• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Opportunity ispred Endurance kratera

Started by Sich, May 10, 2004, 09:43:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sich

 Rover Opportunity krstareci po Marsu stigao je na oko 40 cm od ivice kratera Endurance (odlicna slika) i nasini tehnicari se dvoume kada i kako da ga spuste dole u krater jer su mu ivice malo strme za naseg rovera pa postoji opasnost da se nece moci vratiti i izaci van kratera.

Medjutim rover ce morati da zagrize ovu misiju jer jer veoma vazna za razumevanje dosta geoloskih tragova na marsu. Veruje se da je krater veoma star i da je nastao jos kad na povrsini marsa nije bilo vece kolicine vode, tako da bi uzorci iz kratera mogli da odgovore koliko je duboko bilo nekadasnje more ili samo jezero i naravno koliko se voda tu zadrzavala.
Nesto vise

Inace danas je Nasi istekao rok da pronadje vodu na marsu. Da su to uspeli svi amerikanci bi mogli na jedu besplatne racice kod Long John Silver's  :D
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sich

 Inace opazite gore navedenu sliku, http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-imag...durance-med.jpg

Nasa opet brlja sa bojama, previse crveno, a i nebo bas ima simpaticno boju

A prikaz je stvarno kao iz nekog holivudskog filma sa odlicnim specijalnim efektima

A o bojama vise na http://www.astronomija.co.rs/razno/ad_loznica/bajamarsa.htm

"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Dule_smor

 Ma lako je njima da se zezaju kad imaju 2 rovrra na marsu:).Btw, u vezi slika sa marsa-zbog cega ih uopste boje, kao da moraju da slikaju crno0belom kamerom?

Miranda

 Da, to i mene zanima...daj da vidimo kako to stvarno izgleda.... :rolleyes:  

NShappy

     Koliko sam shvatio, NASA na Marsu i snima sa BW camerom samo sto uvek snime vise slika istog predela kroz filtere razlicitih boja pa onda generisu sliku sa realnim bojama. Zato se na tom malom traktoru sto se voza po Marsu i nalazi onaj mali dzojstik za kalibraciju boja. Zemaljski fotoaparati (ovi digitalni) imaju na CCD cipu vec ugradjene filtere tri osnovne boje. Svemirske sonde imaju CCD (ili CMOS) senzor znatno vece rezolucije i osetljivosti zato sto svi fotoosetljivi elementi CCD senzora hvataju sve boje. Posto se na Marsu snimaju nepokretni objekti (osim ako ne nadju neke Marsovce), nije nikakav problem snimiti vise slika istog predela kroz razlicite kolor filtere pa od njih stvoriti realnu fotografiju.

   A sto se tice NASA farbanja slika, ne kontam to. Sta oni zvanicno kazu o tome?

Miranda

 Pa to i jeste fora! Ne slikaju kroz filtere nego naknadno boje sliku! Zasto? Valjda da bi lepse izgledalo....  

SrdjanP

 CCD čipovi na MER kamerama imaju rezoluciju od 1024x1024 piksela. Dakle, mnogo manju od rezolucije na prosečnim digitalnim aparatima. Razlika je u tome što su CCD čipovi na roverima neuporedivo kvalitetniji.

Kao što je već poznato, roveri imaju 9 kamera. Ono što je manje poznato da su sve kamere sa rezolucijom 1024x1024 piksela, ali sa različitim vidnim poljem. Recimo, vidno polje mikroskopske kamere je 3 cm. Navigaciona kamera mora načiniti 10 snimaka za panoramu od 360 stepeni, dok je moćnoj "panoramskoj" kameri potrebno skoro 30 fotki za pun krug.

Sad, reč dve o bojama. Još od Vikinga se vodi polemika o tome koje je boje Mars. A zapravo stvari nisu tako komplikovane i mistične kako se prezentuju u javnosti. Ruku na srce i NASA zakomplikuje malo stvari.

Kada se slika objekat kroz crveni, zeleni i plavi filter (RGB) dobije se slika u "pravim" bojama. Međutim, ako koristimo infracrveni filter dobijamo gomilu važnih podataka koje ne možemo izvući iz slika načinjenih kroz plavi, zeleni ili crveni filter. Infracrvene slike nam govore dosta o geološkoj strukturi, eroziji i hemijskom sastavu objekata, odnosno kamenja, u slučaju Marsa.

