• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mala opservatorija

Started by Danijel, April 03, 2013, 05:28:31 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

marino

e sada sam se toliko ufurao u to sto si napisao da niti nemam potrebu pogledat kroz teleskop...sve si to lijepo docarao ko da sam bio s tobom...bravo za gust!
Vidulini Observatory

Luger

Stvarno lijep je osjecaj citati ovakve izvjestaje!

Primijetio sam jednu stvar u tekstu:

QuoteOno što me najviše brinulo je hoće li montaža i dalje pratiti Mjesec ili će se dogoditi kao kada sam to pokušao raditi na njezinom kontroleru pa se isključilo računalno praćenje i nisam mogao ništa napraviti.

Ako sam dobro razumio, zaustavljaju se motori kad se prekine kompjutersko pracenje ( pretpostavljam EQ mod)?
Je li to do samog EQ moda ili do softvera montaze?

Picgoto ne podrzava EQ mod, ali se ne zaustavlja pracenje koliko god da prebacujem PC ili rucni kontroler.

Danijel

Kada kompjuter upravlja praćenjem i na kontroleru od montaže nešto stisneš, isključuje se praćenje preko kompjutera. Sve stane i onda moraš ručno pratiti preko kontrolera jer montaža daje prioritet kontroleru. To mi je išlo na živce jer da mi se to ne bi događalo nisam smio dirati kontroler nego sam micao montažu mišem ali onda nisam mogao vidjeti što se u okularu događa, ili sam na drugom teleskopu imao uključen fotić i na monitoru gledao kuda slika putuje.

Gamepad je to sve riješio jer kontroler zbilja više nije potreban, imaš gamepad u ruci, gledaš u okular i mičeš montažu. Znači sve tada ide preko kompjutera, ne preko kontrolera i ne moraš dirati miša da bi pritistkao tipke za smjer. Sve imaš u rukama bez gledanja.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Luger

Previdio sam cinjenicu da EQ6 ima nezavisne konektore za rucni kontroler i za PC. Dobro je da gamepad resava sve. A dobro je i za zezanje. :)

Danijel

Iđoh ti ja tak po travici, gledajuć svoja posla, kad odjednom, iz (skoro) vedrog neba, pred mene se spusti čudna letjelca. :o

Gleđah ja nju, gledi ona mene, ??? malo se uzmuvala i sunula u vis, ravno među oblake i nestade u svemiru. ::)

Uspio sam nešt snimt od toga. I štać, nastavih ja svojim poslom. :P Pođoh ja tak po travici dalje...

ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Lepo, jel ima još neki snimak? Iz letelice?

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

I eto, stigao mi je promotivni spot za zvjezdarnicu Apollo. :)

Snimano je iz drona pa je prespektiva neponovljiva i onakva kakvu ju inače nikada ne bih mogao vidjeti. Tak me to sad sve veseli. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

darko76

Fenomeno, kao iz mojih najlepsih snova:)
SW BD 200/1000 EQ5 <br />Super UW 6mm 66° <br />GSO SP 25 mm <br />GSO ED Barlow 3x <br />Plossl 4,6,10,15,25,30 <br /><br>ED okulari 2.3, 3.8 i 12.3 <br />Meade ETX70 <br />Spiegel 153/1300 EQ2</br> <br />Dvogled TSO 9/60</br>

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO

darko76

Drago mi je da jeste. I daj Boze da se ostvari svima nama koji isto sanjamo. Da uzivas i nadoknadis propusteno iz decackih dana:)
SW BD 200/1000 EQ5 <br />Super UW 6mm 66° <br />GSO SP 25 mm <br />GSO ED Barlow 3x <br />Plossl 4,6,10,15,25,30 <br /><br>ED okulari 2.3, 3.8 i 12.3 <br />Meade ETX70 <br />Spiegel 153/1300 EQ2</br> <br />Dvogled TSO 9/60</br>

spadej

Danijele, ne samo sto si napravio nesto fenomenalno, vec si isto tako dobro to prezentovao svima nama. Svi mi imamo svoje decacke snove, a ti si dokaz da se oni mogu i ostvariti. Hvala ti na tome.

kruska

sad sam tek video "video"
sasvim fina nabudzena elektronikom, podesena opservatorija koja se ni u cemu ne razlikuje od mojih snova o istoj...
jos da je dron veci pa da ponese teleskop.....(sofija)...

Danijel

Drago mi je da vam se sviđa. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

spadej

Danijele, kako si odredio da visina zidova bude 1,9m? Da li to zavisi od montaze, teleskopa, ili ...?