• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Voyager 1 - na granici Suncevog sistema.

Started by Manu, December 04, 2012, 02:08:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Manu

Pozdrav svima.
Novi sam clan foruma ali odavnose  interesujem za astronomiju/tiku i volim slobodno vrijeme da provodim citajuci i informisuci se o svemu i svacemu iz ovih oblasti.
   Od pocetka mi je nekako zapala za oko misija Voyager i sve sto ta dva spacecrafta cine za covjecanstvo. Zato ih i smatram za covjekovo najvece dostignuce.
Sinoc su iz NASA-e odrzali konferenciju za stampu i objavili da je Voyager 1 stigao do same ivice Solarnog sistema i da iako ne znaju kada ce preci u medjuzvjezdani prostor da je taj trenutak blizu.
Ovaj topic bih volio da posluzi da ljudi  u njemu pisu sve o Voyagerima, kao i update-e o buducim skorijim ili daljim dostignucima.

Danijel

Postoje već dvije teme o Voyager(ima), s ovom su tri. Možda bi ih moderatori mogli spojiti u jednu ;)

Voyager 1

Odakle potice neiscrpan izvor energije Voyager-a 1
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Manu

Nemam nista protiv, o temi se da puno pisati i uvijek izlaze nove informacije.
:)

Sasa

December 05, 2012, 01:30:50 am #3 Last Edit: December 05, 2012, 01:44:31 am by Sasa
Nasa ima svoje kriterijume za veličinu Sunčevog sistema, ali njih treba sa rezervom prihvatiti. Po drugom kriterijumu, koji se oslanja na gravitaciju, Vojadžeri su još jako, jaaaako daleko od granice Sunčevog sistema. Nisu prevalili ni hiljaditi deo svog puta po Sunčevom sistemu.

Manu

U pravu si jer Voyageri ce "pobjeci" od Sunceve gravitacije tek kada je nadvlada gravitacija neke druge zvijezde a do tada ce proci mnogo hiljada godina. Ipak Voyageri ce u medjuzvjezdani prostor uci onog trenutka kad medjuzvjezdani vjetrovi naelektrisanih cestica nadvladaju iste koje stizu sa Sunca, a to se ocekuje u bliskoj buducnosti.
Inace, interesuje me kako nasa zvijezda izgleda ako se posmatra  sa Voyagera, sigurno je sjajnija od ostalih zvijezda ali koliko, koliko je to u poredjenju sa Suncem koje vidimo odavde, sa Zemlje.
Ako neko ima informacije....

vlajkoni

Poslednje vesti o Voyager1 najbolje oslikava izjava Stamatios Krimigis-a:
"The models that have been thought to predict what should happen are all incorrect."
Naime, pre godinu dana sve je postalo jako tiho oko Voyager-a, solarni vetar je opao do granice kada više nije bio detektibilan, a tranzicija se odigrala vrlo brzo za svega nekoliko dana. U isto vreme galaktičko  kosmičko zračenje je značajno poraslo i do tog trenutka je sve izgledalo očekivano tj. delovalo je kao da se Voyager napokon oslobodio dejstva Sunca.

Međutim, galaktičko kosmičko zračenje bi trebalo da dolazi iz svih pravaca, ali instrumenti na Voyageru pokazuju da zračenje dolazi samo iz jednog pravca. Druga stvar je da iako više nema solarnog vetra nije primećena nikakva promena u magnetnom polju. Ovo poslednje je jako teško objasniti jer po sadašnjem modelu magnetno polje galaksije trebalo biti pod uglom od 60 stepena u odnosu na magnetno polje Sunca.

http://www.sciencemag.org/content/early/2013/06/26/science.1235721

Sasa


Marcony


Sasa

Opet! Svaka čast, ovo je, koliko pamtim, jedno peti put da je napustio Sunčev sitem.

Danijel

Ma on ti ode pa se onda vrati na bis, i tako svako malo, postao je slavan i dok god mu ljudi skandiraju, izlazi na binu po još malo ovacija i slave. Tak ti je sa slavnima, moraju voditi računa o svojoj reputaciji ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

SasaMarcony


Accuphase

Ludilo opet jaše međ srbljem...
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=09&dd=13&nav_id=753343

Šalu na stranu, nikada nije ni sjahalo, čak ni kada je onomad bilo prilike !

spadej

Jedino sto je merljivo i dokazivo u celoj toj prici o Vojadzerima je njihova udaljenost od Zemlje. I osnovci mogu da izracunaju koliki je put predjen ako radio signal putuje 17 sati i nesto minuta. Srednjoskolci ce verovatno uzeti u obzir i to parce puta koje ce sonda preci dok radio talas putuje ka Zemlji, pa ce po njima sonda biti jos dalja. Za sve te racunice ne treba cak ni digitron.

Sve ostalo je samo pretpostavka. Gde je granica suncevog sistema, gde prestaje uticaj sunceve gravitacije, te da li je Vojadzer izasao ili kad ce izadji, i odakle ce to izaci.

Po meni, pretpostavka je i ocitavanje mernih instrumenata na Vojadzeru.  Koliko je pouzdan instrument koji je 30 godina bio izlozen ekstremnoj hladnoci, nepoznatim izvorima raznih zracenja i ko zna cega jos? Ne postoji ni jedan drugi uredjaj koji je doziveo tako nesto, nije poznato kako se u takvim uslovima ponasa materijal od kog je napravljen.
Drugom recima, Vojadzer je eksperiment koji nikad nije ponovljen, u istim uslovima i istom metodologijom, pa se ni rezultati tog eksperimenta ne mogu proglasiti naucnim istinama. Jeste da ih ima 2 komada ali lete u suprotnim pravicma.

Raznorazna pisanija o tome da je izasao iz ovog ili onog je samo marketing, pokusaj da misija ne bude zaboravljena.