• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

HEQ5 napajanje

Started by stevansan, June 23, 2014, 06:44:18 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stevansan

Uzeo sam danas, po prvi put da probam novu montažu. Probao sam je na upaljaču od automobila - motori su mnogo spori, probao sam sa adapterom od 2,5 ampera, malo bolje, ali i dalje sporo. Je l mi treba još jače napajanje? Može li da se montaža priključi direktno na akumulator od auta (ili da stavim neki osigurač)?

goksi

Ako si prikljucio na upaljac to je kao da si na akumulatoru, meni je na CG-5 montazi koja je kao tvoja ispravljac od 5 ampera, dobio sam ga uz montazu koju sam polovnu kupio.
Ne znam sta ti znaci sporo, kod mene nije neka velika brzina okretanja da leti ali ne smeta, sasvim zadovoljavajuce radi.

Pogledaj na youtube kako se drugima pomera pa uporedi (npr ovako: https://www.youtube.com/watch?v=la-yZh0TGvA ), mozda nesto nije uredu sa montazom ako je drasticna razlika u brzini, mozda treba da se podmaze........

Luger

Dobro ti rece Goksi, u upaljac ili na kleme, isto ti je? A, u kom modu su spori? Pracenju, GoTo funkciji...
E, da...srecna ti montaza.  ;)

kruska

cestitam na montazi!
kad je power consumption u pitanju,
potrosnja montaza ide od oko 1000 do 3000 mah.
ipak bi trebalo da nadjes adapter kao punjac ali najpre varijanta poput 12v, 3500mah max   
amperaza bi trebala biti od 1500mah do 4000mAh(cenim)
ja sam na cg5 gt koristio 1000mah I mislim da je bilo slabo
a sada radi sasvim korektno na 12v, 3500mah gembird automatski regulisana plus minus faza da ne sprzi elektroniku.
Mozda bi mu pravi vlasnici heq5 imali reci konkretni njihovo resenje.

stevansan

Hvala na brzim odgovorima!
Ipak je početnička greška, pošto on ima modove 2x, 8x i Fast (16x), a nisam video da je taj fast ustvari 16 x rotation rate što je 16 x ½°/min = 8°/min, a to je skoro pa neprimetno. Izgleda da ću uskoro da uzmem ovako nešto, mada je možda bilo bolje da sam odmah uzeo EQ5 i taj upgrade.

stevansan

I normalno, kad sam hteo da probam novu montažu...  :-\

Darchy

Čestitam mount. Dobro da te služi, boljim ga zamenio. :)
I ja štekam novce za taj GoTo kit i baš me interesuje koliko je to ozbiljno rešenje. Vidjao sam fenomenalne rezultate koje su ljudi ostvarili sa upgradeovanim EQ5, ali sam takodje dobio savet da to ne radim već da prodam mount i kupim HEQ5 Pro.  A HEQ5 pro je neverovatno dobra montaža, probao ja ;)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

stevansan

Hvala! Ipak smo uspeli da isprobamo montažu sinoć, održali smo javno posmatranje. Za razliku od EQ3 montaže na kojoj je ranije bio ovaj 150/750, ovo je već druga priča. Lokacija je bila loša, na severu je bila neka lampa, pa nisam mogao da je useverim i vidim kako radi praćenje, ali uskoro ide na detaljno testiranje na Besnoj kobili. Mislim da ću ići na taj upgrade, pa ćemo videti rezultate.

vasja

Kakav je ono objekat na vrhu Besne kobile?
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

stevansan

Quote from: vasja on June 24, 2014, 10:23:18 am
Kakav je ono objekat na vrhu Besne kobile?


Verovatno misliš na repetitor. Postoji put do samog repetitora i uz malo više napora može se stići bilo kojim kolima do njega. Poslednji kilometar je najteži, ali leti nije problem uz pomoć štapa i kanapa izaći do gore.