• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mala opservatorija

Started by Danijel, April 03, 2013, 05:28:31 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Danijel

A isprobao sam i lokaciju stupa za meteorsku kameru i meteorološku opremu :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Danijel

Nisam tu već dugo ništa pisao ;D

A ima nekoliko novosti.

Dame i gospodo, meteorska kamera je napokon u pogonu od 11.12.2014. godine. 8)

Iako se još podešavaju neke sitnice, ona samostalno radi i snima meteore. ;D

Dobio sam dozvolu da objavim nekoliko sličica, pa eto čast mi je objaviti da je prvi službeni meteor iz zvjezdarnice Apollo snimljen kamerom HMM dana 11.12.2014. godine u 23:15:16 sati po UT na slici broj 164, a ja sam ju označio s prvi.jpg da ne bude zabune. ;)
Nije ništa posebno spektakularan ali mene veseli jer je prvi. :)

Kako su ovih noći bili aktivni Geminidi, a gle čuda bilo je vedro, tako je snimljena šaka i pol njih također.

Među njima se istaknuo jedan posebno lijepi i sjajni pod brojem 00000168. Snimljen je 15.12.2014. godine u 01:08:28 sati po UT. Evo vam i njega isto. :D
Imam sreću da su ga snimile još dvije kamere HMM pa se mogla napraviti triangulacija i izvući nekakvi zaključci. Kakvi? Ne pitajte mene, ja nemam pojma o tome, ja sam samo presretni vlasnik stanice CMN-APO (CMN=Croatian meteor network; APO=Apollo) koji vam može prikazati ove lijepe sličice, a za sve drugo pitajte nekoga drugoga. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

zozo83

odlicno Danijele, nek je sa srecnom
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Yagodinac

Bravo, nadam se da nećeš izlaziti iz opservatorije - a i kad nisi tu, kamere snimaju meteore  ;D

Luger

I od mene cestitke! Samo neka je krenulo.

Danijel

Jučer i danas smo imali pune ruke posla, napokon je došlo vrijeme da se postave kompjuteri za upravljanje teleskopom i kamerama, da se to sve spoji i pusti u probni rad. :)

Prijatelj mi je dao zadatak da kupim kutiju koja ide na stup teleskopa i da ju pričvrstim na sami stup. On je stručnjak za elektroniku i ne gnjavi mu se s time. Ja sam zadatak odradio kako se od mene i očekivalo, čak sam i usb kablove provukao da on ne mora.

Zatim sam postavio montažu na stup i iznivelirao ju što sam najbolje mogao pomoću libele. Da sam uspio pokazala je i ona mala libela na montaži. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Zatim sam postavio i prvi teleskop, Maksutov 127. Pokrio sam ga vrećom da ne pada prašina. Ionako više ništa nisam mogao raditi dok ne dođe prijatelj. Zvjezdarnica je bila sva raspremljena, a onda je došao i on, a kad se on prihvati posla posvuda su bile žice, alati, koferi, torbe... On je ono zeleno ispod i iza stola. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Sve se pušilo dok je mahao lemilicom oko žica. ;D

I malo po malo, sve su žice bile spojene. Jedno od računala je s YouTubea plejalo sve moguće i nemoguće pjesme kako bismo lakše prebrodili ovu noćnu akciju. To samo znači da mreža radi savršeno ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

I onda nam je ostalo samo isprobati jel sve radi kako treba. Nije bilo greške, napajanje je išlo iz ispravljača sa Ausgang 1 izlaza, a ja sam prije toga borio borbu s PS2 miševima i tipkovnicama pa sam isključio u BIOS-u COM portove i nisu se vidjeli. No kako je prijatelj tata-mata za COM portove, skužio je što ne valja i brzo to popravio. I kada je CdC pokrenuo teleskop, veselju nije bilo kraja. Sve radi! :)

Bili smo umorni pa smo se razišli i otišli u krevet.
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Danas je bilo vrijeme za generalnu probu. Kako sutra slijedi, iz Virovitice vidljiv tranzit ISS-a preko Sunca, morao sam sve isprobati da vidim radi li precizno. Prvo, u zvjezdarnici je bio pravi nered i trebalo ga je urediti, zatim riješiti problem PS2 miševa i tipkovnice i na koncu isprobati.

Krenuo sam prvo s nabavkom adaptera za miša i tipkovnicu. Uspio sam naći jedan, drugog nikako nisam uspijevao naći, niti jedna druga trgovina ih više ne drži. Riješio sam problem tako da sam kupio drugu tipkovnicu i miša sa USB konektorima. Usput sam kupio i par USB kablova od 2 metra i USB hub s vlastitim napajanjem koji će doći na stup teleskopa.

Onda sam to sve pospajao i razveselio se kada je proradilo. :) 8)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Onda sam po prvi puta iz zvjezdarnice Apollo napravio crtež Sunčeve fotosfere i snimio Sunce fotićem. Kako mi teleskop nije usjeveren, slika je bježala ali to nije bilo ništa strašno kao ranije. Uspio sam sve izvesti kako treba. :D Sada je ostalo samo sve pospremiti, nered dovesti u red i pripremiti se za sutra, ako bude vedro, snimiti tranzit. 8)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Ukratko, generalna proba je uspjela. 8)

Eto. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Bravo, finalno useveravanje je valjda najslađa stvar nakon svega  ;D

Danijel

To sam mislio napraviti večeras ali se naoblačilo >:( :P
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Evo i probni snimak Sunca sa generalne probe, malo je neobičan jer se Sunce "zaplelo" u grane drveća ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO