• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Novi senzor iz Canon kuhinje

Started by Sima_Strahota, March 09, 2013, 09:14:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sima_Strahota

...

Ygor2000stargazer

Nije da se razumem u astrofoto,ali 35mm... :o

Sima_Strahota

Tih 35mm se odnosi na velicinu senzora, to jest takav senzor je tzv "full frame" senzor, to jest senzor cija velicina odgovara jednoj "slici" na klasicnom 35mm filmu.
Inace, danasnji aparati koji ne spadaju u top klasu imaju znatno manje senzore. Obican kompakt aparat ima senzor velicina nokta na malom prstu :), dok je kod telefona senzor velicine glavice sibice :)
U stvari, najkrace - sto veci senzor, bolji kvalitet slike.
...

kruska

key words
pixel 19 microns
35mm sensor
When recording video of astral bodies, while an electron-multiplying CCD,*2 which realizes approximately the same level of perception as the naked eye, can capture magnitude-6 stars, Canon's newly developed CMOS sensor is capable of recording faint stars with a magnitude of 8.5 and above

P.S. voleo bih jos da vidim kroz koji objektiv(teleskop) su napravili video mlecnog puta pa cu onda reci jupiii.. ;)

Sima_Strahota

Kroz sta god da su ga snimali cini se da je osetljivost senzora snacajno povecana.
Pre svega bih voleo da vidim uporedne fotke sa, recimo 5dmk2 ili mk3 i ovog cipa, u potpuno istim uslovima....Da se vidi koliko tu ima suma, kako to radi i kako to izgleda.
...

kruska

pa cim je veci pixel   (19 mikrona)  u odnosu na npr EOS canon senzor pixel 4-5 mikrona mnogo je veca i osetljivost, ali je manje uvelicanje
Svakako nisu stavljali stiropor da bi senzor bio veci :)

Sima_Strahota

Kao sto rekoh, treba uporediti aktuelne senzore sa ovim. Ovo predstavljanje izgleda jako dobro, ali videcemo...reklama je cudo...
...

Yagodinac

Quote from: Sima_Strahota on March 10, 2013, 12:13:24 pm
Kao sto rekoh, treba uporediti aktuelne senzore sa ovim. Ovo predstavljanje izgleda jako dobro, ali videcemo...reklama je cudo...

Mislim da je ovo neuporedivo sa bilo čim trenutnim što snima u full HD rezoluciji.

Ovo je izuzetan napredak za videografe. Dosad nijedna kamera (uključujući profesionalne) nije imala ovako osetljiv senzor, naročito nisu imali DSLR aparati. Međutim, to je i logično. Ako napravite senzor sa npr 3-4 Mpx a da on bude 35mm onda će svaki piksel na senzoru zapravo da bude gigantskih proporcija i primaće mnogo elektrona. To omogućuje da prilično pojačate signal koji prima senzor eto rezultata.
Ja ću samo reći da meni ovaj video izgleda kao kad bi moj (ili neki sličan DSLR u sličnom rangu, svejedno koje marke) snimao 30sec ekspozicije Mlečnog Puta i to sklopio u animaciju. E ovaj senzor snima te poluminutne ekspozicije za tren oka svaku, u video formatu  ;D