• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mala opservatorija

Started by Danijel, April 03, 2013, 05:28:31 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Danijel

Quote from: orion310591 on November 20, 2014, 12:15:02 am

Sad mi vec cackas radoznalost :D Jel precizno dovoljno?

Završio si kod mog komšije, ak te vidi da mu gaziš travu, prijetit će ti vilama ;D

A sta je sa temperaturama zimi? Ako je npr -20, jel se ta soba greje do nule ili kako? Prvo zbog elektronike pitam i tih racunara, drugo ako se greje onda ces da imas ona treperenja? Ili se na tim temperaturama uopste i ne koristi opservatorija?

Onaj desno kompjuter će biti uključen 24 sata dnevno. Po noći će snimati meteore, a po danu obrađivati ono što je radio noću. On će grijati ostale kompjutere i elektroniku po zimi. Kako? Tajna je u konstrukciji stola. Vidjet ćeš kada završimo ;)

I sta je s krovom kakav je jel motorizovan da se ceo pomeri u stranu ili da se otklopi?

Nije motoriziran, to će biti iduće godine ako sve bude po planu. Otvara se i zatvara ručno, klizi po vodilicama s kotačićima. Radi na ovom principu :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Ja mislim da je to manje bitno, poenta ovoga je kad dođeš kući posle posla umoran - a ti otvoriš pivo, otvoriš krov i kreneš redom... ;D
Sve je bolje kad si na planini ali tu treba računati dolazak i odlazak, nošenje teške opreme, raspakivanje i useveravanje... Sve to Danijel preskače. Jedino mislim da je loše što nije napravio mali šank i par barskih stolica, ali sve se da dopuniti  :)

ruka

A sta je sa temperaturama zimi? Ako je npr -20, jel se ta soba greje do nule ili kako? Prvo zbog elektronike pitam i tih racunara, drugo ako se greje onda ces da imas ona treperenja? Ili se na tim temperaturama uopste i ne koristi opservatorija?

Mi smo par puta snimali na -10, vani u snijegu na Petrovoj Gori. Sve radi osim prstiju na rukama  :)
Na nižu temperaturu ja ne bi izlazio.

Danijel

Zvjezdarnica Apollo od sada je napokon u svojoj boji :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

kruska

Ovo vec izgleda sredjeno skroz.

Danijel

Majstor koji mi je farbao zvjezdarnicu rekao mi je da temelj obojam u metalik zlatnu boju za beton. Poslušao sam ga i evo kako je ispalo :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Meni se jako sviđa, razbila se ona jednolična bjelina i dodao se štih elegancije. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Sekula

Mnogo je lepo ispalo Danijele. Nadam se da ces imati jako puno lepih i uspesnih posmatrackih trenutaka u Apollo-u. :)
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Darchy

Pedantno... odlično izgleda. Bravo Danijele.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

gilecais

Pozdrav Daniele!
Super ti je opservatorija a i imas dosta finu opremu sada treba samo puno raditi i raditi i raditi tj snimati.

Ralemasinac

Danijele, sve pohvale i od mene za zavrsne radove. Imati namenski izradjen objekat za osmatranje je po mom misljenju stvar potrebe. Zaista vredi... :)

Danijel

Hvala svima, eto, trudim se :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

kruska

uzimajuci u obzir povremene nepovoljne uslove rada(hladnoca, bube i slicno)
idealno bi bilo da upravljacka kabina bude odvojena od "kupole" sa teleskopom ali ...

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Montirao sam kutne police u zvjezdarnicu, a na njih zabio čavlićima prozirna plastična ravnala kako mi stvari ne bi padale s njih ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO