• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ratković - u Aristarhovom gnezdu

Started by Maki, April 01, 2018, 10:19:37 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Maki

U svoju odbranu mogu da kažem da sam imao jako puno posla i jako malo slobodnog vremena. Ipak, greota je što do sada nisam napisao izveštaj iz svoje inauguralne posete uporištu AD Aristarh u Ratkoviću. Oficir za vezu bio je Drago (opravdano odsutan). Išao sam samo ja pošto su Luger i Spadej bili na poštedi, a Kenza radio u subotu. Nedelja je izgledala loše na prognozi, a ta subota veče 'šareno'. Odlučio sam da probam, tur retur 4 sata vožnje.
Spremio sam i 'plan' šta ću da gledam, od toga je na kraju malo šta bilo.
Predsednik AD Aristarh Boki obećao je barem gastro, ako ne bude astro. Bilo je i jednog i drugog.
Prvo odbor za doček. Domaćin Radoslav, živa reklama šumadijskog gostoprimstva, toleriše da mu ljudi oru plac, tumaraju po mraku i dovode tamo neke Beograđane. Zatim predsednik društva BokiAristarh, CFO Miloš (on ćuti i odobrava kupovinu opreme) i Ivan.
Onda lokacija, selo Ratković, iako blizu Kragujevca veoma veoma pristojno nebo. Izmerio sam 21.14 SQM-L iako je nebo bilo puno oblaka koji su reflektovali LP. Ako se pitate kako Aristarhovci prave onako lepe fotografije, nije samo do Morawiana, ima i do neba, a lokacija im je bukvalno na 20 min od grada.
Veče je bilo kilavo, bilo je jasno da kiše nema, ali da moramo da čekamo da se razvedri. Dok su Aristarhovci postavljali da se snima ja sam nameštao Evolution, nisam stigao ni da ga nabaždarim a otvorio se M42 na samom zalasku. Na brzinu je palo gledanje, prvo klot, pa UHC i OIII i to je izgledalo veoma dobro.
Onda lov na trojku u Lavu dok dozvoljava prozor u oblacima, pa M13. Pa pauza za gastro, posle čega smo svi zakunjali. Gastro u Ratkoviću znači 3 kile mesa na petoricu.
Onda opet malo dzirkanja, gađanje šta ima. M51 je, na primer, bio sasvim dobar s obzirom na to kakve su bile okolnosti.
Sačekali smo i Jupter u jet streamu...tu je bilo prilično interesantno jer sam konačno mogao da isprobam ZWO ADC. Ukratko - radi, čak i vizuelno čisti ljubičastu disperziju kada se planeta gleda nisko, jedino što je iznad nas šišao jet stream pa ništa od ozbiljnijeg posmatranja. I Saturn je bio tu, Boki kaže 'najgori koji je ikada video' i teško mi je da se ne složim. :)
Elem, ja ću u Ratković opet kad tad, a Aristarhovcima zavidim na sjajnoj i pristupačnoj lokaciji. Više sreće sa vremenom u sledećem izvlačenju.  ;D


Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Boki Aristarh

Hvala ne lepim rečima....
Ne samo zbog tradicionalno velikog gostoprimstva u Šumadiji već i zbog nas lično, svi ste uvek dobrodošli....
Žao mi je što nas vreme nije bolje poslužilo ali biće prilike.
Svakako treba da malo bolje pretresemo taj Evolution od 8" i tvoju fantastičnu kolekciju vrhunskih okulara... možda i zaboraviš neki..  :)
Idu lepši dani pa ćemo ponavljati i ponavljati, još puno puta, nadam se....
Što se tiče roštilja tu se slažem da je Šomi malo podbacio u proceni sa 3 kg na 5 ljudi, trebalo je to više, ali biće...  :o
Veliki pozdrav u ime cele ekipe "Aristarh"-a i jedva čekam novo druženje pod vedrim nebom.