• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Meteori

Started by alex, May 01, 2013, 09:40:18 pm

Previous topic - Next topic

1 Member and 1 Guest are viewing this topic.

alex

Evo
Ja sam nasao na dva mjesta u hercegovini djelove sitnih kamenja koja imaju zeljezna svojstva i crne su boje.
Mislim da s vremenom postaju crni zato sto ta crna kamenja postaju crna od zutih kamencica
magnet ih privlaci pa me samo zanimalo ako znate sto je to :)
Hvala :D

kostur

Slikaj, na slepo nista
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Ljubo

bratislav

"Delovi sitog kamenja crne boje" koje privlaci magnet mogli bi biti impactites (ne znam srpski termin nazalost).
To su kamencici koji nastaju topljenjem povrsinskog kamenja pri udaru velikog i brzog meteorita, i onda dolazi do mesanja materije.
(meteori su ono sto vidimo na nebu kao trag - cestice koje izgore u atmosferi od trenja; meteoriti ostave trag i onda PADNU na zemlju).
Na zalost, bez spektralnog analizatora nemoguce je reci da li su ti kamencici vanzemaljskog porekla. Osim u slucaju da znate da je u blizini zaista krater (ili krateri) od udarca. Na primer, ovo su definitivno impactites jer sam ih skupio na obodima vec poznatog kratera (u stvari poznatih kratera, ima ih 12 od kojih su 4 vrlo ocigledna; to je Henbury site u Australijskoj Northern Territory).
Njih karakterise crno-plava boja i ocigledna izlozenost vrlo visokim temperaturama. Spoljasnost je vrlo glatka, jer su to bile kapljice materijala (uglavnom gvozdja, nikla i silicijuma) koje su odletele visoko u atmosferu i onda se ohladile pre pada nazad. Zbog visokog sadrzaja nikla i silicijuma, nekad i aluminijuma, apsolutno nema nikakvih tragova korozije - cak i posle vise hiljada godina (Henbury krateri su skoro 5000 godina stari). 
Za razliku od impactita, sam meteorit tog tipa kao Henbury ili Mundrabilla (tzv "gvozdenog" tipa) je izuzetno magnetican. Nekad je vrlo tesko odvojiti ih od magneta. Impactites se lepe na magnet ali ni priblizno tako jako kao "pravi" meteoriti. Osim toga, impactites su daleko manje specificne mase. Meteriti su tezi od gvozdja jer obicno imaju puno nikla u sebi (koji je skoro 9g/ccm dok je cisto gvozdje 7.8 g/ccm) ili bakra (isto oko 9g/ccm).

slike - Henbury impactites

IMG_3480 by bratislav3162, on Flickr

Henbury meteorit

IMG_3482 by bratislav3162, on Flickr

Mundrabilla meteorit

IMG_3481 by bratislav3162, on Flickr

Sopstvena kolekcija - i licno skupljani :-)

ε Aurigae

Kada smo vec na toj temi, ovo je jako lep hobi i aktivnost:

https://micro-meteorites.com/
🔭: SW 130mm f/5 Newtonian | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

🔭: EQ5 Belt mod Onstep | EQ6 Belt mod Onstep

📷: ASI 071MC Pro | ASI533MM | Canon 550d Astromod