• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

EQ2 RA motor

Started by Sima_Strahota, April 22, 2013, 11:08:41 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Sima_Strahota

Da li jedan ovakav http://www.teleskop.rs/teleskop/motori-za-pracenje/eq2-ra-motor motorcic na EQ2 montazi moze da mi obezbedi pravilno pracenje tokom ekspozicija 30-60 sec (a mozda i duze, sto da ne)?
Koristio bih ga prvenstveno za piggyback metod, a u nekim slucajevima tubus cak ne bi bio ni prisutan.
Objektiv je 70-300mm sa 1.5crop faktorom. Na 300mm ga u principu retko teram jer tada vec mulja.
...

mravic

Verujem da bi do jedno 100-150mm mogao da radi ali je to poprilična muka. Verovatno bi pola fotografija bacio ali vredi probati.
Imam ja takav motor, ali nemam montazu. Mogu ga pozajmiti za probu ako imaš montažu.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Sima_Strahota

Kako mislis montazu, montazu za teleskop ili montazu za motor na teleskop?
...

mravic

Pa naravno, montazu za teleskop. Motor ima svoj držač kontroler, kablove...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Yagodinac

To ne može da tera na 900mm duže od 10-15sec, na 15sec pola snimaka sam svojevremeno odbacivao (EQ2+130/900). A ako 900 podeliš sa 3 dobiješ da bi trebalo da tera 30-45sec na 300mm, uz odbacivanje dela snimaka. Ukoliko smanjiš na 70-150mm sigurno onda može minut. To se već nadalje zove astrofotografija  ;)

Nije taj motor nešto precizan a ni EQ2 sama po sebi nije precizna. Ali za piggyback neka velika preciznost nije ni potrebna. Sa objektivom 50mm možda može i par minuta da se izvuče (plus neka bezobrazna blenda 2.8-4.0) a tu bi onda magline po Mlečnom Putu ispadale previše opako - bolje nemoj to da radiš da se mi ostali ne izbedačimo  ;D

Sima_Strahota

Budemo videli ovih dana :)
...

frugorski

Mozda moze da se nadje EQ2 montaza povoljno.Video sam ja negde ovih dana nas netu.
Celestron Newton 200 f/5
EQ6 MTS
Meade ETX 127x1900(Maksutov Cassegrain)
Dvogled TENTO 20x60
Okulari Plosil od 4 do 40mm
Canon EOS 600D,EF-S 18-55 is,EF 75-300,EF 1.8/50 ll
Canon EOS 350D,Moded,
Sigma 30mm, f/1.4.Fiksni objektivi 29.37,58,135,200X2 ,300mm

Sima_Strahota

imam ja montazu, samo mi fali pogon :-)
...

Sima_Strahota

Evo jednog brzinskog testa

30 sekundi, ISO 400, f4.2, 122mm, lokacija Novi Beograd.
Saturn i par zvezda iz Device.

Ovo je, dakle, samo jedna fotka i cini se da motor radi kako treba sa ovom montazom. Ovog puta sam isao samo do 30sec i 200mm i to je cini se ok (promasio sam fokus, pa ih necu kaciti).
Ovih dana cu imati vise vremena pa cu uslikati i neku seriju, pa cemo da vidimo sta bude kad se stackira.
...

vasja

30 sek. na 200mm? Izvrstan rezultat koji obećava još bolje slike na dužim ekspozicijama. Jedva čekam da vidim sledeću sliku!
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

Yagodinac

Još jedna napomena: dok aparat snima u piggyback režimu sasvim regularno možeš da gledaš kroz neki okular, jelte, nije teško provaliti ovu životnu istinu  8)
Samo da ne dodiruješ fokuser i da ne treseš, ali u principu ja mislim da bih mogao čak i ručno da pratim montažu, dakle, bez EQ2 motora, i da dobijem dovoljno dobru sliku prateći kroz neko recimo 200x uvećanje.

Mada za ovako nešto treba malo praktikovati zen budizam i hatha jogu  :D

To onda znači da za piggyback imaš i mogućnost korekcije, pomoću onog kontrolera pomeraš zvezdano polje napred (2x) i nazad (0.5x) ako se ne varam. Onda sa Nikonom imaš i malo duže ekspozicije.

Sima_Strahota

Evo ga, spreman je i IR okidac napravljen od Arduina. Interval cu menjati direktno preko laptopa posto cu ionako aparat kaciti na isti zbog lakseg fokusiranja.
...