• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

napajanje za teleskop i opremu

Started by kruska, December 19, 2012, 08:36:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kruska

Posto sam slusao svakakve ideje za napajanje od naravno najpouzdanije 220V ulicne mreze iz zidnog stekera. pa do akumulatora koji se po iskustvima cesto isprazne kad ne treba, sta mislite o agregatima 1kw(1kVA) za napajanje narocito za astrofotografiju?
Ako ponavljam temu spojite me ili prebacite u odgovarajucu.
jel neko racunao koliko potrosi za 5 sati oprema za astrofotografiju
montaza, kamere, laptop..

orion310591

pa treba da pise na svakom uredjaju kolko je W snaga tj potrosnja, to mu dodje kao nesto maksimalno tako da preko toga ne moze, znaci pogledaj sta sve koristis i saberi, i gledaj da ne predje 1000 W (teorijski, al ja ga ne bi gurao preko 850, nz kakav je agregat i dal je dobar), za laptop ce ti biti najteze da odredis pravu vrednost jer se snaga menja iz sekunde u sekund al ga svejedno racunaj kao da je na max svo vreme...

Yagodinac

Mislim da nijedna montaža, lap-top i kamera ne mogu da ti potroše akumulator od 65 Ah za noć. Ja sam ranije koristio stari 110Ah a i sad imam jedan od isto stotinu, dva takva pale buldožer  :P
Naravno da imam i minijaturni (za skuter) od 7Ah i njega uglavnom koristim kad mi treba za Eosa samo. Odnosno za startrails.

Upozorenje No1)
Izbegavaj da koristiš akumulator za auto, jer isti možeš eventualno isprazniti usred nedođije a to je nepotrebna glupost. Npr ako imaš 44Ah koji je uz to i slabo napunjen ili relativno potrošen...

Upozorenje No2)
Akumulator (naročito zimi) ne ide nikako na podlogu (mraz, sneg, smrznuta zemlja) jer će i najjači kapitulirati za nekoliko sati u snegu. Stavi ga na bilo šta, stoličicu, dasku, stavi ga u gepek samo ne na zemlju. Ja imam neke stiroporske varijante koje su zakon  8)

Luger

1Kw je vise nego dovoljno za svu opremu.Ali, prikljucivanje na agregat osjetljivih uredjaja, bez nekog stabilizatora  je potencijalni rizik.Napon varira u zavisnosti od kvaliteta i rada motora,kvaliteta goriva i sl.
Slozio bih se sa Yagodincem, dobar akumulator je vise nego dovoljan za cijelu noc, plus cist  DC napon.

kruska

hm i stabilizator..(pogledacu i to )
ja sam mislio da uredjaj pravi 220V i npr 5A = 1kw
pa se onda nakaci oprema kao i kod kuce, sa svim kablovima.
laptop radi preko baterije a svaki uredjaj ima svoj ispravljac ali opet na stabilnih 220 V

kruska

palo mi na pamet da agregati mozda tresu tj. prave podrhtavanje ako su blizu opreme.

Luger

Danas se kupuju agregati koji imaju elektronsku regulaciju napona na sebi,pa to,donekle, moze biti  preduslov za pouzdaniji rad fine opreme.Ukoliko takav regulator ne postoji, kao sto ga nije bilo na ovom malom Hondinom sa kojim sam radio, malo malo pa rucno turiras, pa dodajes gas,pa smanjujes....glavobolja.Pri tom,i napon i frekvencija znatno variraju .
Ja na to ne bih prikljucio nista osim sijalice.
Sto se tice buke , nije velika,ali nisam ni siguran da ne bi smetala nocu.
A vibracija...ma jok.

gile.ms

Koliko mogu da se setim pre nekoliko godina smo jedan od komercijalno dostupnih agregata od par kilovata nakačili na osciloskop...
Napon je izgledao k'o da su ga deca žvrljala  :o
U stvari, tada smo pokušavali da sistem "220V - UPS - server" u slučaju nestanka struje a pre pražnjenja UPS-a povežemo na agregat (bez gašenja servera)...
UPS-evi jednostavno odbijaju da napon sa agregata koriste kao pogonski (iako su priključeni na agregat i dalje koriste i troše akumulator)
Razlog je, naravno, beskrajno nestabilan napon koji daje agregat...
Probali smo nekoliko agregata, nekoliko jako dobrih UPS-eva, čak smo pokušavali i sa stabilizatorima napona i ništa...

Tada smo saznali da se ozbiljni agregati (od samo par kW) koji na izlazu daju lepo ispeglan napon obično pišu sa četiri nule   ::) ::)

Uzimajući u obzir cenu i masu najobičnijeg agregata, mislim da je mnogo bolje rešenje da se na teren ponesu dodatna dva akumulatora (napunjena) ;D
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Darchy

A kleme na akumulator, pa s vemena na vreme paljenje automobila? Pored svih "bučuka" koje vukljam sa sobom na posmatranje još mi fali i agregat, divota! :/ Dali bi Celestronov PowerTank mogao da pomogne?
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Celestronov power-no-thanks je 17Ah i ubedljivo je najslabiji po kapacitetu od svih akumulatora za auto. Za jugo ti treba 2-3x više. Takođe, nije baš ni trajan nešto. A cena mu je veselo optimistička.
Nešto što može da se prazni i puni mnogo puta i to do nule, bez oštećenja, su tzv deep cycle akumulatori (popularni na čamcima). Nisu uobičajeni ovde i nisu jeftini u poređenju sa starterima, ali su skoro neuništivi.

Darchy

Pretpostavio sam da NoPowerTank :) nije preterano jak, ali sam pomislio da bar daje laminaran output. Doduše, nemam pojma koliko su osetljivi steper motori na montažama i koliko im smetaju oscilacije u naponu, pretpostavljam da to drastično utiče na preciznost praćenja. Bez obzira koliko je jak akumulator ili agregat, dali je montaži potreban UPS? Nebih da mi se desi da mukom stečenu montažu pretvorim u pečenje :)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D