• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Maksutov i projekcija Sunca

Started by Danijel, September 27, 2013, 09:08:02 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Danijel

Zanima me promatranje Sunca metodom projekcije na ekran. Imam Maksutov 127 kojega bih želio koristiti u te svrhe, jedino što ne mogu naći nekakve konkretne korisne informacije o tome je li Maksutov pogodan za projekciju Sunca, odnosno siguran za takve aktivnosti. Isprobao sam ga i daje prekrasnu i oštru sliku sunčeve površine na ekranu (bijelom papiru). Ima li netko od vas kakvu informaciju o tome, radi li tko u svijetu projekcije Sunca MAK-om, kakav link i slično?
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

kruska

bas maksutov I bas projekcija sunca.
I danas me fascinira ta tehnika iako deluje zastarela.

Danijel

Da, daje podatke koje ne možeš dobiti fotografijom i kod promatrača razvija sposobnost uočavanja detalja :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

marino

MTO 1000 sam koristio godinama za projekciju u kombinaciji sa Meade ovim "zeljeznim" okularima...sati przenja sa suncem u objektivu i sve radi savrseno i danas (btw. taj MTO ti je kod sandrina sada)
najbolje je bilo na pocetku kada sam koristio neki moderni super 25mm okular, e taj se rastalio iznutra, ali stara skola dobrog zeljeza nema problema s time
fora je i kako ti se okular "zapece"...bila me frka da sam ga shjebo ali zapravo se sprzila samo masnoca od trepavica koja je bila na njemu

dakle, upucaj sunce i deri i ne brini
Vidulini Observatory

Danijel

E to me zanimalo, pisao sam i Sky Watcheru no oni mi odgovorili da koristim filter jer tako neću oštetiti oči. A lijepo sam im napisao da me zanima metoda projekcije i izrada skica Sunca. Izgleda ni oni nisu sigurni može li se to raditi s njihovim teleskopima ;D

Inače mi nije jasno zašto neki tvrde da ne treba Maksutova okretati u Sunce, pa slika i temperatura nisu van fokusa, nego u fokusu, a on je van instrumenta. Osim ako ne postoji neki drugi razlog. Osim toga, izrada skice traje max. 5 minuta.
ZVJEZDARNICA APOLLO

marino

e vidi, za skywatcher ne odgovaram :) :)
mto je ipak radjen rusko-tenkovskim stilom ;)
posudi od sandrina pa probaj i uvjeri se sam, samo pazi na okulare, ako imas plasticne najprije ih brisi sa inventarskog popisa pa onda stavi na scope.. ;) ;)
ja sam radio satima da je sunce bilo u vidnom polju bez ikakovih posljedica

ah ti stari metalni gadgeti :)
Vidulini Observatory

kruska

uzmi stari rendgen snimak  pluca ili ..
I okaci napred na cevku, a mozes I dva snimka ::)
umesto filtera

Danijel

I kako ću onda raditi projekciju Sunca?
ZVJEZDARNICA APOLLO

kruska

:) da ne pocrvene oci od sunca... 

Yagodinac

Nemoj da me držiš za reč, sama projekcija je bezazlena ali ako Sunce malo izađe iz vidnog polja onda može da počne da topi fokuser. Ovo je opasno ako je fokuser od plastike. I ako je od aluminijuma ne bih se time igrao...  :o
Mada ako si potpuno skoncentrisan na to što radiš, zašto da ne. Prvo probaš sa jeftinijim kelnerima i ploslima, obavezno onim veće dužine da bi Sunce celo stalo u kadar. I ni za jedan trenutak ne pomeraš Sunce iz vidnog polja  :)

Mada, ako mene pitaš, ta projekcija je zastarela. Nema logike to slikati (eventualno sa zadnje strane) i dobiti ni približne rezultate u odnosu na one koje ti već dobijaš fotografisanjem. Možda čisto iz radoznalosti...  :)

Danijel

Fokuser je metalni, a okular je sasvim OK, ni nakon 5 minuta isprobavanja uopće se nije ugrijao.

Baš sam rekao Marinu, mi stariji spadamo u astronome romantičare, pamtimo kako je to bilo prije doba kompjutera i digitalnih fotoaparata pa sada pomalo zaboravljene metode promatranja i bilježenja doživljavamo malo drugačije. To je isto kao i na Internetu, ljudi danas sve manje čitaju knjige, sve im je na webu i u vrlo kratko vrijeme dođu do traženih podataka pa se sve manje ljudi upušta u čitanje cijelih knjiga. Posljedice toga su nam vidljive svakoga dana ;)

Kada radim crtež Sunca metodom projekcije na ekran, dobijem više korisnih podataka nego na fotografiji, a to je neprocjenjivo. Dobijem dnevni hod Sunca, mogu odrediti koji se pol Sunca trenutno vidi, dobijem nagib Sunca od pravih sunčevih sjevera i juga i slično. Na fotkama se ništa od toga ne vidi. Evo kako sam to radio kada sam bio klinac, možda zbog toga imam i dalje sklonost prema tom načinu promatranja sunčeve aktivnosti ;D

To je odavde.

Ima tu još...

A i tu ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

Danijel

Quote from: Yagodinac on September 29, 2013, 02:20:00 pm
...
Mada, ako mene pitaš, ta projekcija je zastarela. Nema logike to slikati (eventualno sa zadnje strane) i dobiti ni približne rezultate u odnosu na one koje ti već dobijaš fotografisanjem. Možda čisto iz radoznalosti...  :)

O prevario si se, ta se metoda i dan danas koristi. Evo, ovdje se nalazi arhiv crteža Sunčeve fotosfere od 04.01.1917. godine kojega je napravio Ferdinand Ellerman, pa sve do danas ;)

Inače, to je baza podataka velikog solarnog teleskopa na tornju na Mt. Wilsonu. 8)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Ako tu ima sentimentalne komponente, onda je to druga priča  ;D
Inače, lepa zbirka BW astrofotosa na linkovima, svaka čast  :)

Danijel

Dobio sam odgovor od Sky-Watchera na pitanje je li opasno MAK-a okretati direktno u Sunce za potrebe projekcije: :)

Sky-Watcher:

The telescope should be ok, but the object near the projected image will be burnt. For more information, it is helpful to ask on astronomic forums. The communities there should have first handed information about such things.
ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Haaaha...  ;D
A ja mislio da tamo rade neki ozbiljni ljudi. Dobro da te nisu uputili na facebook ili google.