• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Od čega su "napravljene" crne rupe?

Started by johnny984, June 30, 2013, 04:59:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

johnny984

Isečak iz BBC Horizon dokumentarca "Who's afraid of a big black hole". Odličan dokumentarac, a ovaj deo me uvek nasmeje  :)

http://www.youtube.com/watch?v=aHee6IulnHo
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

vlajkoni

A možda crne rupe uopšte i ne postoje već su upitanju  'primordial dark-energy stars" kao što je sugerisano u radu:
http://arxiv.org/abs/astro-ph/0503200

johnny984

Iskreno rečeno, prvi put čujem za ovu vrstu objekta, do sada nisam naleteo na njih, ali pročešljaću malo literaturu na tu temu  :)

Ovako, gledajući samo ime, deluje mi paradoksno. Dark energy je kao prvo energija a ne materija, a kao drugo odbojna je, tako da ne mogu da zamislim uopšte o čemu se radi, ali eto interesantne teme za istražiti.

Čuo sam za teorije o postojanju primordial micro black holes, ali ovo ne. Što se tiče nepostojanja crnih rupa, mislim da je generalni naučni stav da su one itekako stvarne, i one obične i supermasivne. I zna se poprilično o njima, počev od načina na koji nastaju pa do nekih njihovih karakteristika i specifičnosti. E sad što teorije pucaju na njima i javljaju se beskonačnosti.... to je druga priča, imamo mi još puno toga da naučimo o našem univerzumu, pa tako i o crnim rupama. Dosta toga se dešava na ovom polju trenutno, imamo NuSTAR misiju recimo, a danas sam saznao da naučnici pomno prate oblak gasa koji se kreće ka suprmasivnoj crnoj rupi u centru naše galaksije, "hraniće" se uskoro  :) i iz tog čina se nadaju da izvuku neke korisne informacije.

Sve u svemu zanimljiva oblast i puno teorija koje će preživeti ili pasti  :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

vlajkoni

Zato i jeste interesantno pratiti vesti iz nauke. :)
Iskreno znamo dosta o karakteristikama objekata koje nazivamo crna rupa, ali da li je njihova suštinska priroda upravo onakva kako predviđaju naši modeli to ćemo tek videti. Nekako mi je cela da priča sa singularitetima nategnuta. Priroda uglavnom funkcioniše mnogo jednostavnije.
Na žalost još smo eon daleko od nekih opipljivijih dokaza o prirodi ovih objekata. I da ne zaboravimo kako su prošli postojeći modeli o graničnim područjima Sunčevog sistema posle poslednjih informacija sa Voyagera1, što nam je znatno jednostavnije za posmatranje.

johnny984

Ma da, što se singulariteta tiče, tek treba naći pravu teoriju, teorija relativiteta tu više ne važi, a kvantna teorija ne obuhvata gravitaciju....  :) Neke od novih teorija, poput teorije struna i varijacija na tu temu izgledaju kao da su izašle iz još uvek nesnimljenog SF filma, iako su zasnovane na vrlo ozbiljnim proračunima i na njima rade neki vrlo ozbiljni stručnjaci iz ove oblasti. Ali u tome i jeste lepota, mnoge stvari su izgledale nemoguće, pa su sada svakodnevica.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

vlajkoni

Slažem se sa tim, ali sam mislio i na nešto više od toga. Npr. način na koji nastaju crne rupe. Koliko zaista znamo o tome, a da nije upitanju samo matematičko modelovanje? Na osnovu kojih posmatranja, merenja ili eksperimenta možemo znati da uopšte dolazi do singulariteta? Da li u prirodi zaista dolazi do singulariteta ili su oni samo plod našeg nesavršenog modelovanja? To su prava pitanja, prevashodno za Howkinga. U radu koji sam ostavio piše sledeće:
"Event horizons and closed time-like curves cannot exist in the real world for the simple reason that they are inconsistent with quantum mechanics. "

johnny984

Što se singulariteta tiče, to i jeste samo teorija, tj. matematički model. Eksperimentalno, bar za sada, nemamo mogućnosti da to dokažemo ili opovrgnemo. Zanimljivo je to kako se do singulariteta dolazi rešavanjem Ajnšajnove teorije relativnosti, a ona i sama ne važi tu. Ne sećam se tačno ko je prvi došao do tog rešenja, ali se sećam da sam negde čitao da je do rešenja došao rešavajući ove jednačine na bojnom polju za vreme rata. E to ja nazivam upornošću  :)

Možda sa savršenijim akceleratorima čestica i dobijemo neke konkretnije odgovore, teoretski jeste moguće dostići nivo pri kome bi se stvarale mikro crne rupe, ali šta će praksa pokazati, to ostaje da vidimo. Važno je imati na umu da kao što relativnost nije kompletna teorija, tako ni kvantna mehanika ne predstavlja neko krajnje rešenje. Treba ih objediniti, ako je to moguće, ili će u pitanju biti nešto sasvim treće, ali dok taj dan ne dođe, moraćemo se zadovoljiti sa ove 2 posebne teorije od kojih svaka ima svoje prednosti i mane.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

Milan Nikolic

Ne znam zašto u emisiji nisu spomenuli Hokingovo rešenje o informacijama na horizontu događaja. Čuveni fizičar Džon Viler rekao je da budućnost fizike leži u razumevanju tih ,,informacija''.

@johnny984 :)
Reč je o Karl Švarcšildu: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%A8%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%B4

johnny984

July 01, 2013, 06:37:03 pm #8 Last Edit: July 01, 2013, 07:35:05 pm by johnny984
E da, Švarcšild, hvala  :)

Horizon ima više dokumentaraca na ovu temu, mislim da u jednom od njih govore i o toj temi. Šta se dešava sa informacijama, hokingovo zračenje... itd. Mada što se Hokinga tiče, najbolje je pročitati njegove naučno-popularne knjige, sve su odlične, a i to je najdalje što ću da idem, jer mi je ovo ipak hobi (ok, nešto više od hobija) i ne baš moja struka  :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein