• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Vanzemaljce ćemo sresti za 10 godina?

Started by Accuphase, February 02, 2013, 07:59:54 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Quote from: NShappy on February 27, 2013, 07:56:39 am

Svako ovde priča neku drugu varijantu vanzemaljaca.Da, evo moje hipoteze:

1) Vanzemaljaca nema u Sunčevom sistemu jer hemija i temperatura nisu pogodne ni za kakve hemijske procese karaktersitične za život kao ovde na Zemlji.
2) Vanzemaljaca ima u, recimo, svakom hiljaditom planetarnom sistemu samo što su na nivou polimera silicijuma ili fluora, šta_ja_znam, a ne kao mi, ugljenika.
3) Vanzemaljce nećemo otkriti sve dok ne odemo tamo i na licu mesta ne detektujemo te hemijske procese.

Još nešto o naprednim civilizacijama. Šanse da nađemo istu su neverovatno minorne. Dokaz je statistika, naš život ovde je tavorio 5 milijardi godina da bi tek poslednjih stotinak godina uspeli da osvetlimo planetu strujom, isprobamo nuklearno oružje i počnemo sa emisijom elektromagnetskih talasa koju zovemo radio i televizija.

Ispravite me, ali nikako nije bilo moguće sa daljine (npr sa Jupitera, da ne kažem dalje) detektovati život na Zemlji u srednjem veku, ili bilo kad u proteklim milijardama godina. Znači da je pametna tj detektabilna civilizacija jedan jako jako kratak period u trajanju života na bilo kojoj planeti.
Veoma je moguće da svemir buja od primitivnih formi života, ali je i veoma moguće da je to nemoguće detektovati sa daljine.

spadej

February 28, 2013, 03:14:15 pm #16 Last Edit: February 28, 2013, 03:20:27 pm by spadej
Drejkova jednacina: N = R x fp x ne x fl x fi x fc x l

gde je:
N - broj civilizacija u našoj galaksiji koje su sposobne za komunikaciju
R* - broj zvezda koje nastanu u jednoj godini u našoj galaksiji
fp- udeo zvezda koje imaju planete
ne - prosečan broj planeta pogodnih za razvoj života i zvezda koje imaju planete
fℓ - verovatnoća da će se život pojaviti ako za to postoje uslovi
fi - verovatnoća da će se iz života razviti inteligencija
fc - verovatnoća da će inteligentni život biti voljan i sposoban da komunicira sa ostatkom galaksije
L - prosečan životni vek tehnološke civilizacije

Odnosi se samo na nasu galaksiju. Dakle treba sve to pomnoziti sa brojem galaksija. A sta ako ima vise od jednog svemira? Neke napredne civilizacije mozda koriste crvotocine za put izmedju tih svemira itd.

Moja hipoteza je : suvise smo mi mladi kao civilizacija da bi resavali ovo pitanje. kao kad bi od djaka prvaka trazili da koristi integrale. Mozda budemo te srece da  "Vanzemljaci" pronadju nas. Iako neki tvrde da je to verovatno opasno, ja mislim da bi smo prosli isto kao kad covek naidje na mravinjak. Koje to resurse imaju mravi koji bi nama trebali? Onaj ko je kadar da prevali hiljade LY putujuci Svemirom daleko je ispred nas, pitanje je da li bi nas i pogledao.


Danijel

Samo jedna mala napomena vezana uz ovu Drakeovu formulu. Sam Frank Drake je rekao da ju je izmislio iz zabave i da ona uopće ne odgovara stvarnim činjenicama u znanosti. No, unatoč tome mnogi su je prihvatili kao nešto vjerodostojno. Znanstvenici ju dakako ne koriste, osim iz - zabave ;)

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

NShappy

Da, u toj jednačini fali još nekoliko koeficijenata mnogo manjih od jedinice (koji smanjuju rezultat) i ne kontam zbog čega nisu uzeti u obzir.

spadej

Naravno da je koriste iz zabave kad ni jedan od parametara nije moguce proveriti. Nisam je ni pomeuo zbog nauke vec kao potporu mojoj hipotezi :). I dalje se ne bih slozio sa stavovima da necega nema ili ne postoji samo zato sto mi to ne mozemo da vidimo ili pronadjemo.