• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Avgustovska posmatranja

Started by gile.ms, August 12, 2013, 05:39:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gile.ms

Početak avgusta bio je kao poručen za astronomska posmatranja: uglavnom vedre noći bez mesečine.
Da bih malo obogatio svoju listu poznatih (posmatranih) objekata rešio sam da malo tragam za objektima iz Kaldvel kataloga (Caldwell). Ovaj katalog sačinio je Patrik Mur (Britanac), a obuhvata 109 veoma zanimljivih "ne M" objekata dubokog neba.
Mnogi od ovih objekata su fotografski ili zahtevaju velike aperture i korišćenje filtera. Takođe, jedan deo njih nalazi se na južnom nebu pa se ne mogu posmatrati iz naših krajeva. Ipak, hrabro sam se upustio u pronalaženje ovih objekata i zapeo već na prvom ;D

3. avgust 2013: 150/750 + okular 8mm Hyperion

~22:00 LT
C1 (NGC 188) - otvoreno jato u Cefeju blizu Severnjače. Koristeći se atlasom i dvogledom lako pronalazim lokaciju ovog jata ali ga jednostavno ne vidim :( Nije upalilo ni skretanje pogleda ni treskanje teleskopa... posle 15-20 minuta odustajem i idem dalje...
C2 (NGC 40) - planetarna maglina u Cefeju. Malo je teža za pronalaženje ali je jasno vidljiva u okularu (izgleda sjajno u centru i difuzno ka rubovima).
C3 i C4 takođe ne uspevam da uočim, C5 ni ne pokušavam zbog trenutno nepovoljne pozicije na nebu...
C6 (NGC 6543) - planetarna maglina Mačije oko (Cat eye) u Zmaju. Od ranije poznata... lepa i plava :)
C8 (NGC 559) - otvoreno jato u Kasiopeji. Malo, uočljivo tek skrenutim pogledom. Razdvajaju se dve - tri dominantne zvezde, ostatak je difuzan i teško uočljiv.
C10 (NGC 663) - otvoreno jato u Kasiopeji. Vrlo lako uočljivo (lako se pomeša sa bliskim M103). Pored M103 komšiluk su mu i dva manja jata NGC 659 i 654... jako lep skup objekata.
C13 (NGC 457) - otvoreno jato u Kasiopeji. Nekada su ga nazivali Sova a sada je E.T. vanzemaljac :) Svojim oblikom jako podseća na popularnog E.T.-ja i često usmeravam teleskop ka njemu (posebno kada neko pita: "da li postoje vanzemaljci?" ;D)
C14 - popularni "Dabl klaster" (Double cluster) u Perseju. Prelepa dva otvorena jata za koja se isplati imati dvogled pri ruci :)
C15 (NGC 6826) - "Blinking planetary" u Labudu. Prelazak pogledom preko nje stvara utisak da maglina zaista trepće - odatle joj naziv. Mada, u mom teleskopu skoro svaka planetarna maglina to radi (sve osim M27) :) Eto, ovaj katalog me je konačno ubedio da i dalje imam "mali teleskop" - iako sam pri prelasku sa 114 na 150mm tvrdio da sada imam "veliki teleskop" ;D :P

~01:00 LT - kraj posmatranja.

4. avgust 2013 - ista oprema

~21:30 LT
Prolazim kroz objekte koje sam propustio prethodne večeri i uspevam da uočim C1 i C12.

C12 (NGC 6946) - galaksija u Cefeju. Vrlo niskog površinskog sjaja pa je zbog toga teško uočljiva. Pokušao sam i drugim okularima da smanjim  uvećanje tj. posvetlim sliku ali to nepovoljno utiče na kontrast tako da sam je video samo u 8mm.

~23:00 LT
C16 (NGC 7243) - otvoreno jato u Gušteru. Vrlo lepo i lako uočljivo.

Nakon ovoga malo "odmaram" posmatrajući poznate i sjajne magline M57 i M27 koje su trenutno dosta visoko na nebu. Zatim prelazim u ležaljku da uživam u pogledu na nebo golim okom - hvatajući pogledom poneki Delta Akvarid (meteorski roj koji se vremenski prilično preklapa sa Perseidima)

7. avgust 2013: - ista oprema
Izlazim na dvorište sa kompletnom opremom, ali skoro celo veče provodim u ležaljci uživajući u Mlečnom putu i "takmičenju" Perseida i Delta Akvarida :)
Da ne bi ispalo da sam bezveze iznosio teleskop, okrećem ga ka planetarnoj maglini "Plava grudva" (Blue snowball) u Andromedi (NGC 7662 iliti C22).
Maglina je vrlo nalik na "Blinking planetary" ali mi se čini da je za nijansu sjajnija.

Nastaviće se :)
Vedro nebo!
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Darchy

Ovo je odličan izveštaj, a iskren da budem od tebe sam to i očekivao... Bravo Mare.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

gile.ms

Hvala Darchy, ima toga još... a narednih par večeri imao sam i društvo :)

8. avgust 2013: teleskop 150/750, dvogled 20x80 na paralelogramu

~20:00 LT
Pridružuju mi se Ivana (moja supruga), Nina, Ivana T. i Bojan.
Na livadu smo najpre izašli Ivana i ja, taman smo postavili teleskop i dvogled kada je Ivana ugledala ISS kako nemo prelazi visoko preko neba.
Odmah smo se setili da smo tih dana čitali o "jurnjavi" japanskog broda HTV-4 i vrlo brzo smo ga uočili kako u stopu prati ISS sa razmakom od otprilike 40 - 50 stepeni... uh, kako smo se obradovali tom prizoru :) verovatno baš zbog "putnika" unutar HTV-4 - malog robota Kirobo koji je sada "član posade" na ISS.

Kada su nam se pridružili i gosti, terao sam ih da "brojimo zvezde" tj. da odredimo graničnu magnitudu (koristeći se zvezdama u trouglu "14" u Labudu kako je opisano ovde)
Rezultat je varirao u zavisnosti od posmatrača, ali složili smo se da je moguće videti do 6 zvezda u pomenutom trouglu što daje graničnu magnitudu nešto ispod 5.

Ja sam čak imao spremne papir i olovku za evidenciju meteora, ali sam ih beležio tek do nešto iza ponoći... kasnije smo samo sedeli, razgovarali i uživali... bez stalnog dohvatanja papira, olovke, lampe... U svakom slučaju, najveća "gustina" bila je između 23:40 i 00:20 - 7 meteora za 40 minuta (otprilike 10-tak na sat). Doduše, nismo u vidnom polju imali celo nebo (kuće i drveće malo stvaraju zaklone), a nismo baš ni sve vreme svi gledali gore :)

Pred jutro smo dočekali da bacimo pogled na Jupiter i njegove satelite (ekvatorijalne pruge se nisu videle - ipak je bio tek izašao iza horizonta), a zatim smo otišli na spavanje...

Rado bih nastavio da pišem o narednim posmatranjima, ali već se smrkava i idem da probam da ulovim još koji Perseid :)
Vedro nebo!
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Luger

Sa uzivanjem sam procitao izvjestaje. A, tek smo do 08.08. dosli :)

milan

HARWIX panarett 8x30
254/1200 Draco Flex Dobsonian
Dvogled TS 10x50 Le

johnny984

Bravo Gile, samo nastavi sa ovakvim izveštajima. Doduše, nemoj preterivati, jer mi praviš zazubice, nešto u poslednje vreme slabo postižem da odem negde u posmatranje, a tako bih rado  :). Posle ko zna koliko vremena, u nedelju sam ipak uspeo da odem na nekih 1k metara nadmorske visine, pa sam sa drugom pored uobičajenih meta u kasiopeji, labudu, pegazu, strelcu i škorpiji itd. (konačno sam video i vodopad u žirafi), postavio udobne stolice i onda smo lovili perseide. Nismo beležili, ali u roku od 2-3h videli smo tridesetak, s tim što su nekoliko njih, možda 3-4 bili izvanredni, prosto imaš osećaj da su mnogo bliže i mnogo veći, nego što ustvari jesu, da ne poveruješ  :). Skoro sam negde čitao da su veličine od čestice prašine, pa možda da zrna graška, što i nije neka novost, ali i da su kompaktni poput pepela sa cigarete..... e to je već zanimljiva informacija, šta ti znači brzina. Sledeće posmatranje kod mene može da se desi tek sledeće nedelje, tako da se unapred radujem tvojim izveštajima  :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

spadej

Johny, pazi sta pricas, tj.pises! Zar hoces da Marko prestane sa izvestajima? A tek bi trebalo da bude zanimljivo! 09-og je imao "posebne aktivnosti" ali o tome ce on sam, nadam se... A valjda ce i podeliti sa nama rezultate.

gile.ms

Hehe, od pisanja izveštaja teško da ko može da me odvrati, al' teško da me neko natera da ih pišem redovno ;D

Da, stigao sam do 09. avgusta kada mi se na livadi pridružio Dejan.

