• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Interesantni linkovi

Started by vlajkoni, July 08, 2013, 10:42:11 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sarajevo

Koja je najniža, a koja najveća moguća temperatura svemira, Zašto ne možemo rashladiti tijelo ispod apsolutne nule, ko trči gol oko Južnog pola i po čemu su zanimljivi Vodeni medvjedi...

https://alancatovic.wordpress.com/2017/01/04/od-apsolutne-nule-do-planck-ove-temperature/

sarajevo

https://alancatovic.wordpress.com/2016/12/27/veza-izmedu-stecaka-i-neutronskih-zvijezda/

Malo sam obradio temu kolege Ilića, pa me zanimaju i vaša mišljenja.
Konkretno, zanima me kako tzo da niko u Evropi nije zabilježio ovu Supernovu?!? Pogotovo što se ona desila 12 dana prije raskola Crkve? Ima li neko više informacija o ovome?

Ljubo

Da probam ja. Ovako, na prvu, čini se da položaj M1 baš u toku jula mjeseca nije povoljan za posmatranje, jer je tada, praktično, cijelu noć ispod horizonta, za čitavu Evropu i Bliski Istok, dok je vjerovatno drugačija situacija za Kinu, te je stoga tamo i registrovana kao novi objekat.

sarajevo

da, praktično, vidjela se tek u jutarnjim satima. Ali bila je veoma svjetla, čudi me da niko ni slijedećih dana nije zabilježio ništa o tome. Nije moguće da niko nije ništa primjetio...

Predrag

Moram da citiram pravilnik, jer sam nekada na ovom forumu dobijao ukore i prekore zbog postavljanja linkova sa svog bloga. Ne bih da bude i ovde kao u politici da za jednog važi a za drugog ne važi pravilo:

Ukoliko je član foruma editor ili administrator nekog bloga ili sajta, očekujemo od njega da tu svoju stranicu na forumu AM-a ne deli na takav način što će postaviti link sa tog bloga ili sajta, već punu informaciju na AM-u. Puna informacija pretpostavlja da ta informacija poseduje tekst, slike i eventualnu multimediju kroz spoljne linkove pošto je attach-ovanje fajlova onemogućeno. Naravno, smislenost takvog objavljivanja sadržaja je na prvom mestu te se i dalje očekuje da sve tako postavljene teme budu u skladu sa pravilima i tematikom foruma.


http://forum.astronomija.org.rs/forum-astronomskog-magazina/pravilo-o-postavljanju-linkova/
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

sarajevo

nemam ja kad objavljivati po forumu, valja ubacivati slike i ostalo... bolje da onda i ne postavljam ništa

Predrag

Quote from: sarajevo on January 18, 2017, 08:41:02 am
nemam ja kad objavljivati po forumu, valja ubacivati slike i ostalo... bolje da onda i ne postavljam ništa


Beše to i moja filozofija, ali pravila ispadoše pravila.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

sarajevo

ne kontam kakve veze ima da li se objavi neki link ili ubaci tekst. Zar nije efikasnije da se stavi link, zašto ponavljati 2x istu stvar?

A vezano za ovu supernovu, malo sam još istraživao. Ispade i da su Anasazi i Mimbres plemena imali simbol ove supernove na nekim njihovim grnčarijama i kamenim zidovima. Dopunio sam tekst tim informacijama, ako nekoga zanima.

Danijel

Zato što kad staviš opis onoga što se nalazi na tom linku, forumska tražilica će pronaći taj post.
Ako staviš samo link i tekst koji ne opisuje šti je na linku, tražilica ga neće moći pronači i događaju se situacije da netko uzaludno traži post u kojemu se nalazi link na stranicu gdje se nalazi ono što mu treba, a ne može ga naći jer uz link nije bio opis sadržaja.
Eto zato.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

sarajevo

ok, ja obično stavim kratak opis teksta.

spadej

To je isto kao kad ti lekar u Domu zdravlja kaze od cega si bolestan, ali te za lecenje uputi na njegovu privatnu ordinaciju.

Alane, izuzetno postujem tvoj rad na popularizaciji nauke, i maksimalno te podrzavam u tome. Ovde se radi samo o pravilima ovog foruma, koje je Sekula tako lepo objasnio u temi Pravilo o postavljanju linkova.

marino

potpisujem sto je spadej rekao...i dodajem; sarajevo, iznimno doprinosis pisanjem tekstova popularizaciji i edukaciji svih nas! vrijedno i puno radis i na tome ti svaka cast!
Vidulini Observatory

sarajevo

NOVI TEKST!

Slušajući kratko predavanje poznatog astrofizičara i popularizatora nauke Neil deGrasse Tysona pod nazivom "Stupid Design" došao sam na ideju da ga prilagodim, proširim i obogatim sa više informacija.

Dostasam se potrudio oko ovog teksta...
Očekujem komentare, kritike i sl...


https://alancatovic.wordpress.com/2017/01/27/neinteligentni-dizajn/

Darchy

Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D