne znači da se neće nastaviti eksploatacija Bajkonura, naglasio je šef Roskosmosa.

'Bajkonur ne treba isključiti ni iz pilotskih ni komercijalnih programa jer su Kazahstan i Rusija u tom poslu upućeni jedni na druge', istakao je Perminov.

On smatra da Rusija ne samo da treba da nastavi rad na realizaciji projekta 'Bajterek', koji podrazumeva izgradnju na Bajkonuru startnog komleksa raketonosača 'Angara' i obuku kazaških specijalista, nego da radi na što više zajedničkih projekata s Kazahstanom da bi se što brže išlo napred.

RTS