• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kometa ISON

Started by Predrag, August 25, 2013, 01:47:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Blago nama ako je tako  8)
Očekujte onda spektakl, još samo da bude makar malo vedro.

Predrag

Nažalost, mislim da ovo više ne važi. To su bile one optimistične prognoze i da je tako ne bi bilo problema da preživi susret sa Suncem. Međutim, to je sada glavni problem.

Od prvobitne prognoze da će sijati kao Mesec, moramo se radovati ako bude kao Venera.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

r2d2

November 04, 2013, 10:31:09 pm #17 Last Edit: November 04, 2013, 10:59:39 pm by r2d2
 :( Biće da je star podatak. Šteta što to nije potvrdjen! Raste skepsa, ali niko se ne usudjuje da prognozira...  Tragajući za svežijim podacima natrčah na ovu intresantnu sliku ranije  putanje isona.

....
Izgleda kao da je Ison već jednom napravio parabolu, mada je to samo optička varka iz našeg ugla gledanja?

Slika preuzeta sa http://www.nasa.gov/mission_pages/swift/bursts/ison.html

Yagodinac

Ma uvek ta histerija tipa biće sjajnija od ovoga, onoga... Zadnjih deset kometa su predviđali da će biti kao pun Mesec a od svega ovoga samo južna hemisfera dobi Lovejoy u proteklih deset godina i to je sve. Uopšte ne slušam ni novinare ni raznorazne eksperte koji proture "informaciju" a zapravo jedini rezultat svega bude povećanje posećenosti nekih mesta na netu, kao i nečije popularnosti/citiranosti.
Tu konkretno mislim na http://www.cometison2013.co.uk/ison-fact-sheet/ (sorry R2D2, ne sporim tvoju upućenost oko problematike).
Interesantna ideja posvetiti sajt jednoj kometici, ali još interesantnije je stavljati raznorazne reklamne banere okolo.

r2d2

November 08, 2013, 07:26:36 am #19 Last Edit: November 08, 2013, 08:20:59 am by r2d2
U pravu si! Odlično zapažanje!

Ljudi će od svega napraviti senzaciju. I zarditi šuške (po mogućnosti - gomile). Napraviš sajt i pare padaju sa neba dokle god Ison prolazi... Iskoristili  su Kometu da im zaradjuje pare!!  :-\

Ipak, ako sam dobro primetio ova kometa je posebno intresantna i NASA-i ali mnogima drugima koji imaju mogućnost da je proučavaju. Njuškajuči ranije po netu vidoh da je gotovo svi iole veliki snimaju i prate..  Negde sam pročitao da njena skoro savršena parabolna putanja  je relativno laka za sam proračun cele putanje i da ako kometa preživi izvesno je na koji način će imati povratni pravac. Napraviš relativno jednostavan algoritam i to je to... zato sam i postavio ono pitanje gore sa NASA-inom slikom o ulasku komete u naš vidokrug..  I  to je možda ne neki način favorizuje u odnosu na ostale komete.

Naravno ovo je moje lično mišljenje i može biti lako da potpuno grešim sa svojom impresijom o ovoj kometi u odnosu na ostale... Lično sam se na neki način vezao baš za ovu, mada priznajem, posle malo razmišljanja to  može biti potpuno iracionalne prirode...


Ipak ta, njena eventualna optička vidljivost daje onu socijalno-psihološku komponentu, gde će "Laza i Mika" da se sete da češće "bace oko" :) na noćnu nebesku kapu.

johnny984

Hajde sada da svi lepo poželite sreću kometi ISON, kako bi smo imali u čemu da uživamo u decembru i januaru, danas će da bude najkritičnije  :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

Kizza

Za nekoliko sati sve će biti jasnije: http://events.slooh.com/
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Sima_Strahota

...

kruskasveza slika sa SOHO(nece se valjda ljute)


Sekula

Jezgro se raspalo... 
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Predrag

"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

kruska


Sekula

Quote from: kruska on November 28, 2013, 07:29:22 pm
Quote from: Sekula on November 28, 2013, 07:11:39 pm
Jezgro se raspalo... 

daj sliku pusti smajli...


"Примерно в 16:00 по Москве у кометы наблюдалось резкое падение яркости - это означает, что ядро утратило целостность и превратилось в вытянутую груду обломков. Они продолжат движение по преженей орбите и мы продолжим наблюдение за ними."

Izduženi oblik glave komete govori upravo u prilog tome:

http://www.isoncampaign.org/karl/hanging-by-its-fingernails"Last night I was optimistic that comet ISON would continue its dramatic brightening trend, and soar into the negative magnitudes. This morning it is indeed with a heavy heart that I show you the image opposite, in which we clearly see that ISON has faded rather dramatically in the past few hours. It is still likely around -1 magnitude, but this number is falling fast.

The question on everyone's lips is "will it survive perihelion?", and now I'm reluctantly thinking it seems very unlikely to survive at this point. I do think it will reach perihelion, and reach the NASA SDO field of view, but based on what I see it doing right now, I will be very surprised to see something of any consequence come out the other side."

Prema tome, ostaće samo mogući ostaci za posmatranje ali ne u tom kapacitetu sjaja koji je očekivan. Sorry...   :(
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

kruska

to sam video jutros , nije strasno, bar ce se gleda teleskopom samo da "pretekne" do jutra