• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Spirit and Opportunity

Started by sashastar, November 24, 2005, 09:29:28 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sashastar

Posto se slavi godina dana aktivnog ispitivanja Marsa.
Na ovom linku mozete sve saznati o Spirit and Opportunity

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html

Obavezno pogledati ovu opciju
One Martian Year Slide Show


Sich

e mnogo mi se svidja ova kompozitna slika

ne mogu da zamislim koliko je to neobican pogled odatle
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter


sashastar

Američki robot 'Oportjuniti', koji već gotovo dve godine istražuje Mars, nastavio je svoju misiju pošto su stručnjaci uspeli da otklone kvar do kojega je došlo na ruci-manipulatoru robota-geologa.

Do kvara je došlo kada je robot pokušao da 'protegne' ruku do zanimljivog sloja jedne od stenovitih naslaga Marsa, saopšteno je iz Laboratorije reaktivnog kretanja iz Pasadene [Kalifornija], odakle se upravlja robotima 'Oportjuniti' i 'Spirit'. To se desilo sredinom novembra, prenela je agencija Itar- tas.

Prema mišljenju eksperata, do problema je verovatno došlo zbog tanjenja sloja materijala koji pomaže kretanje robota, što je razmljivo budući da robot radi na Marsu sedam puta duže nego što je bilo planirano.

I najnovija super fotka

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/image/0512/enduranceplus_opportunity_big.jpg

Skyw@lker

Slika je prosto fenomenalna!!!  :) One tamnije pruge na slici me podsecaju pomalo na led...
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

solore

Bilo bi lepo da se provozaju melo dalje ne bi li našli Beagle. :(

sashastar

Prošlo je dve godine od momenta kada je američki robot 'Spirit' sleteo na Mars i počeo da šalje podatke na Zemlju. U početku se verovalo da će misija trajati tri meseca, ali je 'Spirit' je prevazišao i najsmelija očekivanja i uspešno nastavio da istražuje površinu jedne od najzanimljivijih i najzagonetnijih planeta Sunčevog sistem.

Za protekla 24 meseca 'Spirit' je prešao put od pet kilometara i poslao na Zemlju 70.000 fotografija. Misija 'Spirita' ostvarena je u uslovima kada je prosečna temperatura iznosila -67 stepeni Celzijusa, a brzina vetra dostizala 160 kilometara na čas. Prema proceni naučnika, marsohod 'Spirit' se nalazi u veoma dobrom stanju. Uspeo je da se popne na uzvišenje Hazbend, visine njujorškog kipa Slobode i da se uspešno spusti. Sada istražuje tlo u krateru Gusev.

Dvogodišnjem jubileju najviše se obradovala naučna ekipa Laboratorije reaktivnog kretanja iz Kalifornije odakle se upravlja tim kosmičkim aparatom.

solore

Na osnovu cega su oni procenili da ce ova misija trajati samo tri meseca a evo ih vec dve godine uspesno rade? Koliko ce jos trajati i od cega to zavisi? Cini mi se da je i Pathfinder bio predviden da radi tri puta krace nego što je to bio slucaj. Nadam se da nisam postavio previse pitanja.

sashastar

Valjda nisu verovali da mogu da izdrze toliko dugo.
Oni su samo procenili teoretski rok trajanja ali su uvideli da moze mnogo duze


solore

Mislim da je pre u pitanju marketing, kao, pravimo dobru opremu a da ni sami nismo svesni koliko dobru. Neka, neka, samo neka radi. Slike su fantastične. :D

sashastar

Jedno je sigurno EPP (reklame) postoje za sve i svasta

sashastar

Evo jos jednog mediskog izvestaja na ovaj jubilej:

Prošlo je više od dve godine otkada su dva robotska vozila, takozvani roveri, sletela na Mars u potrazi za vodom. S obzirom na teške klimatske uslove očekivalo se da će funkcionisati oko tri meseca. Na opšte iznenadjenje, oba rovera i dalje pomažu naučnicima u daljinskom ispitivanju crvene planete.

Spirit se padobranom spustio na Mars 3. januara 2004., dok je Oportjuniti dotakao tlo na isti način, tri nedelje kasnije, na suprotnoj strani planete. Od tada su prešli oko 11 kilometara, analizirajući uzorke tla i kamenja, pokušavajući da otkriju tragove vode. Naučnici američke svemirske agencije NASA očekivali su da će se najdalje za tri meseca na njihovim solarnim ćelijama nakupiti toliko prašine da više neće moći da pune baterije. Srećom, vetar je već nekoliko puta oduvao prašinu. Već tokom prva tri meseca Oportjuniti je pronašao hemijske dokaze da je nekada u prošlosti na Marsu postojalo plitko, slano more, dok je Spirit slične dokaze našao bušeći vulkansko kamenje i analizirajući njihovu unutrašnjost. Ipak, neki drugi naučnici dovode to u pitanje i kažu da vulkanski pepeo ostavlja slične dokaze. Dok se debata nastavlja, geolog sa Univerziteta Kornel, Stiven Skvajers, kaže da su prikupljene informacije znatno pojasnile sliku o prošlosti Marsa, uključujući mogućnost da je na njemu bilo vode, a možda i nekih jednostavnih živih bića:

"Tokom prvih 90 dana Spirit je bio na ravnom platou od lave i sve je izgledalo isto. Ali zahvaljujući njegovoj dugotrajnosti poslednjih oko 400 dana ispitujemo jedno područje sa brežuljcima u kome, svaki put kada rover predje preko jednog od njih, nailazimo na nešto novo."

Geolog Skvajers kaže da sastav šest vrsta stena koje su roveri ispitali nagoveštava da je Mars nekada bio vrela planeta sa čestim vulkanskim erupcijama i da je na njemu bilo vode, možda u obliku vrelih izvora. U medjuvremenu, uprkos povremenim mehaničkim kvarovima, oba robotska vozila i dalje funkcionišu, a naučnici kažu da nemaju pojma koliko dugo će to potrajati.

NShappy

Neka nastave oni da drndaju Marsom još godinama i neka dočekaju živi i zdravi svoje naslednike.  :)

sashastar

Mene samo nervira zasto na Mesec nisu makar jednog poslali.
Barem je Mesec u komsiluku.