Od opreme imali smo dva identična teleskopa SW BD 150/750 i dva identična dvogleda TS 10x50 :)
Kada smo postavili teleskope i privikli se na mrak prvo smo neko vreme testirali okulare. Cilj testiranja bio je da utvrdimo da li Hiperion 8mm koji košta oko 100e opravdava svoju cenu. "Protivnici" su mu bili moj stari Magelan 8mm i Celestroni od 9, 10 i 15mm iz Dejanovog kofera (mislim da su plossl, Dejan će nadam se da potvrdi).

Nakon gledanja nekoliko objekata kroz različite okulare (M27, M13, M11...), najduže smo se zadržali na otvorenom jatu M52 u Kasiopeji. Ovo jato je taman dovoljno malo da "bez guranja" staje u vidno polje pomenutih okulara, dovoljno tamno da se lako primete razlike u kontrastu i dovoljno "razuđeno" da se lako primete razlike u oštrini slike.

Nakon dosta menjanja okulara i prelaska sa jednog na drugi teleskop (to što imamo dva identična teleskopa nam je itekako bilo od koristi) došli smo do zaključka da razlike u oštrini i kontrastu nismo u stanju da uočimo. To baš ne ide u prilog Hiperionu, ali smo se ipak složili da je gledanje kroz Hiperiona daleko udobnije nego kroz druge okulare. Ovo je zato što Hiperion ima dosta široko vidno polje i sasvim pristojnu "udaljenost oka" (eye relief), tj. ne mora se okom "ući" u okular da bi se videlo celo vidno polje, a vidno polje je dovoljno široko da utisak gledanja kroz cev gotovo i ne postoji.
Pored toga, Hiperion ima još jednu prednost: može da se skine prednji set sočiva čime postaje 2" okular od oko 22mm (mada je slika dosta degradirana ka rubovima),
a ako se između ovog i prednjeg dela ušrafe dodaci (ekstenderi), može se dobiti 6mm, 5mm ili 4.3mm - što je izuzetno korisno (za gledanje planeta najčešće koristim kombinaciju koja daje 5mm tj. 150x uvećanja).

Dakle, zajedno sa ovim ekstenderima, Hiperion ne da je opravdao svoju "skupoću" u odnosu na "obične" okulare, već ispada i jeftiniji: za oko 130 e dobija se set od
4 odlična okulara (4.3, 5, 6 i 8mm) i 1 loš okular (22mm).
Hajde da pomenem i to da postoje ljudi koji se protive skidanju prednjeg seta sočiva - ako prašina dospe u unutrašnjost ume dosta da zasmeta. Istina je, ali ja imam lenspen :P

Kad nam je ispitivanje opreme "dosadilo" (daleko od toga da je bilo dosadno, ali Perseidi su prioritet zna se :))), odložili smo sve - čak i dvoglede i prešli u baštenske ležaljke.
Tada se kao i pri ranijim posmatranjima pokazalo da je Dejan daleko bolji "lovac" na meteore od mene. Izgleda da dosta češće spuštam pogled prema zemlji, a kada se "zainatim" i "ne trepćem" neko vreme, ama baš nijedan da proleti... Uglavnom, bilo ih je nekoliko sjajnih koji su ostavili i lep trag, a oko ponoći sam rešio da ulovim neki i fotoaparatom. Ostavio sam aparat da škljoca seriju ekspozicija od 20s (otprilike maksimum na 18mm da zvezde ne postanu crtice) i vratio se u ležaljku.

Nakon toga i dalje smo se izležavali gledajući u nebo, pričali o svemu i svačemu (uglavnom o astronomiji i astronautici, mada smo zalazili i u genetiku i biologiju)... Perseida je bilo, mada ja bih voleo da ih je bilo više :) nismo ih prebrojavali niti beležili - tek je bilo 4 dana pre maksimuma.
Oko pola dva smo primetili da smo gotovi da zaspimo i počeli smo polako da pakujemo opremu. Fotoaparat je stigao da usnimi 270 kadrova od kojih samo na jednom potoji sjajan meteor.
Evo dobijenih startrails-a: (wb je bio na tungsten - i pored toga vidi se masivan LP u donjem levom uglu)

SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

spadej

Quote from: gile.ms on August 16, 2013, 06:57:34 pm
Celestroni od 9, 10 i 15mm[/url] iz Dejanovog kofera (mislim da su plossl, Dejan će nadam se da potvrdi).


Potvrdjujem!

Do kraja Avgusta ima jos dosta, a na nebu se svasta desava. Marko, ocekujem(o) sledecu epizodu, tj. nastavak izvestaja.
Ako treba opet cu statirati :)