• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Praćenje iz faksa

Started by marko, April 18, 2014, 12:41:54 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

marko

Imam jedan motor od 200 koraka.  :-\ Picgoto je sretno u izradi već od proljeća.  ;D To mi je radio prijatelj astronom iz Splita koji je i sebi složio Picgoto na home made eq montaži. I napravio je, sve je bilo OK a onda sam ja stavljajući pločicu u kutiju kratkospojio dva kontakta na pločici i spržio PIC i MAX... Malo nam je problem sada pronalazak programatora, a nismo imali ni hex (zato sam te pitao hex, sada ga imamo-HVALA!). Ovaj čovjek koji nam je prije učitao hex u PIC je pošao u Kanadu...

Steppere, ako ih prije ne nabavim najranije ću imati krajem godine.  :-\

Prvo će biti gotovo praćenje za eq platformu. Tu sam već složio prijenos i testirao...samo još trebam srediti prihvat za stepper.
Tu mi je platformu inače radio jedan Marko iz Zagreba, ona je prije imala DC motor što samo po sebi meni nije problem no pošto je to u biti bio "prototip", neke stvari na njoj nisu bile baš dobro izvedene... Tu mislim na spoj motora i reduktora i to da je potenciometar za regulaciju bio na samoj platformi pa se za korekciju trebalo maknuti od okulara i sagnuti, a to baš nije bilo praktično.

Inače ovo je tema o izradi te platforme:
http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=7917.0

Moja je ova desno, manja...
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Luger

Dobro, samo sa se radi. Slike projekta "Fax V 2.0" cekamo.
A, mogao bi i Spadej da postavi svoj projekat "Stampajzer eq3 v 1.0". :)

mravic

Tebi sve neki Marko radi, Pic je programirao Marko, platformu Marko, jedino je Stipe pravi go to :) a Marko će sve to da spoji na gomilu.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

spadej

U nedostatku slobodnog vremena timski rad je jedina opcija. I meni je Luger dao dokumentaciju, napravio plocicu, programirao PIC-eve, naucio da koristim programe. Ja sam samo lemio, i napravio mehaniku. Da sam mogao sam, jesam, ali bi tad sve bilo gotovo taman za Halejevu kometu (2060 i neke godine). :)

marko

Dakle, manje-više gotovo je.  8) Ostali su detalji estetske prirode na samoj platformi.

Eq platforma i sve oko nje spojeno. Nedostaje još postolje na kojemu stoji Dobson.

To je taj slavni ručni kontroler. Na njemu je potenciometar za podešavanje brzine praćenja i iznad njega dvopoložajni prekidač za promjenu smjera okretanja steppera. Spaja se sa kutijom serijskim kabelom.

Kutija iz bliza... Na njoj više nije potenciometar nego ovaj serijski port na kog se spaja ručni kontroler.

Prijenos iz bliza. Ima 5 zupčanika ukupno, prva 2 iz faksa, druga 2 iz nekih printera, zadnji iz faksa i naravno motor...iz faksa. Motor je Mitsumi unipolarni 7.5 stupnjeva po stepu, dakle 48 koračni. Na motoru imam 3.3 okretaja u minuti a na ležaju 1 okretaj u 45 minuta...to je minimum, prati sa nešto većom brzinom. Kada sam radio prijenos vodio sam se za tim da mi minimalni broj okretaja sa novim prijenosom bude isti kao minimalni broj okretaja sa starim prijenosom. Sa starim prijenosom imao je jedan okretaj u 37 minuta.

Prijenos odozgora. Nisam baš pogodio da mi je nosač motora paralelan sa aluminijskim nosačem pa tako os motora nije paralelna sa osi zupčanika ali to se lako ispravi. Zupčanike sam spajao na aluminijski nosač vijcima M3, M4 i M5, ovisno o njihovom provrtu.

Ručni kontroler iznutra...Promjena smjera se postiže zamjenom položaja 1 i 3 na stepperu, a to se jednostavno izvede preko 6-polnog prekidača. Možda je ovaj kontroler malo spartanski, mogao bi se na njega dodati i prekidač za uključivanje praćenja i neka LEDica...možda u nekoj 2.1 verziji.  ;D

Što još ostaje za napraviti...

Napraviti nosač za priključak steppera Eq platforme.
Estetika na samoj platformi. Treba pokitati rupe koje su ostale od starog praćenja i neke stvari malo finije obraditi.

TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X

Luger

Odlican posao Marko. I getriba mi se svidja, dobro si to napakovao. :)
Jesi li probao elektronikom da jos malo usporis motor?
U svakom slucaju, cestitke!

marko

Nisam pokušavao, kondenzatori mi imaju ukupno 2.5 uf, ako bi paralelno dodao još koji to bi još usporilo motor ali... problem je u tome što bi onda koraci postali preveliki...ne znam kako da se izrazim.  Da je 200 ili 400 koračni pa hajde ali pošto ima 48 koraka mislim da bi to bilo previše neprecizno.

Ovih dana kitujem i lakiram platformu, sređivanje sitnica i to je to.  :D

Moglo bi se još s ovim praćenjem igrati. Može se napraviti zasebna elektronika i ručni kontroler za RA i Dec os, sada kada znam kako se mijenja smjer. Ali pošto će to sve zamijeniti picgoto ne želim se zezati s time. Ovako će ostati na platformi, možda dobije neki bolji motor.

Bilo kako bilo drago mi je da vam se sviđa moj Frankenštajn.  ;D

Quote from: mravic on October 06, 2014, 11:21:15 am
Tebi sve neki Marko radi, Pic je programirao Marko, platformu Marko, jedino je Stipe pravi go to :) a Marko će sve to da spoji na gomilu.

A poznajete se ti i Stipe iz Korenice? Bili smo zajedno na PGSP-u pa smo putem svratili do Nikole i zvjezdarnice. Spominjala se i tvoja kontejner-zvjezdarnica.  :D

Quote from: spadej on October 07, 2014, 09:50:48 am
U nedostatku slobodnog vremena timski rad je jedina opcija. I meni je Luger dao dokumentaciju, napravio plocicu, programirao PIC-eve, naucio da koristim programe. Ja sam samo lemio, i napravio mehaniku. Da sam mogao sam, jesam, ali bi tad sve bilo gotovo taman za Halejevu kometu (2060 i neke godine). :)

Moje neiskustvo u pravljenju pločica je razlog što sam Stipi povjerio izradu moje picgoto pločice. Ovo praćenje iz faksa je jednostavno, picgoto je ipak složeniji.  ???

Kad smo već kod picgoto-a, ovako izgleda moja kutija:

Činčevi su za druga trošila...fotoaparat, eventualno neki grijači itd. Ali nisu spojeni.

TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X

Luger

Taman imas mjesta u kutiji za picgoto za jos jedan db9/f gdje ces prikljuciti fokuser.Nevjerovatno, koliko je korisna stvar, narocito ood astrofotografije.

spadej

A ovako izgleda moja kutija: Na prednjoj strani prekidac, i dve diode kao indikator Ra i Dec motora. Pozadi je konektor za AC adapter (12V, 4A), kabl za vezu sa racunarom (prepravio sam neki S video kabl u serijski, zbog manjeg konektora ) i paralelni kabl za vezu sa montazom. Sva tri motora su povezana preko njega. Na cetvrtoj slici je "interfejs"na montazi.

Ovo su slike iz telefona, na brzaka. Sinoc sam probao skalameriju, citav sat je Mesec bio u centru okulara. Uz odokativno useveravanje. Ovih dana cu da sve da slikam fotoaparatom, pa cu okaciti bolje fotke.

marko

Quote from: Luger on October 11, 2014, 07:24:55 pm
Taman imas mjesta u kutiji za picgoto za jos jedan db9/f gdje ces prikljuciti fokuser.Nevjerovatno, koliko je korisna stvar, narocito ood astrofotografije.

E, ali nemam mjesta na pločici...
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X

Luger

October 13, 2014, 12:12:01 pm #55 Last Edit: October 13, 2014, 12:17:43 pm by Luger
Spadejova verzija ima toliko modifikacija da slobodno moze da je zastiti autorskim pravima :)
Svaka cast i da sto vise trosis tu opremu!

Quote from: MarkoE, ali nemam mjesta na pločici...

Aha...ti si radio verziju bez fokusera?

marko

Evo i Eq platforme V 2.0. Stepper još nije spojen a ka' će ne znamo.  ;D

TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X

Luger

marko

Hvala Luger!

Biti će to lijepo tek kada se zavrti.  ;D
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X

mitja

Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.