• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Nanocevcice najsnaznije u svemiru

Started by sashastar, October 30, 2005, 09:56:41 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Nekoliko stotina naučnika i inženjera okupilo se prošle nedelje u Hjustonu, u Teksasu, na prvom Kongresu nanotehnologije, održanom na univerzitetu Rajs. Učesnici su ispitivali mogućnosti saradnje u razvoju mikroskopskih materijala i mehanizama koji bi mogli da promene svet.

Svet nanotehnologije suviše je sitan za golo oko, ali njegov potencijalni uticaj je ogroman. Taj svet sastoji se od cevčica ugljenika, sa zidovima debljine samo jednog atoma, ali sa vezama jačim od čelika. Istraživači pokušavaju da manipulišući njima razviju nove medicinske metode, snažnije kompjutere i jače, a istovremeno lakše materijale. Vejd Adams je direktor Nanotehnološkog centra na univerzitetu Rajs:

"Na našem univerzitetu intenzivno se bavimo nanocevčicama za koje se smatra da su najsnažniji materijal u čitavom svemiru."

Iako je za sada sve još na eksperimentalnom nivou, Vejd Adams kaže da su nanotehnološki proizvodi već počeli da se pojavljuju:

"U narednih pet godina pojaviće se neki veoma dobri proizvodi, odnosno materijali sa veoma poboljšanim svojstvima. A mi smo spremni da ta svojstva iskoristimo."

Materijali od nanocevčica veoma zanimaju američke oružane snage, kao i one koji se bave svemirskim istraživanjima. Na konferenciji je učestvovao i Sivaram Arepali, rodom iz Indije, koji radi kao viši naučni istraživač u Svemirskom centru Džonson. On očekuje velike rezultate od istraživanja sa nanocevčicama:

"Moguće je proizvesti strukture koje su mnogo snažnije i imaju višestruko primenjiva svojstva. Strukture koje koje imaju snagu, koje daju energiju, koje mogu same da se popravljaju i tome slično."

Kompozitni materijali razvijeni uz pomoć nanotehnologije imaće primenu ne samo u svemirskim letelicama, već bi mogi da učine automobile i avione lakšim i jačim. Za to treba da prodje još nekoliko godina, ali Sivaram Arepali kaže da nanotehnologija može i sada da ponudi mnogo štošta:

"Nanotehnologija može da da doprinos u drugim oblastima, kao što su apsorpcija ugljendioksida ili gorivne ćelije. Mala količina istraživanja u toj oblasti može da nam pruži mnogo više informacija nego pre."

Učesnici konferencije o nanotehnologiji kažu da takvi skupovi omogućavaju istraživačima sa raznih univerziteta i institucija da razmenjuju informacije i pomognu jedni drugima u istraživanjima zasnovanim na nanotehnologiji.

Skyw@lker

Jos sam '98 imao prilike da citam o nanotehnologiji u jednom nasem dosta dobrom naucnom casopisu koji se na zalost "ugasio" (Naucni Magazin - IQ, ja imam cetiri prva broja, mislim da je toliko i izlazio). U svakom slucaju bio sam toliko odusevljen da sam hteo to i da studiram, nedjutim ni sam ne znam kako na kraju zavrsih na totalno drugacijem usmerenju, mada moze da ima i neke "dodirne" tacke u buducnosti (vazduhoplovstvo na Masincu :wink: )
Vest je zaista super, voleo bih da se ta tehnologija razvija i mislim da je u njoj buducnost. Bilo je spominjanja u tom casopisu i o svemirskom liftu, masinama koje popravljaju same sebe, kompjutera i masina na nivou atoma i molekula i sl. Uvek me odusevi prica o nanotehnologiji! Sashastar ako imas neki dobar link prosledi pleaseee!
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."


Sulaco

mozda je bolji link WWW.NANOTECH-TOMOROW.ORG,  :lol:
iskreno, poslednjih deset godina se non stop prica o nanotehnologiji, neverovatnim svojstvima ugljenicnih nanocevi, ali glavno pitanje je koristi li sada neko tu tehnologiju?
Secate li se LCD monitora? Da li vam je poznato da je njihova proizvodnja jeftinija od CRT?... Ali sta onda raditi sa silnim fabrikama CRT cevi??? :shock:
Sve sto je sigurno oko nanocevi jeste to da ih je moguce proizvesti, ali i dalje ostaje problem manipulacije... :lol: Nezgodno je sto su sitne... Pre nekog vremena sam procitao clanak kako prave tranzistore uz pomoc nanocevi...pitanje je kako ih slazu...nikako. Jednostavno ih bace, pa sta ostane, ostane  :( . Uglavnom, jos smo veoma daleko od prakticnog koriscenja nanotehnologije...mozda tek praunuci...

sashastar

Dobrodosao Sulaco dobar je i taj link hvala ti na pomoci.