• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Gravitacioni talas, Sunce

Started by sashastar, November 09, 2005, 10:06:43 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Djorvoz


Joza

U vezi istrazivanja sunca treba spomenuti i letilicu GENESIS koja je isla do tacke L1 pokupila cestice solarnog vetra i vratila ih na zemlju. doduse pri povratku je sonda ostecena ali je ipak sacuvano dosta materijala za istrazivanje.
Za detalje http://www.nasa.gov/mission_pages/genesis/main/

sashastar

Jeste sondi se nije otvorio padobran pri povratku na zemlju
Pa je poprilicno zveknula o zemlju i to brzinom 310 km/h .
A sta su uspeli da pokupe od materijala to se malo zna.

Djorvoz


stameni

Quote from: "Bobo"Eh da, sto se tice sondi - zaboravili ste da u svemiru nema atmosfere i da jenda strana neke letjelice koja je izlozena Suncu moze doseci temperaturu od +200 Celziusa, a druga (u mraku) i - 200. OK, ove cifre sam bubnuo napamet, ali razlike su velike.


Da, trebalo bi da je ta razlika dovoljna za termoelektronsku emisiju. Stvorena električna energija trebalo bi da može da se iskoristi za pokretanje nekih električnih uređaja (npr. navigacionih, komunikacionih, senzornih, upravljačkih...).

No, da ne budem skroz off-topic, Sunce se sasvim lepo može posmatrati i sa Zemlje. U tu svrhu nekada se preporučivala e-knjiga (obratiti pažnju na "e-"!) "Kako posmatrati Sunce" Zorana Tanasijevića. Beše i sajt, ali ne mogu da se setim adrese.

Štaviše, mislim da u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" imaju neki posmatrački projekat, ali ne znam koliko se u praksi sprovodi.