• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Opservatorij Čolina kapa - UAD Sarajevo - REBORN

Started by marino, December 14, 2013, 04:43:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marino

Prije tridesetak godina na Trebeviću iznad Sarajeva niknula je tada vjerojatno najmodernija i najradisnija astronomska ustanova na području SFRJ.
Tko nezna priču o Muhamedu Muminoviću, Miloradu Stuparu i ekipi koja je iz ničega na staroj tvrđavi iznad Sarajeva oformila impozantnu instituciju sa bogatim instrumentarijem, ljudima, edukacijom, istraživanjima...predlažem da se ta materija "izgugla" jer dvije su rečenice premalo za reći što je bila opservatorija "Čolina kapa".

U međuvremenu svijet je išao dalje, astronomi su sa teleskopima koje nose u manjim kuferima odavno prevazišli mogućnosti Mt. Palomara, no na teritoriji SFRJ vrijeme se ubrzano vracalo unazad ( i ni danas ne staje taj proces). Čolina Kapa i sve što se tamo nalazilo doslovce je izraketirano, izbombardirano, iztopnirano, izmitraljirano.....IZMASAKRIRANO.

Klice te jugoslavenske (bosanske, sarajevske, kako god hocete) opservatorije živjele su u nama koji smo znali za UAD Sarajevo....

Danas Muhamed Muminović i nova ekipa pokušava OŽIVJETI "Čolinu Kapu". Evo što o tome i sam kaže a vezano na kampanju kojom bi se omogućili početni zahvati vraćanja astronomije na Trebević.

""Svi naši pokušaji da obezbjedimo bazično finansiranje Društva koje bi nam omogućilo da se posvetimo našem trenutnom osnovnom cilju - obnovi Astronomske opservatorije na Trebeviću, nažalost nisu urodili plodom. Ovako, do sada smo gubili silno vrijeme krpeći se od mjeseca do mjeseca. Vjerujemo da u regiji i većina drugih astronomskih organizacija ima slične probleme.

Kampanju je formalno započela dr Tea Temim, naš inostrani član, inače iz Mostara. Tea je profesionalni astrofizičar i trenutno radi u NASA Goddard Space Flight Center-u u Washingtonu. Kampanja se sprovodi putem portala Indiegogo koji je jedan od sličnih specijaliziranih portala za prikupljanje novca za različite projekte.

Akcija traje do 18. januara iduće godine (takva su pravila). Ovim pozivamo sve naše nekadašnje članove, poštovaoce našeg rada u regiji i svijetu, te sve druge koji misle da vrijedi uplatiti makar smiboličan iznos za ovu kampanju, da to urade. Proces je jednostavan. Na adresi: http://igg.me/at/astronomy-for-bosnia/x/5492029, nalaze se upute kako to učiniti. Uplata je putem bankovnih kartica. Hvala svima koji se odazovu.

M. Muminović
""

Tekst u cijelini objavljen je na stranicama Astronomskog magazina, no evo ga i ovdje na forumu za svaki slučaj da ste ga preskočili..
Vidulini Observatory

Yagodinac

Samo da dodam, možda neko nije upoznat; opservatorija Čolina Kapa je bila prilično ozbiljno opremljena a u suštini je bila amatersko astronomsko društvo i to je ono što je najinteresantnije u celoj priči. Poznat je i Sarajevski Atlas neba, izrađen na opservatoriji, nešto što sad usled napretka fotografije ne izgleda toliko impresivno ali u ono vreme je itekako bilo. Reč je o fotografskom izdanju severnih sazvežđa, a to je samo mali delić onoga što je na opservatoriji rađeno.

vasja

E da, atlas koji sam ja koristio za snalaženje po nebu pre 30 godina je bio atlas neba Muhameda Muminovića. Mislim da ga možda još imam...
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

Danijel

Imam ja hrpicu Muminovićevih knjiga, imam i nekakve karte koje su tamo izrađivali, znam da sam ih nalijepio na crni hamer, a imam i njihov atlas. Sad kad gledam, imam ja svašta ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Interesantni prilozi za istoriju astronomije. I ja imam neke starije knjižice pa zgodno dođe videti koliki je napredak nauka napravila za nekoliko decenija  ;)