• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mizar & binarni sistem

Started by Polare, July 18, 2013, 02:55:50 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Polare

Probao malo razdvajati binarne sisteme  ha ha ha
...ovaj put teleskop sam okrenuo prema Mizar-u i njegovom pratiocu HD 116657...sad me čakaju i druge zvijezde (budete obaviješteni o novostima )
**VEDRO NEBO SVIMA **

SkyWatcher NEQ6 PRO
Apo 130/900+okularna projekcija Baader Asperic Hyperion 31 mm
Canon 500D (mod)
Iso 800
Exp. 2 sec.

kruska

ganjas extra solarne planete?

Polare

Ne još ali....... ;)
Našao sam samo ovo koje bi dodao uz fotku;  Mizar A and Mizar B, represents the first binary physical discovery: they have respectively the apparent visual magnitude +2 and +4, are two white stars of spectral type A and are separated by 14 ", 4, which at a distance of 88 light years correspond to more than 380 astronomical units.

Danijel

Ova tvoja mi je nekako promakla, vidiš, budem ju i ja probao snimiti, čim mi zvjezdarnica bude gotova i aparatura u pogonu :)

Lijepa slika, svaka čast, sviđa mi se 8)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

marino

to si jucer snimio dok sam ja spavao?
nice!!!!!
Vidulini Observatory

Yagodinac

Super, odličan eksperiment  :)
Mislim da ćeš veću razdvojnu moć postići ako eosom snimiš film i obradiš ga. Deluje da je sa dve sekunde malo preeksponirana glavna zvezda... Možda najbolje je snimati nekim kompaktom kroz okular jer se tako dobijaju sumanuta uvećanja i poprilično se može izvući iz tvog teleskopa.

Yagodinac

Evo kako to izgleda u primarnom fokusu 150/750; to je još sitnije i jedino se po spajkovima vidi da je Mizar dvojna zvezda:

http://astroblog-yagodinac.blogspot.com/2011/06/mizar-alkor-poreenje-irisa-i-dss.html

Mislim da bi to bilo interesantnije nekom planetarnom kamerom snimati.

Darchy

Super vam to izgleda, obojici.  Baš me zanima kakve rezultate bi dao ED80. Bahhhh, moram da nabavim nekakav DSLR.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Polare

Nisam nikad radio filmiče sa Canon-om 600D :( a imam i Atik 16iC mogao bi i s njom probati samo da skontam kako se radi s programom 'Artemis capture) ! A ni s Iris-om nisam nikad radio.
...ili da probam ponovo  sa okularnom projekcijom ali fokalnu duljinu dovedem na 1800mm.