Dakle, pitanje "Zašto nam NASA ne pokaže izgled tog i tog predela u pravim bojama, a ne u _skoro pravim_??" ima sledeći odgovor:
Infracrveni filter ima neuporedivo veći naučni značaj od crvenog i umesto da se potroše dani (često i nedelje) na dovlačenje slika načinjenih kroz crveni filter samo zato da bi mogli da konstruišemo sliku u pravim bojama (u tom slučaju nauka je smanjena na minimum) NASA se odlučila na infracrvenu varijantu gde dobija obilje podataka o kamenju, tlu i atmosferi Marsa.

"Approximate true-color " izraz koji se koristi najčešće se odnosi na sledeću kombinaciju boja: plavu, zelenu i infracrvenu (umesto crvene).

Džinovske panorame (npr Endurance krater) koje su teške i po nekoliko stotina megabajta sirovog materijala slikane su kroz takve filtere uz pomoć kojih se najviše može izvući naučnih podataka. Međutim, imate gomilu drugih slika u prirodnim bojama gde su korišćene plava, zelena i crvena boja.

Na kraju, pored onog kalibracionog džojstika stoji malo ogledalce koje nam pokazuje izgled i boju neba u trenutku slikanja.

Nema nikakve zavere, glavno pitanje je kako za malo vremena izvući što više korisnih naučnih podataka.

Sich

 O ovome se jos govorilo za vreme Vikinga, i to u veoma ozbiljnim casopisima kao sto je Bild der Wissenschaft Slika http://mars-news.de/life/viking1_bdw_02.77.jpg pokazuje prvu kolor fotografiju Vikinga koju je nasa lansirala u javnost, a kasnije je ista slika davana u crvenijoj varijanti.

Medjutim ono sto je mozda i pokrenulo celu pricu je pre svega boja neba, zbog cega je na nasinim slikama nebo uvek crvenkasto?? Atmosfera Marsa takodje rasejava Suncevu svetlost, i to je Rejlijevo rasejanje zbog kojeg je nebo na Zemlji plavo. Ako se isto desava na Marsu zasto tamo nebo isto nije  plavo. Nebo na marsu moze biti zuckasto-crvenkasto jedino kad ima puno prasine u atmosferi, a to je samo za vreme pescanih oluja. Za sve ostalo vreme treba nebo da bude normalno plavo.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sich

 Rover ce ipak da udje u krater iako postoji mogucnost da ne moze da se izadje iz kratera :) Nasa se odlucila ipak za ovu opciju jer kako kazu ipak tamo previse nauke koja je vredna rizika silaska
Sta ce nadji i biti sa roverom ostaje da vidimo
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Miranda

 Sta mislite da li je moguce da u tom krateru ima nesto sto se ne moze naci na povrsini...?

marino

 sori na pitanju mozda malo van teme,
no kako da pored sve silne prasine na marsu nista od toga se ne lijepi za objektive kamera, sve slike izgledaju kao da su objektivi netom ocisceni na zemlji u labosu?
tnx na odgovoru
m
Vidulini Observatory

Miranda

 Pa ne moram sad valjda da otvaram novi topic za ovo pitanje!? A stakla su verovatno napravljena od takvog materijala da im ne smeta ni prasina ni bilo sta...

marino

 ;) nemoj otvarati..
bojim se da ne bih bio zadovoljan tvojim odgovorom..obzirom da se prve SOL-e stalno o tome pricalo a sada ??

m
Vidulini Observatory

Sich

 Verovatno je kamera zasticena od prasine, a i ne lepi se prasina marsu kao ova nasa, ipak je suvlja od zamaljske.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sich

 Opportunity je napokon usao u krater. Slika padine sa koje se spusta izgleda otprilike ovako: http://skyandtelescope.com/mm_images/6963.jpg
Uporedite boju te padine na toj slci i istu padinu sa vec pominjane slike: http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-imag...durance-med.jpg

Pa da otvorimo nagradnu igru koju boju zaista ima ta padina? :)
Prosto je nemoguce da se boja toliko promeni recimo u razlicitim delovima dana (marsovog). Ima li neko neku ideju, ja nemam :)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter