• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Mars JSP 28.-29.10.2005.

Started by Bobo, October 30, 2005, 10:10:30 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bobo

Slozio sam finalnu verziju Marsa u opoziciji:Vjerovatno se moglo i kvalitetnije odraditi, ali ja sam zadovoljan. Vidi se da je seeing pred jutro bio losiji.

Malo da analiziram snimke: polarna kapa se gotovo ne vidi, jedva se nazire par svijetlih pixela na gornjoj strani (juzni pol). Na suprotnom polu se pocinju vidjeti oblaci iznad Utopie tek na zadnje dvije snimke, ispod Syrtis Major (veliki tamni dio "V" oblika).  Na prvoj snimci (20:05 UT) je tzv. dosadna strana Marsa - koja uopce nije dosadna ako se zna sto se promatra! Svijetla fleka na poziciji "8 sati" je Olympus Mons (Nix Olympica ako se drzimo albedo naziva), odnosno oblaci koji se uvijek zakace na najveci vulkan u Suncevom sustavu.

Druga i treca snimka su mi najdraze, najbolje su ispale. Vidi se Mare Cimmerium iz kojeg izlaze dva "zareza" (Gomer Sinus?), dobra indikacija da je seeing stabilan ako se doticni mogu vidjeti golim okom. Tocno ispod tih zareza je Elysium, opet okrugla blijeda fleka. S desne strane je Stymphalium Lacus, za kojeg bi volio znati sto je u stvarnosti :)

Tamni dio koji se od Mare Cimmerium nastavlja sve do Syrtis Major je Mare Tyrrhenum. Svijetli dio iznad mjesta gdje se ta dva "mora" spajaju se zove Eridania, a tamni dio iznad Eridanie je Mare Chronium.

"Spic" gdje zavrsava Mare Cimmerium pokazuje na izbocinu Mare Tyrrhenuma koja se naziva Syrtis Minor. "Zaljev" izmedju Syrtis Minor i Major je Libya. Mala tamna fleka lijevo dolje od Syrtis Minor je Nodus Alcyonis, a svjetlina desno od Syrtis Major je Arabia.