• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Baljezgarijama nikad kraja...

Started by Sekula, February 10, 2013, 04:28:43 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Iskreno, mislim da su budalaštine izotropno raspoređene po nacijama. Ima lupetanja i u Koreji, Americi, Nigeriji, Turskoj... Npr astrologija je skoro pa državna religija u Indiji. Neću da pominjem raznorazna druga sujeverja po svetu, formalna zabrana letenja vešticama iznad 400m po afričkim zemljama i slično. Ili npr rumunskog predsednika koji (kao i cela njegova zemlja) za sve pita lokalne veštice.

Jedini problem nastane kad zvanična ideologija preuzme tehniku zaglupljivanja sopstvenog naroda kao fundamentalnu za sopstveni opstanak. Malo stariji od nas se sećaju Slobinog vremena kad su raznorazni proroci arlaukali sa TV-a da će Sloba "vladati još 100 godina i da mu niko ništa ne može", da je opasno biti napolju za vreme pomračenja, da nas mrze masoni i iluminati i da su oni krivi za sve...

A i stiče se utisak da Rusi dođu kod nas samo kad treba da popiju koju vodku i odvale nešto glupo. Ja se zaista ne sećam kad je u našim medijima objavljeno nešto o ruskim naučnicima a da to nije bilo - potpuno nenaučno, senzacionalistički, i iznad svega bruka za termin naučnik. Naravno da ruska nauka nimalo ne zaslužuje ovakve gluposti ali šta da se radi. Verovatno je kod njih oseka pameti još izraženija; danas posle 70g Rusi imaju pravo da budu vernici i da idu u crkvu. A tu slobodu su previše doslovno shvatili pa se uz veru provuklo izgleda i verovanje u raznorazna čuda i tako dobijemo naučnike koji tvrde ono što Pera ovde u kafani prekoputa ne sme da kaže. Da mu se ne bi Žika i Sosa smejali kao mentolu.

Jedina svetla tačka su naši saradnici na sajtu Astronomija Draško, Marino i ostali koji i kad pišu o ruskim temama pišu vrlo kompetentno a takođe bez primesa tog senzacionalizma.

kostur

E ako si rekao xD. Salim se, morao bih u potpunosti da se slozim, a to je tuzno. Da deco, sve je tako crno.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

frugorski

       I ja sam odavno video i shvatio sve ovo sto  Yagodinac kaze ,ali mi je trebalo dosta vremena da shvatim da nista od toga ( i jos mnogo toga) ne mogu da promenim,ali zato sebe mogu da menjam svakodnevno koliko god hocu.Poslednjih 15 god zloupotrebljavam to saznanje.Iz moje perspektive ,nije sve tako tuzno,kao sto kostur kaze.
Celestron Newton 200 f/5
EQ6 MTS
Meade ETX 127x1900(Maksutov Cassegrain)
Dvogled TENTO 20x60
Okulari Plosil od 4 do 40mm
Canon EOS 600D,EF-S 18-55 is,EF 75-300,EF 1.8/50 ll
Canon EOS 350D,Moded,
Sigma 30mm, f/1.4.Fiksni objektivi 29.37,58,135,200X2 ,300mm

Accuphase

Ma jasno "gledati svoja posla" je u "ovim uslovima" najmudrije & najcelishodnije !
Samo mi još nije jasno "koja posla" i kako "živeti na ostrvu" sa toliko (ne)prosvećenih u glavu ošinutih pojedinaca na sve strane...

Sasa

Čujem da Popular Science gasi komentare na svom sajtu. Kažu, ti komentari su sve gluplji i gluplji i sad već prete da sasvim upropaste napor redakcije da širokim narodnim masama prenese vesti iz nauke.

Accuphase

Idemo dalje, jer kraja nema... !!!

Ovako će izgledati život na Marsu...
http://www.b92.net/zivot/pop.php?yyyy=2013&mm=09&dd=25&nav_id=757935

Amerikanofilija na delu "glavom & bradom"...
"zasto kosmonauti na slici imaju americke zastave??? amerika je zemlja bez mogucnosti da posalje coveka u zemljinu orbitu a o marsu da i ne pricamo, pride ce da bankrotira za godinu dve... da ste stavili ruske, kineske ili eventualno japanske pa da razumem, to su napredne i sposobne zemlje... ovako je slika krajnje smesna
(joca, 25. septembar 2013 19:52) "


Accuphase


Accuphase

Ipak "nema zime" za srblje, a ako je dočim ipak bude, mogu da se greju na "bajkama o kosovskome mitu" kao i do sada, ako ne pocrkaju od gladi...
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=09&dd=27&nav_id=758570

Accuphase

October 08, 2013, 04:35:50 pm #54 Last Edit: October 08, 2013, 04:44:12 pm by Accuphase
Slavi se zaslužena nobelova nagrada za fiziku ove godine i na ovim prostorima, deo smo sveta u svakom pogledu...

http://www.b92.net/zivot/nauka_vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762773

Accuphase


Sasa

Tačno, baljezgarijama nikad kraja. Međutim, ne vidim razloga da njih tolerišemo i na našem forumu. Ako neko ume samo da kuka i otkriva kako neko drugi "baljezga", a nema šta da piše o našoj nauci onda treba da potraži drugo mesto za svoje tekstove.

Dakle, pre nego što nešto ružno napišete, pomislite kakav ste svoj doprinos dali ovom forumu. Da li ste nekom pomogli, da li ste izneli neke interesantne i korisne činjenice iz astronomije. Ako se učešće na forumu svodi na pisanju koje nekog može da uvredi, onda takav više nije dobrodošao.

Sem toga, naš jezik je dovoljno bogat i lep da možemo mnogo reći na kulturan način, bez uličnih poštapalica i fraza.

Biće isključen svako ko prekrši naš pravilnik. Bez objašnjenja!

Danijel

Slažem se u potpunosti s ovime što je Saša napisao, život na forumu bi nam bio puno ljepši i ugodniji kada bismo manje pisali o onome što je negativno, a više pisali o onome pozitivnom. Znamo da su naši mediji prepuni svinjarija i mislim da nema potrebe da ih još i ovdje natresamo. Gomilamo negativnu energiju oko sebe, a ne možemo napraviti ništa da to promijenimo. Radije bih čitao o lijepim primjerima iz astronomije, to bismo trebali isticati umjesto da ističemo ono što ne valja. Znam da ih je puno manje od ovih negativnih, no zato su nam i draži, zar ne :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Sasa

Nije tačno da ima puno manje pozitivnih od negativnih primera. OK, znam da je to stvar gledišta, ali po meni astronomija se razvija fantastično :)

Danijel

Na Zvjezdarnici imam rubriku Crna rupa i rubriku Supernova. U Crnu rupu sam stavljao one nevaljale, a u Supernovu one lijepe. Odustao sam jer je Crna rupa višestruko u sebe gutala materijala nego Supernova. Mediji jednostavno obožavaju objavljivati svinjarije, a ono što je dobro više nije vijest nego dosada. Tako da... ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT