• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Meteorit IRON

Started by dowlani, December 07, 2012, 04:44:17 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dowlani

Pozdrav svim forumasima, kao sto vidite nov sam na forumu ali moja fascinacija svemirom traje od malena. Pronasao sam ovaj "kamen" i odmah mi je bio cudan jer je ogromne tezine, privlaci magnet a i kada sam jedva odlomio jedan njegov mali dao video sam da unutra sav "svetluca" hahah (oprostite na ovom terminu ali samo sam hteo da vam priblizim stanje kako jeste), posle dosta surfovanja i istrazivanja mislim da je ovo meteor IRON. Molim kolege forumase koji su dosta iskusniji i poseduju vise znanja da daju svoje misljenje i dame upute gde se moze izvrsiti analiza ovoga. Inace Ja sam iz okoline Kragujevca. Pozdrav svima  ;)  ;)  ;)

NeS

Pre ce biti da je to mineral MAGNETIT  po sastavu Fe2O4.
Gvozdeni meteoriti su cisto gvozdje i ne bi mogao tako lako da ga odlomis.
Takodje ono po cemu se gvozdje iz meteorita razlikuje od zemaljskog je Vidmanstatova strauktura na ispoliranom preseku i pod dejstvom sumporne kiseline. Mozes ovde videti kako to izgleda
http://www.solarviews.com/eng/meteor.htm

Yagodinac

I još nešto što je osnovno za meteorite: trebalo bi da su potpuno spaljene i ugljenisane površine, što ovde nije slučaj.

dowlani

 Inace nisam naveo da se ovaj meteorit dugo nalazio u mocvari i usled susa je presusila i on se pojavio. Ipak cu uraditi analizu na nekom od instituta, a inace ima spaljenu povrsinu i to su kao spaljene tacke na njemu, ne mogu najbolje da objasnim ali sutra cu malo bolje da slikam i njegov deo koji sam jedva odlomio, veoma je tezak za svoju velicinu! Hvala vam na odgovorima.  ;) ;)

NeS

Probaj da odredis gustinu tj. specificnu tezinu. Vecina minerala ima gustinu 2.5 - 3 ; magnetit 5.1 a gvozdje 7.8 g/cm3

NeS

Interesuje me koji je to kraj.
Pretpostavljam da je u Srbiji.

Ygor2000stargazer

Ja sam trazio meteorite i najlaksi nacin da utvrdis je taj da vidis da li je tezak (tezi od ostalog kamenja u okolisu),da li je crn (dok je prolazio kroz atmosferu) ili
ima thumb prints (ako je  IRON). Mozes da utvrdis da li sadrzi nikl (svetle flekice kad ga prepolovis) i da li sadrzi piroksen i olivin (zuckasto/zelene boje)

Pozdrav  :)

Accuphase

Mislim da te ovo zapravo interesuje kolega @dowlani, pa pogledaj i sam...
http://www.meteoritemarket.com/

Ygor2000stargazer

Nema potrebe, ja vec imam NWA 869,nabavio u Engleskoj. Izadji malo veceras, Jupiter I Mesec vladaju

Accuphase