• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Nov sam i imam jedno pitanje

Started by Ivan, November 12, 2012, 11:12:45 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ivan

Za pocetak da se predstavim.Ja sam Ivan iz BG i vec dve godine pratim desavanja na ovom forumu.Takodje za ove dve godine pratim konstantni napredak u obradi astro fotografija,clanova foruma i mogu da kazem samo jedno,momci svaka cast.Dajete vetar u ledja svima nama,koji smo na samom pocetku ili tek krecemo vasim putem.
E sada imam jedno pitanje.
Vidim da neki clanovi imaju EQ3 montaze sa motorima na obe ose i da uspevaju da sa njima naprave vise nego dobre fotke.Znam da za taj uspeh imaju veliko znanje i ozbiljne pripreme za takav poduhvat,kao i opremu...
Mene zanima da li bi sa EQ5 montazom,sa motorima na obe ose,mogao da napravim prve korake u astrofotografiji.
Jos jednom veliki pozdrav svim clanovima i vedro nebo svima.

kruska

eq-5 bi trebalo biti dovoljna.
najvaznije je "dobro dobro" useveriti ;)
ako je teleskopu manja ziza (400-800mm) bice manje oscilacija, pa ce bude ok i "dobro" useverenje(20-30sec exp.)
za guiding ipak treba "dobro dobro" useverenje (50-100sec exp.) ;D
ne zaboravi vetar i ostale probleme kojih ce u pocetku biti previse ali guraj.

Ivan

Hvala Kruska na brzom odgovoru.Teleskop koji bi isao je Newton 200/1000.
Znaci uz dobru pripremu i strpljenje bi mogao,sa ovom opremom,da napravim svoje prve korake u astrofotografiji

Yagodinac

Teleskop 200/1000 "ne prašta"  ;)
Drugim rečima, na 1000mm žižne daljine svaka greščica se vidi. I nije toliko problem useverenje, više živaca pojede to što praćenje na običnim montažama (EQ3, EQ5,6), dakle verzijama koje nisu obeležene sa syntrack, synscan, goto ili pro uopšte nije tako precizno. Njihovi stepperi imaju manji broj koraka i manje su precizni - a možda i ima još neki razlog... Npr manja preciznost izrade puža, samo nagađam, doduše.
U suštini za astrofoto su isključivo syntrack ili pro verzije. Ako uzmeš običnu EQ3 ili 5 sa motorima bićeš ograničen na 30sec, oko ekliptike ponekad i manje. Ili da odbacuješ snimke koji ne valjaju. Postoji i mogućnost da kasnije dokupiš upgrade kit (300-450e, zavisno gde kupuješ) i da običnu montažu pretvoriš u astrofoto, sa mogućnostu guidinga.

Moj savet bi bio da za iste pare smanjiš tubus sa 200 na 150/750 a razliku investiraš u HEQ5 i neki guider. Nećeš videti neku realnu razliku između ta dva tubusa (osim veće slike u 200 za jednu četvrtinu) ali itekako ćeš videti nebesku razliku između ekspozicije od pola minuta bez guidinga i 4-5 minuta sa guiderom.

Ivan

Hvala Jagodinac,odgovor kratak i jasan,kao i uvek,ali sada imam jos jedno pitanje.
Sta ulazi u upgrade kit i koliko bi taj upgrade priblizio takvu montazu,onoj pravoj(mislim na heq5,eq6...)

Yagodinac

Quote from: Ivan on November 12, 2012, 01:47:22 pm
Hvala Jagodinac,odgovor kratak i jasan,kao i uvek,ali sada imam jos jedno pitanje.
Sta ulazi u upgrade kit i koliko bi taj upgrade priblizio takvu montazu,onoj pravoj(mislim na heq5,eq6...)

Upgrade kit podrazumeva da vadiš i bacaš stare motore, ploču i nešto elektronike na njoj a stavljaš nove (skuplje  :) ) motore, elektriku i dobijaš nov "daljinski" koji prihvata GoTo. Takođe imaš i guider port.
U principu to znači da imaš od babe devojku. Nikakva suštinska razlika ne postoji između ovakve tjunirane i u startu HEQ5 ili EQ6 PRO verzije. Osim možda boje.
A kad izračunaš u pare dođeš bukvalno na isto, tjunirati babu ili odmah uzeti devojku ispada svejedno  ;D

Zokikac

Nesto kontam ako tjuniras babu ti znas da je baba ali ako uzmes devojku mislim da ces biti srecniji jer znas da je devojka ti si joj prvi,mada si i babi mogao da budes prvi ali je baba tjunirana a devojka je nova ako kontas sta hocu da kazem :) glasam za devojku s'obzirom da je razlika u novcu nikakva :)

Yagodinac

I ja glasam za devojku  ;)
Premda je Matija tjunirao svoju staru EQ6 i evo njegovih (odličnih) radova:

http://www.hrastro.com/

Ivan

haha,veoma slikovit odgovor,pun korisnih informacija.A sada,nabudjena baba ili devojka,kapiram da je ujutru,sve jedno, ;D,pozdrav

Zokikac