• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

SpaceX Unveils Plan for World's First Fully Reusable Rocket

Started by betelgez, August 28, 2013, 06:18:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MixailoGM

Mislim da onda tehnologija nije postojala, ali su se potrudili da je naprave, jer su bili u trci. Dakle, vrlo bitna stvar, imali su volju čak i da naprave nešto što ne postoji. Danas pak tehnologija nije toliki problem, ali volja za tako velikim poduhvatom nikako ne postoji. Nijedna država nema nekakav cementirani cilj gde i do kada stići, kao što ga je zacrtao JFK. NASA planira ljude na Marsu, ali bez roka, pominje se kraj 2030ih, 2040e, ali sve to džaba. Tako mogu da odlažu u nedogled.
Iskreno, uzdam se da će Kina sa rastom ekonomije i sticanjem iskustva u toj sferi polako početi da izaziva SAD. Onda bi se ponovo javio razlog da se negde ide kako bi se pokazalo da je "naša ideologija bolja od njihove". :) Mask, Bezos i drugari su druga opcija, tj komercijalizacija svemira i iako žestoko za to navijam pomalo sam rezervisan jer mi to i dalje deluje kao SF. Njihovi rezultati ipak ohrabruju. :)

Sve u svemu, onda se nije moglo ali se htelo (pa su napravili da može), a danas se može ali se neće...

NShappy

Da je onda bilo više volje, bilo je. Ali da je danas lakše nego onda, jeste, al' tek tek malkice. Tehnologija smartphone-a ne pomaže mnogo.

MixailoGM

Nisam mislio da je nešto raketna tehnologija napredovala. Nikada to neće biti lako. Goriva su ista, problemi isti, motori rade na istim principima kao i onda, ali danas imaju iste te koje bi mogli da modernizuju, kao što je Rocketdyne predložio F1B sa 15% više potiska, dok se broj delova smanjio sa više od 5000 na manje od 100. Ali opet, nema volje (novca) da se to napravi. A čak i da naprave šta će im ako nemaju destinaciju na koju bi raketa ponela teret. Nasin budžet je tada bio oko 5% BDPa, danas je 0,5%.

Ipak, za dalje destinacije tehnologija je u mnogome napredovala. Dawn misija bi bila nemoguća bez usavršavanja jonskog pogona. Roveri na Marsu bi mogli da vrate samo deo podataka da nije Elektre i velikih orbitera koji sve to hvataju i prosleđuju ovamo. Avionika je takođe bolja, umesto 300kg računar je 30, ili manje. Evo novi Sojuz MS je dokaz. Sva ta ušteda translira se u više naučnog materijala ili zaliha. Negde sam pročitao da se najveći skokovi u tehnologiji dešavaju u vreme rata. Kada je vladao hladni, nije bilo bitno koliko nešto košta ako prestigneš suparnika. Tako da je ulagano u istraživanje i razvoj. Danas dosta kritikuju šatl, grdne pare uložene, bačene, a udobno im da spavaju na anatomskim jastucima koji su napravljeni za sedišta astronauta. :) Samo mali primer... Ulaže se i danas, ali daleko manje, tako da je i manje tih proboja u tehnologiji.

Možda bi bilo lakše, ali, kao i za sve, ništa bez love. :)

MixailoGM

Falkon je ponovo sleteo! Tačnije, prvi stepen. Ponovljen uspeh na ASDS, samo je ovo bilo GTO lansiranje tako da su za sletanje upaljena tri umesto jednog motora kako bi usporavanje bilo još veće. Ovog puta mi se čini da nije ni metar van centra. Kao i svi u Hotornu pomislio sam da je došlo do eksplozije zbog mraka a onda se raketa samo pojavila u sred sredine palube. :D Prosto prelepo... Kao što Ilon reče, moraće da porade na skladištnom prostoru jer su počeli da budu dobri u ovome. Želim im svu sreću i u narednim letovima (sledeći je krajem maja).
* https://youtu.be/L0bMeDj76ig?t=20m49s

MixailoGM

* Sletanje: https://www.youtube.com/watch?v=LHqLz9ni0Bo

Morali su da koriste tri motora da uspore dovoljno. Od nule do preko 8.300 km/h, i ponovo do nule za 8,5 minuta! :o

Ralemasinac

MixailoGM nadovezao bih se na predhodne postove. Zaprepascuje jedna cinjenica a vezan a je upravo za razvoj astronautike odnosno razvoj svemirske tehnologije. I pored svega toga covek nije krocio na Mesec u poslednjih 43 godina.bez malo je proslo pola ljudskog veka...

marino

ovako gledano..nekako se cini da kinezi budi ipak prvi u ovom stoljecu igrali golf na mjesecu
Vidulini Observatory

MixailoGM

Ja se zaista nadam da će Kinezi malo jače "zapeti" sa istraživanjem svemira. U narednih par godina planirana je još jedna misija na Mesec sa roverom i lenderom, a nakon nje sledi i misija povratka uzoraka sa površine oko 2020. Misija na Mars je zakazana za 2020. godinu (lender, orbiter i mali rover). Ove godine u upotrebu ulaze Dugi marš 5 i 7, u potpunosti moderne rakete. Tako da, da, cenim da će prve korake posle Judžina Sernana napraviti Kinez i to krajem sledeće decenije...

Kizza

Eh da se svi udruže,kakva bi to bila"Svemirska sila "Zemlja"!"Već vidim svađu oko natpisa  ;D
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

MixailoGM

Za mesec dana i Kinezi lansiraju Dugi marš 7, zamenu za Dugi marš 3B. Japanci razvijaju H3, evo i Indija ima svoje planove. Azija napreduje.

MixailoGM

Večeras u 23.40 po našem vremenu novo lansiranje i pokušaj sletanja na ASDS rakete Falkon 9 v1.1FT. Statičko paljenje uspešno sprovedeno juče (https://youtu.be/_VjoIgm_1_0?t=3m8s).

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

MixailoGM

Da. Upravo tako. Kao da to nije ništa posebno, ali ustvari jeste. Svaka im čast!

Kizza

Evo kako je Elon Musk,vlasnik "Space X i Tesla Motors" razmišljao 2013 godine: https://www.youtube.com/watch?v=vDwzmJpI4io
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?