• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mala opservatorija

Started by Danijel, April 03, 2013, 05:28:31 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marko

Pa hoće, ali treba uključiti slewing inače će se mesne delicije prepeći.  ;D
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Danijel

Jednostavnije i jeftinije mi je naručiti dostavu nego kupovati montažu. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Da, ali fora je u samostalnom piggyback pristupu  :D

kruska

Quote from: Yagodinac on December 26, 2014, 12:08:52 pm
Da budem iskren, ja sam naslućivao da je to tako - ali nemam sto kila pa da probam...  ;D
Šalu na stranu, vrlo pametan pristup. Ja čak mislim da (uzimajući u obzir ovdašnji stil gradnje) ako stavim montažu na tavan ne bi bilo bilo kakvih vibracija u realnom radu. Današnje armirane betonske ploče su čudo.

slazem se sa ovim.
u potkrovlju, i ako je veca kuca, ne oseca se nista od vibracija.
A ako ste napolju oseca se puno vibracija, od vetra do auta na 100m.

Danijel

Noćni pogled u unutrašnjost zvjezdarnice Apollo, ali takav da se vidi i sunčani sat Sagitta Borealis u snijegu ;)

ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Od danas u zvjezdarnici Apollo se nalaze dva teleskopa na stupu, onako kako sam i planirao. Sve radi kako treba, ja zadovoljan. :)

Više fotkica ima na Picasi pa si pogledajte.
ZVJEZDARNICA APOLLO

vlaiv

Svaka cast!

Hoce li biti kakvih slot termina za sire narodne mase?

Imam ja jedan research projekat za koji je taj tvoj setup idealan ... :D
Neka vrsta "algoritamske" adaptivne optike.
Na veci teleskop fotoaparat da snima neki astro objekat, na manji teleskop astro / guider kamera da snima efekte seeing-a, pa zatim program koji ce da
isfiltrira sliku na osnovu efekata seeing-a koji je zabelezila guider kamera (za sada je projekat jos na nivou ideje, al kontam da je dosta dobra ideja ...)
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Danijel

Zanimljiva ideja :)

Maksutov mi služi kao solarni teleskop, njime radim promatranja Sunca, a veliki će biti istraživački. Sada slijede precizna umjeravanja njih dvoje kako bi ono što se u jednom vidi u centru vidnog polja, tako bilo i u drugom, pa onda kreće nešto "ozbiljnije" za raditi. Moram se naučiti raditi obradu videa i slično, pa kuda me te vode odnesu. ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

marino

Vidulini Observatory

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO

vlaiv

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Sekula

Quote from: Danijel on April 26, 2015, 01:43:52 am
Otvorena je zvjezdarnica Apollo! :)

Srecno Danijele!

Puno novih asteroida, kometa, promenljivih zvezda, tranzita, pormacenja, aktivnosti Sunca i svega ostalog u dubinama kosmosa, da izposmatras iz svoje opservatorije u zdravlju, zadovoljstvu i veselju!   :)
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Luger

Polare

Puno vedrih noči i novih otkriča ;)

vasja

Čestitam Danijele. Želim ti puno prijatnih i vedrih noći.
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM