• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Misteriozna džinovska crna rupa zbunjuje astronome

Started by orion310591, November 30, 2012, 04:05:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

orion310591

Valjda nisam pogresio mesto za temu... meni interesantno kako uvek ima nesto novo pa da podelim s onima koji ne citaju blic online...

Astronomi su otkrili ogromnu crnu rupu, drugu dosad najveću u nauci, a ono što ih najviše zbunjuje jeste činjenica da se ona nalazi u maloj galaksiji čija je veličina tek četvrtina naše Mlečnog puta.

Galaksija NGC 1277 ima crnu rupu koja je 4.000 puta veća od one u središtu Mlečnog puta i čija je masa 17 milijardi puta veća od mase Sunca, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nature".

Ovo oktriće se kosi sa postojećim modelima rasta crnih rupa, po kojima one evoluiraju uporedo sa galaksijama domaćinima.

Crnu rupu u galaksiji NGC 1277, udaljenu 220 miliona svetlosnih godina od naše planete, u sazvežđu Persej, otkrili su astronomi sa Univerziteta u Ostinu koristeći teleskop Hobi-Eberli smeštenog u Teksasu.

Naučnici su izračunali da je crna rupa u galaksiji NGC 1277 veličine našeg Sunčevog sistema, te da čini 14 odsto mase galaksije u kojoj se nalazi.

Pored NGC 1277, astronomi su otkrili još pet malih galaksija koje bi mogle da sadrže velike crne rupe i time opovrgnu teoriju po kojoj samo velike galaksije mogu da imaju velike crne rupe.

"Galaksija NGC 1277 deluje veoma staro. Izgleda da je crna rupa narasla veoma brzo u dalekoj prošlosti, dok je galaksija prestala da se širi i proizvodi nove zvezde i druga nebeska tela", kazao je u izjavi za BBC član istraživačkog tima, dr Remko Van den Boš.

"Pokušavamo da dokučimo kako se to dogodilo. Zasad nemamo odgovor na to pitanje, ali je zato, valjda, to toliko zabavno", dodao je on.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/355636/Misteriozna-dzinovska-crna-rupa-zbunjuje-astronome

kruska

http://kasiopeja.webs.com/
Gran Canarias, and the Great Attractor
[ Img]     [ /Img]