• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Do Marsa za 30 dana?

Started by Kizza, May 03, 2013, 07:06:07 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

darko76

Ok za do Marsa, al ne vidim koliko treba od Marsa ;)
SW BD 200/1000 EQ5 <br />Super UW 6mm 66° <br />GSO SP 25 mm <br />GSO ED Barlow 3x <br />Plossl 4,6,10,15,25,30 <br /><br>ED okulari 2.3, 3.8 i 12.3 <br />Meade ETX70 <br />Spiegel 153/1300 EQ2</br> <br />Dvogled TSO 9/60</br>

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

MixailoGM

Ne znam kako napasti sve što je objavio, jednostavno me podsetilo na onaj govor gospodina Kenedija koji ih je dodatno podstakao da skoknu na Mesec. Da, druge su okolnosti bile, ali ovo je zaista hrabro. Mask ima lepu viziju, još lepo kaže da neće putovati u orbitu i dalje dok ne bude siguran da kompaniju neće preuzeti neki ekonomisti koji će samo gledati profit! To je zaista nečuveno na zapadu! Sve najbolje im želim, i nadam se da će mu se pridružiti još neki milijarderi i ovo sve pogurati do ostvarenja... I da... 128MN potiska!!! Pa to ima da bude kao manji zemljotres! ;D ;D ;D

kruska

cak I u alienu kompanije upravljaju transportom, this is reality..
🌠

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ne znam da li je ovaj eksperiment tačan?Da li ima neko ko se razume o čemu se ovde radi: https://www.youtube.com/watch?v=Rbf7735o3hQ
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Da li je moguć ovakav pogon: http://www.b92.net/search/index.php?q=&q=EM%20novi%20svemirski%20pogon
Komentari su zanimljivi i neverovatni  :'(
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

spadej

Cim je neka vest sa B92, YouTube-a i sl. ja je uopste ne uzimam za ozbiljno. Mediji sve okrenu naopako, istrgnu iz konteksta i na razne nacine prilagode... sve zarad senzacionaizma i povecanja tiraza. A YT-ovci zarad broja pregleda i lajkova.
Na komentare tek ne obracam paznju.Kizza

December 06, 2016, 01:55:17 pm #10 Last Edit: December 06, 2016, 02:31:46 pm by Kizza
Da i ja sa skepsom i nevericom gledam na sve vesti.Zato i volim kada se oglasi zvanična NASA ali to je retko.Evo gde se jedino spominje test u vakumu,čini mi se na tviteru,a zvanični test nisam nigde našao:  https://www.nasaspaceflight.com/2015/04/evaluating-nasas-futuristic-em-drive/
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

spadej

Kad bi imao vremena da se time bavim, ja se ne bi uopste oslanjao na NASA. Dovoljno je da ukucas u Google EM drive i eto veselja. Ne treba mnogo truda da se dodje do naucnih radova i drugog materijala... koji verovatno nikad nece osvanuti na B92, a ni na YT.

Pogledaj sajt emdrive.com.  Da bi sve pregledao verovatno ce mi trebati godisnji odmor. Samo sam malo "zagrebao", i nadjoh, na primer,  rad iz 2009-te godine, "THE EMDRIVE PROGRAMME - IMPLICATIONS FOR THE FUTURE OF THE AEROSPACE INDUSTRY".  Na 14 strana je opisan princip rada, izvedene neke silne formule itd. Autor je engleski naucnik, Roger Shawyer, kojeg je i NASA proglasila za tvorca EM pogona.

Eto Kizo, ako te bas zanima EM pogon , prouci literaturu pa i nama pojasni sta je to . Ja bi rado ali stvarno nemam kad.

kruska

ja sam citao o EM pogonu pre bar godinu dana, kao i o ion thrusteru.

sustina je da metod negira dosta zakona prirode koje poznajemo, a NASA bez obzira na njena dostignuca mi deluje kao jedna velika birokratska firma koja nikako da nadje put stare slave(izbegavam ovaj put teorije zavere)

P.S. u principu dejstva treba razmisliti o saturaciji prostora  elektromagnetnim/tj mikrotalasnim zracenjem===bez znakova rasejavanja energije tj okolne toplote. interakcija photon-atom(elektronska ljuska)   i photon-photon kao nacin za oslobadjanje energije


kad sam bio mali pitao sam zasto prestane da svetli sijalica kad ugasimo svetlo ako se svetlost odbija?
🌠

vlaiv

Ja sam malo nesto procitao, nisam bas najbolje razumeo kako radi, odnosno razumeo sam kako radi, ali zasto to radi - taj deo nisam razumeo u potpunosti, mada
u svetlu toga sto sam citao, poceo sam da mozgam i dobijam ideje - i mislim da mi je osnovni princip priblizno jasan.

Evo kako sam ja to otprilike zamislio sta bi tu moglo da se desava - ovo je vrlo pojednostavljena varijanta, i sasvim je moguce da nema veze sa pravim nacinom funkcionisanja, al je interesantna ideja i koncept:

Recimo da imamo svemirski brod kao sobu / kocku, bitna su dva naspramna zida, i stojimo ledjima naslonjeni na jedan zid i bacimo loptu na suprotan zid. Kada bacimo loptu lopta sa sobom nosi odredjen impuls - a zakon odrzanja impulsa kaze da ce se brod sa nama pokrenuti u suprotnu stranu (mv = mv). Zatim lopta udara u suprotni zid i odbija se (elastican sudar) i vraca se prema nama. Ovde usled promene smera brzine kod lopte dolazi do prenosa impulsa na brod i brod usporava. Na kraju mi hvatamo loptu i dobijemo jos malo impulsa. U prvi mah mi se ucinilo da ce totalni impuls biti u plusu u jednu stranu (dva prenosa impulsa na levo, jednom na desno). Al vrlo jednostavna racunica pokazuje da ipak nece - totalna promena impulsa je 0.

Sledece sto sam pomislio, ok, to ne moze da radi tako, ipak treci njutnov zakon, ..., onda je mozak nastavio - sta ako "loptu ispalimo" pod 90 stepeni u odnosu na pravac kretanja? I ideja je odmah pala na elektronski snop ispaljen sa leve strane u magnetno polje - znamo da elektroni koji se krecu u pravcu normalnom na pravac magnetnog polja - prave krug. Sta ako uzmemo samo cetvrtinu tog kruga?

Znaci zamislimo simetrican sistem ispalimo elektrone levo i desno u magnetnom polju koje levo ide "unutra" (zamisli prema monitoru) a desno ide "van" (zamisli iz monitora) - u oba slucaja snop ce se zakriviti na dole - elektroni ce udariti o "donju ivicu" monitora i preneti impuls - "monitor" ce da se pokrene na gore :D.

Nazalost ni to ne radi - elektron ciju putanju krivi magnetno polje - takodje reakcijom odguruje ono sto proizvodi magnetno polje u suprotnu stranu i ispostavlja se da je za zaokret potrebno utrositi tacno onoliko "impulsa" na drugu stranu koliko elektron posle preda kad udari o donju ivicu. Opet smo na 0 i ne mrdamo nigde.

Tu sam poceo da razmisljam o ideji kako da "loptu" ispalimo i da se odbija a da nekada ne udari tamo gde ne bi trebalo da udari - I onda mi je palo na pamet - to stalno radimo sa svetlom u astronomiji (na neki nacin) - koristeci interferencione filtere. Naime talasna funkcija odredjenog oblika definise gde foton moze da ide. Sta ako ispalimo foton u jednom pravcu - dodje do prenosa impulsa - al mu interferencijom ne damo da udari u suprotni zid nego ga skrenemo da udari pod nekim uglom?

Zamislite levak i fotoni se ispaljuju pravo na dole sa uskog kraja levka, al ni jedan od fotona ne udara direktno u centar dole - nego svi priblizno udaraju po ivici levka - znaci svaki ce predati zidu na dnu levka samo deo impulsa "na dole" a deo ce otici na horizontalnu komponentu - posto se fotoni rasporedjuju nasumicno - ukupna x (horizontalna) komponenta impulsa ce biti 0, a ukupna y komponenta (vertikalna) ce biti u plusu.

Moguce je da na ovakav neki nacin radi em drajv - znaci imamo "levak", u levku postoji stojeci talas - fotoni se stalno odbijaju gore-dole, gore-dole, al kad udaraju gore - udaraju skroz vertikalno a kad udaraju dole - zbog intererencije talasa - uvek udraju pod uglom i prenose samo deo impulsa u vertikalnu komponentu - znaci na gore imamo pun intenzitet impulsa, na dole imamo deo punog intenziteta - razlika postoji - kretanje napred.

Eto, valjda sam razumno napisao to sto mi se vrtelo po glavi, a da li je tacno ... :D to vec ne znam
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

NShappy

Imate o EM pogonu ponešto i na AM sajtu: http://www.astronomija.org.rs/nauka/10854-da-li-je-potvrdeno-da-em-pogon-radi#comments

Meni se nešto dojmi da je to slično onim neutrinima bržim od svetlosti, ili ne tako davnoj hladnoj fuziji. Dakle, ćorsokak. Svi do sada urađeni experimenti su nešto delimično pokazali, bez tačne konačne i nepobitne potvrde da se nešto nekuda pomaklo pomereno EM pogonom. A to ipak ne bi trebalo biti previše teško izmeriti.