• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

pitanje u vezi optike

Started by Danko, September 22, 2013, 09:01:52 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Danko

Imam Orion Starblast 6" dobson. Evo neko vrijeme slika mi je mutna, mjesec sam upravo gledao i slika je mutna. Radio sam mu kolimaciju na zvijezdi i ona je sasvim dobra( mada je i zvijezda u fokusu mutna :) ). Ono sto se bojim da je problem je moje duvanje prasine sa ogledala kompresovanim vazduhom iz konzerve. pazio sam da samo vazduh izlazi , da  je držim uspravno , da prvi dio  ne ide u teleskop  sa propan-butan gasom sa  kojim je punjena konzerva.
Da li je moguce zbog toga ili je napolje malo vjetrovito pa su turbulencije? Moze li se to maci . Iako cisto na prvi pogled mislim da je moj odraz u primarnom  ogledalu malo mutan. Moze li se to maći?
Pomagajte :(

Yagodinac

Šanse da se kondenzuje nešto na ogledalu su veoma male: newtonian je konstrukciono tako rešen da se primarno ogledalo poslednje magli.
Probaj sledeće:

- ponovna kolimacija,
- može da se desi da je sekundarno raskolimirano a ostalo ok,
- na manjim uvećanjima slika treba da bude oštra da se posečeš (do 100x), ako koristiš 400x za kolimaciju naravno da će većina ako ne svi teleskopi biti mutnjikavi,
- vremenski uslovi (turbulencija) su presudni, ako slika "kuva" onda nije do teleskopa,
- isto važi i za temperaturno neadaptiran teleskop, sačekaš pola sata-sat da se ohladi,
- proveri da nisu kondenzovali okulari, oni se prvi orose - ja tu slobodno upotrebim duks (doduše moji okulari ne koštaju po 500e pa zato) i ovo su najveće šanse da ti se desi od svega,
- ako ništa ne upali ponovo skini primarno.

Tvoj odraz nikako ne može da bude kristalno jasan već deformisan, ogledalo je izdubljeno pa malo krivi perspektivu. Međutim, kad si vraćao pitanje je kako si pritegao šrafove-graničnike sa prednje strane pa moguće je da ima mali luft. Zapravo i treba da ima luft ali da provučeš kroz isti kreditnu karticu.
Moguće je (mada sumnjam) da se ogledalo zamaglilo od nečega iz te konzerve; to bi bio vrhunski blam jer to služi za upravo suprotnu namenu  :) Mada, ako mene pitaš, potpuno je bezazlena prašina na ogledalu. To u praksi nikako ne može da degradira sliku - jedino ako ubaciš lopatu šodera. Ja to čistim jednom u 5 godina  ;D
Mnogo je bitnija kolimacija od čišćenja prašine.

Danko

Sinoc sam oprao ogledala. po upustvu sa youtube. Lagano je. Malo je bilo problema oko sarafa koje stežu primarno ogledalo  jer jedan od 6 nije htio da se odvrne nikako. ali sam to nekako rijesio bez micanja :). Kolimaciju sekundarnog sam napravio bez primarnog i mislim da sam to dobro uradio.izgubio sam vremena oko cetriranja mreže , nije bas lako to pogoditi.
Mnogo je bolje sada. vizuelno nisam nista mogao da vidim na ogldalima da ima nekog nanosa ili slično u konzervi , ali moguce je da ima nekog sredstva  ,ulja, koji sluzi kao antistatik pa to zamuti pogled.
Moguce je da je i do vremena bilo , imalo je vjetra ovih dana i sve je bilo treptavo. U svakom slucaju sam rijesio problem. Sinoc sam gledao mjesec , perfektno je bio jasan. Hvala na pomoci u i trudu u svakom slučaju. Moraću se malo više potruditi i više ga koristiti ali posao mi često ne dozvoljava , a i u gradu je jako svjetlosno zagadjenje.

zozo83

Mozes li malo da objasnis ovo centriranje segundara sa mrezom, ako moze neka slika
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Danko

kad se skine primarno ogledalo lakse se namjesti sekundarno je nema odraza primarnog i lako se vide ivice sekundarnog. stavi se bijeli papir ispod sekundarnog radi kontrasta i onda se centrira da bude tačno iznad okulara i centrično. ja sam stavio kolimacionu kapu koja mi je došla sa teleskopom i po njoj ravnao sekundar. Mreža bi trebalo da je tačno u centru presjeka teleskopa i prvo sam to namjestao a onda sam namjestao sekundar tako da se vidi obod teleskopa kod primarnog ogledala. sve mora biti centrično. Kad se to napravi vrati se primarno ogledalo i preko lasera i barlow sočiva se namjesti primarno ogledalo. Poslije toga napravi se test na zvijezdi sa povecanjem od 300X. Ako je sve centrično onda je to to. Evo sam i ja novi u svemu ovome ako neko ima da me ispravi , neka se javi :)