• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Mlečni Put prepun planeta

Started by Kizza, January 04, 2013, 07:49:37 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

NASA je saopštila koliko mogućih planeta ima u našoj galaksiji Mlečni Put: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-002
Moram priznati da je broj impresivan.Život sigurno postoji na nekolko stonina hiljada planeta.Nadam se da će mo uskoro otkriti "komšije" :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Milan Nikolic

Reč je o milijardama. NASA je zapravo nešto ranije procenila da na svaku zvezdu - u proseku - ide po jedna planeta.

RankoSD

Quote from: Milan Nikolic on January 04, 2013, 08:42:03 pm
Reč je o milijardama. NASA je zapravo nešto ranije procenila da na svaku zvezdu - u proseku - ide po jedna planeta.


Po toj racunici, kada bi postojao katalog svih tih planeta na nasem racunaru i ako bi smo tokom njegovog pregleda za jednu planetu izdvojili samo 1 sekundu trebalo bi nam oko 10.000 godina da ih pregledamo sve.

Zaista impresivna brojka.

Milan Nikolic

Zato se nikada ne radi na jednom računaru. :) Ne mogu tačno da se setim, procenjeno je koliko bi jednom čoveku trebalo vremena da sagradi rover Kjurioziti i reč je valjda o hiljadama godina.

Zbog toga postoje mnogi ljudi koji rade na jednom projektu. Na misiji Apolo radilo je 400 hiljada ljudi. :)

Dyson_Sphere

Quote from: Milan Nikolic on January 05, 2013, 12:25:19 am
Zato se nikada ne radi na jednom računaru.


Da, ali poenta onoga sto je RankoSD napisao je da se stekne slika o ogromnom broju planeta koji postoji u nasoj galaksiji a ne da jedan covek treba da radi posao obrade podataka.

Milan Nikolic

January 05, 2013, 12:57:19 pm #6 Last Edit: January 05, 2013, 01:07:30 pm by Milan Nikolic
Znam, znam. Zato sam poruku prepunio smajlijima.

Što se tiče Nasine misije Kepler, cilj je da se potvrdi postojanje planete koja može biti zemljina bliznakinja (jednake, ili približne veličine i odgovarajuće udaljenosti od sunca). Kepler teleskop posmatra četiristoti deo neba prema sazvežđu Labud-Lira do udaljenosti oko tri hiljade svetlosnih godina gde detektuje i posmatra oko 150 hiljada zvezda.

Međutim, procenat zvezda sa uočljivim tranzitima njihovih planeta je jedan posto, tako da ukupan broj mogućih posmatranja solarnih sistema (tj. zvezda gde se može videti tranzit planeta) iznosi oko 1500. Do sada je potvrđeno 105 planeta, dok planeta kandidata ima 2321.

Procena da na svaku zvezdu u proseku ide po jedna planeta je konzervativna. Tačniji rezultat može biti da na svaku zvezdu u proseku idu po dve planete.

Ako misija Kepler otkrije makar jednu planetu koja je zemljina bliznakinja, onda takvih planeta u našoj Galaksiji može biti preko 60 miliona. U našem okruženju do tri hiljade svetlosnih godina, takvih planeta može biti preko deset hiljada.

Od ovih deset - do dvadeset - hiljada planeta nalik Zemlji, koje su u našoj relativnoj blizini, moguće je da postoje i one koje su razvile biološki život sličan našem. U tom slučaju, pitanje je samo dana kada ćemo ostvariti međusolarna putovanja i misije na takve planete. :)


Milan Nikolic

Zanimljivo je da naša Zemlja i Mesec jesu zapravo dvojna planeta. To malo ko spominje ali može biti veoma važno u istraživanju egzoplaneta.

Postoji znatna verovatnoća da egzoplanete slične Zemlji budu zapravo meseci svojim većim parovima. Tu ideju vidimo u filmu Avatar.

Dakle, veća planeta bi bila nalik Jupiteru, ili Saturnu, dok manja planeta može biti slična Zemlji. U tom slučaju manja planeta predstavlja mesec većoj planeti, ali to se tačnije naziva dvojna planeta.
Accuphase

Hmmm... da, ali šta sa radijacionim pojasevima "jupiterolikih planeta", sem ako tamošnji žitelji nemaju "artifical force shield" na svojim nebesima "made by rda" ?
Uz to, tu je i gravitaciono sažimanje satelita(planeta) u orbiti oko gasnih džinova.

Sve u svemu, divovi su dobroćudni "anđeli čuvari" u solarnim sistemima, ali kao komšije neka hvala, daleko im lepa kuća...
Milan Nikolic

Ne znam dovoljno astrofiziku. Da li svaka planeta veličine Jupitera mora da bude sa takvim osobinama koje spominješ?

Accuphase

January 07, 2013, 12:12:59 am #11 Last Edit: January 07, 2013, 12:45:16 am by Accuphase
Quote from: Milan Nikolic on January 06, 2013, 11:45:55 pm
Ne znam dovoljno astrofiziku. Da li svaka planeta veličine Jupitera mora da bude sa takvim osobinama koje spominješ?


S obzirom na "metalična jezgra" svejedno da li od vodonika ili metala(zbog velikog pritiska u unutrašnjosti), te uglavnom verovatno velike rotacione brzine, bojim se da je tako...


Kizza

"Kepler" je naznačio čak 461 planetu kao "super Zemlju": http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-005
Since the last Kepler catalog was released in February 2012, the number of candidates discovered in the Kepler data has increased by 20 percent and now totals 2,740 potential planets orbiting 2,036 stars. Based on observations conducted May 2009 to March 2011, the most dramatic increases are seen in the number of Earth-size and super Earth-size candidates discovered, which grew by 43 and 21 percent respectively. Image credit: NASA/Ames/JPL-Caltech
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Accuphase

Kakva je tektonika ploča tzv. "super zemalja", poseduju li je uopšte, mislim naravno na teorijske pretpostavke i simulacije, s obzirom da je bar na našoj "maloj zemlji" to jedna od osnovnih stvari za evoluciju života ?