• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Robotski teleskopi

Started by Voja Paunić, October 05, 2013, 08:39:23 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voja Paunić

Pošto sam nov član ovde, želim prvo da pozdravim sve ljubitelje astronomije ovde.

Ako niste upoznati sa robotskim teleskopima, to je sistem pomoću koga se upravlja teleskopom preko IP-a [da li preko namenskih programa ili web strane, zavisi].


Ovim postom želim da pitam za iskustva u njihovom korišćenju, interesuju me oni plaćeni (obično neka mesečna pretplata) pošto mi je to trenutno finansijski prihvatljivije rešenje.

Konkretno sam bacio "oko" na jedan teleskop koji je postavljen na Tenerifama, mada bih želeo da čujem i vaše preporuke ako ih imate.

http://www.telescope.org/

Polare

Pozdrav Voja ;)
Direktno nemam osobnih iskustva s robotskim teleskopima ma da bi volio jednom nešto fotkati ali za mene je skupo.Imam 3 prijatelja koji koristi te usluge i kažu (zavisno koj teleskop i na kojoj lokaciji) košta 70 Euro  na pola sata !
Ovdje imaš jedan link i njihove cijene pa si malo pogledaj stranicu ; http://www.itelescope.net/subscription-plans

spadej

Pozdrav i od mene.
Moje skromno iskustvo je vezano samo za one teleskope koji se ne placaju. Pretpostavljam da je princip isti, samo kad platis verovatno imas veci izbor objekata. Oni koje sam imao prilike da probam su skromnih dimenzija i moguzcnosti. Probao sam, nisam nasao nikakvo zadovoljsvo u tome i odustao. Ako bi mi trebala fotografija nekog objekta zarad proucavanja i sl. potrazio bi neke Habl-ove ili velikih zemljaskih teleskopa.
Inace, nas dragi clan Janko Mravik je napravio citavu opservatoriju kojom moze daljinski da upravlja, i sa kojom uspesno snima vansolarne planete. Potrazi malo na forumu i na AM-u.

Yagodinac

Pozdrav Vojo  :)
Pogledao sam link tog teleskopa na Tenerifama i... Onako.
Prva dva elementa setapa su Nikon objektivi 16mm i 180mm a treći je Celestron C14. Nije to loše ali nije ni nešto što košta ne znam koliko. Recimo da je opservatorija Vidojevica opremljena bar deset puta superiornijim teleskopom. Takođe, velika većina slika u galeriji su očajne, daleko od iole prosečno mogućeg sa tom opremom.

Stojim iza toga da je sa 1-2000e opremom usred Srbije moguće dobiti kvalitetnije fotke. Ako želiš da uđeš u svet astrofotografije onda nema drugog puta osim kupovine sopstvene opreme, a ako želiš samo da probaš da nešto snimiš i sam obradiš - bolje je da potražiš besplatno teleskopsko vreme na nekim univerzitetskim opservatorijama. Znam da može da se nađe, doduše, nemam pojma gde jer me nije nešto interesovalo; ali probaj da proguglaš.

Voja Paunić

Hvala vam svima na odgovoru.

Gledao sam neke teleskope, upoređivao ih i kontam da za 300 din/mesečno od Tenerifa neću bolje naći :)
Možda nema vrhunsku opremu, ali se nalazi na daleko idealnijoj poziciji nego Vidojevica :)

Znam Janka, prisustvovao sam njegovom predavanju u okviru Beogradskog Astronomskog Vikenda..
Naravno, jedino pravo rešenje za astrofotografiju (i amatersko posmatranje) je nabavka sopstvene opreme ali ovo gledam kao na stop-gap solution :)

Ostaje mi ili Tenerife ili da "ubedim" profesora na faksu da dobijem neko vreme na njihovom teleskopu.

EDIT: Ono što sam planirao, to je da probam da "uhvatim" kometu C/2012 S1, iliti ISON