• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ekstrasolarne planete

Started by Dule_smor, May 05, 2004, 10:39:30 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dule_smor

 Silicijum moze takodje da gradi mnostvo veza kao ugljenik i formira lonce koji su slicni dnk.Ili zamislite okean tecnog superprvovodnika na apsolutnoj nuli...savrseno mesto za kompjuterske mozgove.

Sasa

 Koliko je meni poznato po broju jedinjenja nista ne moze da se meri sa uglejnikom. Ima ih vise od dva miliona sto je vise nego svih drugih zajedno. Sem toga, na apsolutnoj nuli sve staje, molekuli se ne krecu, nema razmena informacija itd. Znaci ne postoje ni superprovodnici, pa makar bili i od silicijuma.

Ali nije to bitno za ovo o cemu govorim. Bitno je da se nauka rukovodi logickim sledom rasudjivanja. Znaci, ne mozemo tek tako reci zivota ima svuda jer je svemir velik. Ako tako kazemo onda tu ima neke nase, ljudske, logike, ali nauka trazi logiku zasnovanu na naucnim cinjenicama. Pre 100 ili 200 godina nekima je bilo logicno da zivota ima i na Suncu (npr. Hersel, ako se dobro secam), ali naucne cinjenice su potom sugerisale da je to nemoguce.


Dule_smor

 Ok nisam mislio bas na apsolutnu nulu, ali nema veze.A to sto kazes da je nauka pokazala da mnoge stvari nisu tacne je istina.Ali je takodje istina da su se mnoge stvari za koje je nauka tvrdila da nisu tacne ili moguce pokazale kao tacne.

Sasa

QUOTE (Dule_smor @ 20. May. 2004., 14:14)
Ali je takodje istina da su se mnoge stvari za koje je nauka tvrdila da nisu tacne ili moguce pokazale kao tacne. [/quote]
Svakako i to niko u nauci ne porice. Naprotiv, naucnici su stalno skepticni i vrlo, vrlo oprezni jer su svesni koliko su saznanja do kojih dolaze varljiva.

Ali ovo vec nema veze sa nasom temom. Ne razumem sta hoces da kazes ili dokazes.

Pozdrav
Sasa  

Dule_smor

 Ok, razumeli smo se:).Nego da se vratimo na temu:Nasa je odlucila da se misija TPF sastoji iz dve posebne letelice TPF-C i TPF-I, koje ce biti lansirane za 10 odnosno 15 godina.Vishe detalja ovde.

Sich

 Da se nadovezem na bohemijske karakteristike zivota. zaista ugljenik je apsolutni pobednik za formiranje zivota, ali na kojim jos elementima je moguce da je osnova nekakvog oblika zivota? Zaista zanimljivo razmisljanje na http://www.mentallandscape.com/Writings_AlienLife.htm
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter