• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Dobson montaza

Started by andromeda 2, November 27, 2005, 12:36:50 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

andromeda 2

Nisu mi dve stvari jasne kod gradnje Dobson montaze.
1. Naime, kako se cev teleskopa ubacuje u cetvrtasti ram, tj. na koji se nacin on otvara ili priteze, da cev ne bi setala gore dole. Takodje, potrebno je da se cev i moze izbalansirati sto znaci da se ram moze otpustiti i zategnuti po potrebe. Ne vidim na slikama kako je to reseno.
2. Drugo, sta se TACNO nalazi izmedju dve ploce u bazi koje rotiraju jedna preko druge ili sta omogucava takvo GLAT rotiranje.
Ako pratite neke nase sajtvove primeticete da ove stvari i nisu bas najbolje objasnjene.

Bobo

Dobson montaza ne mora znaciti da je cijev cetvrtasta. To je samo tip montaze gdje imas dole kutiju na kojoj stoji cijev. Cak ne mora biti niti kutija, npr vidi Portaball teleskope. Balans se namjesta prilikom izrade teleskopa, a mozes kasnije jos stavljati utege ako koristis neke teze okulare. Izmedju ploca se obicno stavlja teflon, on omogucuje da sve lijepo klizi. