• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Plazmaticni kristal

Started by sashastar, November 18, 2005, 12:34:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sashastar

Na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu počele su pripreme za slanje aparature neophodne za izvođenje eksperimenta 'Plazmatični kristal - 3 plus' na Međunarodnu kosmičku stanicu, saopštio je Roskosmos. Na pripremi eksperimenta radi grupa ruskih i nemačkih naučnika i specijalista firme Kajzer-trejd, Instituta fizike 'Maks Plank', Nemačke kosmičke agencije, kao i Instituta fizike Ruske akademije nauka iz Moskve.

Eksperiment 'Plazmatični kristal' posvećen je istraživanjima iz oblasti fizike plazme kristala i traje nekoliko godina. Još u januaru 1998. godine na stanici 'Mir' ruski kosmonauti Anatolij Solovjev i Pavel Vinogradov izveli su prvi ekspriment dobijanja plazmeno kristalnih čestica.

Rezultati eksperimenta omogućiće kontrolisano delovanje na radiokativne pojave i neutralisanje izbacivanja u atmosferu štetnih materija prilikom havarija, kao i dobijanje kompaktnijih izvora napajanja kosmičkih aparata. Rad ruskih i nemačkih specijalista na Bajkonuru je planiran do kraja novembra.

sashastar

Posada Međunarodne kosmičke stanice počela je novu seriju eksperimenata 'Plazmatični kristal' koji se već nekoliko godina izvodi na orbiti, a pretenduje za Nobelovu nagradu za nauku.

Rezultati rusko-nemačkog eksperimenta 'Plazmatični kristal', kako ističu ruski naučnici, omogućiće pravljenje 'usisivača' za planirano neutalisanje radioaktivnih eksplozija u atmosferi prilikom nuklearnih havarija, kao i stvaranje snažnih kompaktnih nuklearnih izvora napajanja kosmičkih aparata.

Plazma je četvrto agregatno stanje materije koje po jedinici mase sadrži najveću količinu energije. Materija u ovom stanju je delimično ili potpuno jonizovani gas. Prema podacima astrofizičara, u kosmosu čvrsto, tečno i gasovito stanje predstavlja izuzetke. Procena naučnika je da je preko 99 odsto materije u kosmosu u stanju plazme.

Još uvek nisu dovoljno poznati zakoni ponašanja materije u stanju plazme zbog čega je neophodno intenzivno istaživanje fizike četvrtog agregatnog stanja. U Ruskoj akademija nauka smatraju da su eksperimenti, koji se na orbiti vrše već nekoliko godina, dostojni najviše naučne nagrade, navodi agencija Itar-Tas.