• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Carina i PDV

Started by vasja, April 01, 2013, 09:50:07 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vasja

Da li neko zna kolika je zvanična stopa carine za teleskope? PDV na to je 20% pretpostavljam, ispravite me ako grešim.
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

mravic

carina, porez i sve komplet oko 30%
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

vasja

Znači zvanično, carinska stopa za teleskop je 10% ?
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

mravic

Carina je bila 10% ali bi trebalo proveriti. Govorilo se nešto da je 2% ili da smo oslobodjeni ako ide iz EU, ali nisam siguran. Znam da je bilo 10% a onda na celokupnu cenu još 18% PDV-a, tako da izadje oko 30% ali pošto je sada ako se ne varam PDV 20% izadje još više.
www.univerzumad.com

vasja

kruska

da, hm
narucio sam pre mesec dva dana sitnicu iz nemacku i zveknuli su me jos 30%.
mislite o tome
racunao sam, vise bi me izaslo da maltretiram rodbinu i prijatelje.
za vece stvari naravno pod misku i put pod noge.

mravic

A jel ta sitnica prelazila 100e ???
www.univerzumad.com

kruska

sale11472

Balgo tebi kad ti je 100 evra sitnica .....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Damjan

Zanima me samo, ako se kupuje licno u inostranstvu (npr. u Austriji) i uzme se onaj "povracaj poreza", i plati se PDV-carina kod nas, to mu dodje negde na isto..?

Ili, ako se uzme povracaj poreza tamo, pa se teleskop malo... "uredi" da ne izgleda kao da je nov i izvadi iz kutije (pod pretpostavkom da ga nece seci i proveravati da li nesto svercujete u njemu), da li ce se izbeci i placanje poreza kod nas?

Nisam se bavio ovakvim mahinacijama, jos sam mlad, pa ne razumem kako sve to funkcionise :D

sasmir

Damjane najbolje da nazoves carinu i da ih TO ISTO pitas. Mi pojedini nismo mozda mladi , ali javno deliti takva iskustva bilo bi neiskusno. Mladost ludost ...
Njutn SW300/1500 na Dobson montazi.Apohromat refraktor Orion ED80/600 na EQ3 Ra/Dec motori.Canon EOS 550D18-55,55-250.TS 10x50LE,TS 20x80 triplet na paralelogramu i Praktica Diana 8x56.Gold line 6,9,15,20.Planetary6, celestron25,GSO Plossl32,Barlow2x;2,5x

mzex

@Damjan
Mozhesh da pokushash na blef, mozhda uspije, a mozha ti naplate carinu. Ja radim vani i svaki mjesec prelazim granicu, ne sjecam se kad su mi zadnji put otvarali gepek, ali sa druge strane, mozhda si bash maler i otvore ti.

Damjan

Nisam mislio ni na kakav sverc (verovatno bih isao avionom a nema teorije da tamo telesko prodje neprimecen), vec sam se samo raspitivao koliko su dosledni (dosadni) ako je teleskop koriscen.
100e je granica do koje se ne carini, a za te pare jedino neki plasticni optisan :D

sale11472

Pa vidi ako ideš avionom carina će ti biti najmanji problem, sem u slučaju da donosiš nešto baš malecko više durbin nego teleskop.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

lajosk

Na svu robu, proizvedenu u Kini ,SAD i ostalim van evropskim državama, carina sa PDV-om oznosi 30%
Plus troškovi transporta.
Na robu proizvedenu u Evropskoj uniji, postoji carinska olakšica na određene artikle  ali na žalost malo ko u Evropi proizvodi Astronomsku opremu i teleskope tako da smo hteli to mi ili ne prinuđeni da kupujemo teleskope baš iz tih država gde se naplaćuje carina od 30%