• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Letenka 2014

Started by betelgez, July 21, 2014, 09:37:07 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

betelgez

Završio se astronomski kamp na Letenci. Trajao je od 17. do 20.7. 2014. godine. Po prvi put da je bilo ovoliko lošeg vremena i samo jedno noći za posmatranje. Krivci su se tražili, po neki su mislili da je krivac Zorkić zbog vremena dolaska na kamp. Po svemu sudeći pravi krivac sam ja. :) Doneo sam nov teleskop na Letenku, a čuvao sam ga od kiše. Tako je bilo dok mi Gagić nije rekao da ga iznesem na poljanu da pokusne da bismo sutra imali lepo vreme. To sam uradio i rezultati nisu izostali.

Gagić i ja smo mali snimali nebo veče pre vedre noći, pa će ti snimci biti naknadno objavljeni pošto ih on ili ja budemo montirali. Po tome koliko je bilo lepo vreme za rad pokazuju i Kenzine slike. Perfektne su. Verujem da Ivan i ostali učesnici imaju šta da pokažu, ali polako. tek je prošsao smao jedan dan od kampa. Moju ću objaviti kad je budem sredio (ako je budem dobro napravio).

Predavanja nisu izostala, bilo ih je raznih, a učesnika puno. Jedna od najzanimljivijih su predavanja profesora Gajića iz Niša koji je držao dva predavanja. Prvo predavanje se zove Zvezde i mitovi, a drugo Kontroverze u astrobiologiji. Predavanje profesora Aničina, emeritus profesora Bikita i profesora Mrđe čije predavanje je bilo izuzetno zanimljivo.

Kiša se trudila da svima pokvari raspoloženje, ali posto je Koča domačin kampa, nije uspela u tome. On je još jednom pokazao da je OI Pinki iz Sremske Mitrovice najbolji odred u Srbiji, pa i šire. Jedina zamerka u vezi kampa je što ne traje malo duže :) Pohvala za kamp sa decom. To je pravi način da se deca od malena uče druženju i učenju

Nadam se da ćete i vi ostaviti svije ustiske o kampu i time upotpuniti ovu sliku.

Obaveštenje:
Neko je na kampu izgubio okular za teleskop. Onaj kome fali neka mi se javi u PP.Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD