• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Nove astronomske teorije

Started by johnny984, July 07, 2013, 02:54:19 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

NShappy

^^ ...a opet, s' druge strane, životni vek nikada nije bio duži i ima tendenciju rasta.

Dalje (e sada ću zvučati grozno, ali to jeste činjenica), medicina je omogućila da i biološki veoma "neispravni" pojedinci prežive i ostave potomstvo, kao i da bebe koje bi prirodnom selekcijom bile "odbačene" ipak ostanu.

Ovo ne može modelirati niti se može predvideti kako će se evolucija odvijati kada se gore navedeno uzme u obzir.

r2d2

Može se posmatrati i obrnuto! Stopa rasta stanovništva recimo u Indiji je ogromna. Stopa rasta u Evropi gde su kvaliteniji uslovi produženja života uz pomoć medicine je manja. Meni izgleda da priroda pokušava da nadomesti brojnošću onu populaciju koja ima lošije uslove za život.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Population_growth_rate_world.PNG

johnny984

Bez obzira što je sve ovo off topic, osećam potrebu da kažem da je ovo jedna od konstruktivnijih rasprava u poslednje vreme. Svako iznosi svoje mišljenje, i to sa argumentima za i protiv, a to je ono što se ustvari i računa. Što se mene tiče, svaki od prethodno navedenih argumenata ima svoju osnovu i logiku, nadogradnja je očigledna, tako da sa nestrpljenjem očekujem rasplet  :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

Dimče

Ha, možda nema raspleta...
Čoveku je neophodan rasplet jer je smrtan. Voleo bi da zna kako će se nešto odigrati/završiti pa makar i ne doživeo lično da vidi. Zato se i prave predpostavke da će vasiona da završi velikim smrzavanjem, razređenjem i raspadom svega u njoj. To mi je lično najgori scenario.

I ja mislim da nije ovo skretanje sa teme, pogotovo pitanja o evoluciji. Vasiona evoluira i sve u njoj i neki obrasci i načela menjanja kao da se ponavljaju. Kad sam bio mali bila je jedna reč koju sam jako mrzeo - dijalektika, a koja je valjda trebala da znači da se sve nepovratno menja (?!). Da li se sve stvarno nepovratno menja?

Na to pitanje bi bilo jako dobro dobiti odgovor pre daljeg razmišljanja o poreklu i budućnosti vasione. Povratno ili nepovratno, svejedno, svakako povlači kauzalnost. Da li je sve uzročno-posledično povezano? Da li je sve što treba da se desi u budućnosti već određeno kao ono što se desilo u prošlosti? Da li su praktično već napisane sve moje poruke na ovoj temi i samo se čeka da vremenski terminator pređe preko njih i otkrije ih? Da li postoji ikakav princip prave slučajnosti?

Na kursevima fizike na faksu sam saznao da je radioaktivni raspad primer stohastičnosti. Niko ne može predvideti kad će se to desiti, postoji samo verovatnoća. Možda će se jednom i to moći predvideti. Možda se sve u vasioni može predvideti, ali šta to iole vredi ako su potrebni resursi veći od same vasione. Po mom mišljenju, neke stvari jesu određene i predvidive ali ima i koje nisu. Ja bih bar voleo da nisu. Mislim da je ova divna rasprava dokaz. Zahvaljujem svima koji učestvuju jer je pravo zadovoljstvo.
Šta li mi je samo trebalo da kupujem detetu teleskop za rođendan... ?!

NShappy

Quote from: r2d2 on December 27, 2013, 10:56:28 pm
Može se posmatrati i obrnuto! Stopa rasta stanovništva recimo u Indiji je ogromna. Stopa rasta u Evropi gde su kvaliteniji uslovi produženja života uz pomoć medicine je manja. Meni izgleda da priroda pokušava da nadomesti brojnošću onu populaciju koja ima lošije uslove za život.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Population_growth_rate_world.PNG


Da li na to treba reći da je evolucija unapredila populaciju Indije? To pre govori o tome da se i tamo pojavila medicina, bebe se uglavnom rađaju u kakvim takvim porodilištima, deca se vakcinišu, a pojam higijene postaje jasan široj populaciji. Ne bih rekao da priroda ima veze s' time, već da čovak menja evolucioni razvoj prema svojim shvatanjima.

A nizak natalitet Evrope je posledica društvenih shvatanja, hedonističkog načina života....

r2d2

December 29, 2013, 03:02:59 pm #50 Last Edit: December 29, 2013, 03:21:59 pm by r2d2
QuoteDa li na to treba reći da je evolucija unapredila populaciju Indije? To pre govori o tome da se i tamo pojavila medicina, bebe se uglavnom rađaju u kakvim takvim porodilištima, deca se vakcinišu, a pojam higijene postaje jasan široj populaciji. Ne bih rekao da priroda ima veze s' time, već da čovak menja evolucioni razvoj prema svojim shvatanjima.

A nizak natalitet Evrope je posledica društvenih shvatanja, hedonističkog načina života....


Za mene su ove brojke čist dokaz evolucije na delu:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Spisak_zemalja_po_stopi_nataliteta

Evropljani hedonisti, a stanovnici Afričkih država kao nisu hedonisti podjednako?
Vrlo vrlo vrlo tanak argument! Pa i ja sam hedonista!

Čovek ne menja ništa. Sve se dogadja prirodno.
Primer (na žalost ove informacije sam pokupio iz jedne dokumentarne emisije o Kini, te je malo hrabro izvoditi zaključke, ali eto):

Kinezi koji su pokušali (politika jednog deteta) nešto da promene pa shvatili da je to ne samo glupo nego i štetno. Mnogi parovi u Kini ako bi dobili devojčicu su ubijali tek rodjeno dete, jer u siromaštvu samo sin može da ti pomogne kad skroz ostariš...

Nama to izgleda grubo i primitivno ali tako je. Posle par generacija javio se problem da ima više muškaraca nego žena. Muškarci su sad imali problem kako da nadju ženu kada su one retke. Ne možeš se lako oženiti...
Ovo je samo jedan grub primer.
Sada je ta politika ublažena i ove godine im je zvanično dozvoljeno malko više potomstva ali je generalno poštuje tek 1/3 populacije u Kini...

NShappy

Au r2d2, baš se slabo razumemo. Tj. dojmim se da ne razumeš šta htedoh reći.  ;D

Zvanično, najbanalnije rečeno, evolucija je biološka i genetska promena organizama putem mutacija, koja može biti dobra (unapredi organizam, učini prilagođenijim na sredinu) ili loša (učini organizam manje prilagođenim sredini). Ako je dobra, ona se prenosi na potomstvo koje nasleđuje ta poboljšanja. Ako je loša, takav organizam nije prilagođen, teže preživi i ne prenosi te svoje promene na potomstvo. Ako i prenese lošu promenu, to će otežati život potomstvu te promena neće zaživeti.

To o čemu ti pričaš su socijalne, demografske i društvene promene koje se u ljudskoj zajednici događaju nevezano za biološke promene na ljudima. Da, možemo reći i za ljudsko društvo da evoluira, ali nije to evolucija u darvinističkom smislu. To ne izučavaju evolucionisti, već demografi, socilozi, psiholozi... Tako posmatrano, evolucija je toliko brza da se može posmatrati i na godišnjem nivou.

Mislim, evoluira npr. i autoindustrija :P , ali nema to veze sa evolucijom živih bića.

vlajkoni

Ne znam da li ste ispratili jako interesantnu novu hipotezu, koja liči na SF, no ipak to nije, a publikovana je na arxiv.org:
http://arxiv.org/pdf/1405.1883v1.pdf

Ova grupa istraživača tvrdi da masovne crne rupe koje postoje u centru svake galaksije zapravo jesu crvotočine (wormholes) koje povezuju ili dve različite tačke našeg univerzuma ili naš univerzum sa drugim.