• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pomoć oko izbora dvogleda

Started by Sova, April 11, 2014, 12:19:38 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sova

Pozdrav ljudi.
Vidim da ima dosta stručnih ljudi na forumu koji bi mogli da mi pruže pomoć.
Planiram u bliskoj budućnosti kupovinu dvogleda.Koristio bih ga "rekreativno".Izađem negdje u prirodu i razgledam.Što se tiče nekih očekaivanja i želja,želio bih što jači zum i što čistiju sliku,da vidim što je dalje i janije moguće.pretpostavljam da je to i osnovni zahtjev svih korisnika:).Vidim da sada ima i dvogleda koji su vodo i paro-nepropusni.Naišao sam i na mornaričke varijante sa kompasom u vidnom polju,kao i  sa podeocima za mjerenje udaljenost plovila i njihove brzine,stabilizacija slike...I sada ono glavno.Na raspolaganju imam nekih 200€.
Šta mi preporučujete?

Yagodinac

U principu dosta kontradiktorni zahtevi  :)
Postoje dva putića: jedan je rekreativno i priroda , odnosno manji prenosni instrument a drugi je veći instrument i veće sve što ide s tim, ali sa stativa.

Ako hoćeš što jači zum, tj uvećanje to traži neki tripod. Mogu da posluže fotografski. Neko nepisano pravilo je da uvećanja do 10x ima logike koristiti iz ruke. Moguće je iz ruke i sa 15x gledati, nije to problem, ali samo na kratko. Ako ceo dan nosiš dvogled po šumi ili hoćeš da nešto osmatraš više minuta to onda postaje patnja. Druga solucija je stabilizacija slike ali to izlazi iz cene.

Što se tiče same slike, postoje dvogledi koji su bolji za astronomiju jer imaju veliku aperturu i malo uvećanje, oni čuda čine na tamnim lokacijama gde je pravo zadovoljstvo krstariti Mlečnim Putem sa takvom optikom. Ako su optički dobro odrađeni onda pružaju neuporedivo lepše iskustvo nego veći i skuplji teleskopi koji često ne mogu tako lako da postignu mala uvećanja. A postoje i lovačke varijante dvogleda gde je poenta da bude mali, lak a kvalitetan. Tu se ne traže velike aperture već da bude robustan, punjen azotom i nepropustan. U svakom slučaju, za svaki dvogled je esencijalno da ima oznaku "fully multicoated" jer to garantuje da ima premaze na svim optičkim površinama. Ako nema kvalitetne premaze (ili ih nema uopšte ili samo na nekim površinama) može da ima gubitak npr oko 30% svetlosti u odnosu na onaj sa premazima. To bi bila osnovna optička razlika između kineza 10x50 sa pijace i istog takvog 10x50 kvalitetnog dvogleda.

Da batalimo filozofiju, ja mislim da su ti u okviru ove cene dobra ova dva TS modela. Prvi je idealan za lovce i one koji ceo dan dvogled nose sa sobom:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1406_TS-10x50WP-Wide-Angle-Outdoor-Binocular---waterproof-and-nitrogen-filled.html

Drugi ima veliku aperturu i malo uvećanje, naprosto stvoren za noćna osmatranja. Polje primene astronomija i lovci u noćnim zasedama:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2005_TS-11x70-Binocular-Porro---light-gathering-power-for-Astronomy.html

Ako hoćeš veća uvećanja sa tripoda onda svakako razmisli i o spektivima. Oni daju tradicionalno dobru sliku sa mnogo većim uvećanjima od bilo kog dvogleda.

Sova

April 11, 2014, 10:39:19 pm #2 Last Edit: April 11, 2014, 10:57:05 pm by Sova
Ne bih ništa toliko robusno i teško da bih morao da koristim stativ.Nije mi problem ako je dvogled malo veći ili malko teži,ako je mnogo bolji za ono što meni treba.Osmatranje bih vršio u dnevnim uslovima.Moj brat ima neki stari iz osamdesetih.Ne znam koji je proizvođač ali ima pečat SSSR.:)Malko je veći,ali po udaljenim brdima možeš dosta toga da vidiš.
Interesuje me i koje su se marke pokazale kvalitetnim,kad taržim po interentu da ograničim pretragu na bar tri proizvođača.

window

Ne bih ništa toliko robusno i teško da bih morao da koristim stativ.Nije mi problem ako je dvogled malo veći ili malko teži,ako je mnogo bolji za ono što meni treba.Osmatranje bih vršio u dnevnim uslovima.Moj brat ima neki stari iz osamdesetih.Ne znam koji je proizvođač ali ima pečat SSSR.:)Malko je veći,ali po udaljenim brdima možeš dosta toga da vidiš.