• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Preporuka za teleskop proizveden EU

Started by Darchy, April 28, 2013, 09:14:32 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darchy

Momci, zamislite da na raspolaganju imate budžet za opremu u iznosu od 15.000 eura. Za te novce treba da kupite teleskop koji će služiti kao glavni stacionarni instrument u lokalnoj opservatoriji. Uslovljeni ste kupovinom opreme koja je proizvedena samo i isključivo u EU, ni američka niti kineska produkcija ne dolazi u obzir. Za kojeg proizvodjača i koji instrument bi se opredelili?
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

kostur

Lako, William Optics. Fina izrada u britaniji, jako poznati po optici pored teleskopa. Njihovi apohromati su najbolji, i zbog toga su skuplji od ostalih teleskopa. Ako stvarno imas 15 hiljada, onda ti preporucujem ovo http://www.astroshop.eu/william-optics-apochromatic-refractor-ap-158-1121-fluorostar-158-ota/p,13386 i imas i za montazu, i jos ti ostane koja hiljada. Ovaj skop je po meni sasvim dovoljan za opservatoriju.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Polare

Ako pitaš samo za optiku onda bi ovo bio moj izbor  :P
....305mm / 12" ,1159mm,F/3,8
Cijena; 13.933,00 EUR

Uploaded with ImageShack.us

Sima_Strahota

Majko mila, kako ovo dobro izgleda...
...

Ygor2000stargazer

Moj izbor bi bio Alluna Optics: http://www.alluna-optics.com/ mada to ide DALEKO od 15.000 eura...

Darchy

@Polare: Officina.... sanjam ih noću. ;)
@Ygor: Alluna izvanredna, ali daleko premašuje pretpostavljeni budžet.

Zaboravio sam da navedem da su tih 15k eura totalni budzet, dakle za te pare treba da se uzme i tubus i mount.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Accuphase

Reč je o nečem "za professional upotrebu" zar ne @Darchy ?
Ali ako je "pure astronomski fetiš", e onda...

Darchy

@Accuphase
Ne smem još uvek ništa konkretno da kažem pošto još ništa nije na papiru. Teleskop bi se koristio u profesionalne svrhe, kao i za edukaciju i popularizaciju. Možda čak i kao remote teleskop. Nadam se da će biti dobar razlog da posetite Kraljevo ;)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

kruska

April 28, 2013, 09:44:09 pm #9 Last Edit: April 28, 2013, 09:57:19 pm by kruska
Mozda bolje prvo da postavis pitanje..
Koji proizvodjac teleskopa iz EU iskljucivo pravi optiku u evropskoj uniji?
Mislim da bi se iznenadili gde se sve to pravi, a pise EU.
i astro systeme uvozi optiku iz rusije LOMO ako ti rusija odgovara onda ok

darko76

E pa Darchy moracemo i licno da se upoznamo, jer sam ja inace Kraljevcanin, i da vidimo tu novu buducu masinu:)
SW BD 200/1000 EQ5 <br />Super UW 6mm 66° <br />GSO SP 25 mm <br />GSO ED Barlow 3x <br />Plossl 4,6,10,15,25,30 <br /><br>ED okulari 2.3, 3.8 i 12.3 <br />Meade ETX70 <br />Spiegel 153/1300 EQ2</br> <br />Dvogled TSO 9/60</br>

Darchy

@ Darko: E pa ime, ako sve ispadne kako treba biće nam neka "sandjama" na raspolaganju. :)
Šalji mob. preko PM pa da organizujemo put u "Pariz" na pivo :)

@ Kostur: Mislim da je bitno samo da kompanija bude iz EU. A što se ruske optike tiče, voleo bih da evropljani uvoze rusku optiku pa je prodaju kao svoju :)
Jesu operisani od dizajna, ali Intes Micro i TAL su odlični proizvođači.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Iskreno, mislim da 15k e nije neka cifra (bla-bla... sad ja tu nešto lupam, kiseo grožđe... :P). Šalim se, naravno  ;D ;D
Ajde sad ozbiljno.
Cifra je ta koja je, da vidimo šta se može. Zapravo problem je montaža - za neki normalan astrograf montaža koja ga nosi normalno bi bilo da košta neku cifru i tu treba dati 5-10 hiljada. Onda ti ostaje 5 hiljada za sam astrograf a gde je kamera...
Jako teško pitanje.

Ako se malo spuste standardi pa montaža bude ova nova EQ8 za 3-4000e onda teleskop može da bude neki manji Officina stellare ili možda ASA astrograf. A propo montaže: mora da bude neka veća od EQ6 jer su sve ove džerime tolike da prelaze sa dodacima kapacitet EQ6 (ili su na granici za astrofto).
Ima jedan problem. Syntha koja pravi EQ montaže nije evropska firma. Zapravo nije nijedna koja pravi montaže, jedino sam našao da austrijanci prave ovu:

http://www.astrosysteme.at/eng/mount_ddm60.html

U krajnjoj nuždi 100-120mm apohromat što je možda i bolje za Kraljevo: turbulencija bi poprilično degradirala rezoluciju nekog RC-a sa npr 3000mm žižne daljine.
I najbitnije, 2-3 hiljade za CCD kameru da se uguraju u tu cifru.

Polare

Nisam htio izmišljati toplu vodu ali (mislim) da svi znaju gdje se nalaze i kakav im je LP,vlaga,vjetrovi jer uzalud da kupujem tele od 1 Mt.gdje mi stalno puše bura :(
Ali barem tražioc mislim da bi ovaj mogao iči  ha ha ha
http://www.officinastellare.com/it/accessori_scheda.php?idProd2=45

Sekula

Quote from: Darchy on April 29, 2013, 08:53:57 am
@ Darko: E pa ime, ako sve ispadne kako treba biće nam neka "sandjama" na raspolaganju. :)
Šalji mob. preko PM pa da organizujemo put u "Pariz" na pivo :)

@ Kostur: Mislim da je bitno samo da kompanija bude iz EU. A što se ruske optike tiče, voleo bih da evropljani uvoze rusku optiku pa je prodaju kao svoju :)
Jesu operisani od dizajna, ali Intes Micro i TAL su odlični proizvođači.

Da li je pitanje hipotetički tj. da li se radi o fisknoj sumi koja je predvidjena samo za instrument bez praćenja? I gde je pretpostavljeno mesto njegovog korišćenja? Da li je to grad, neka ruralna sredina, planina? Da li se planira da taj teleskop bude mobilan ili stacionaran? Da li teleskop treba da bude univerzalni instrument ili da služi samo za snimanje?

Dakle, kada odgovoriš na ova pitanja dobićeš validnije odgovore, barem od mene.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |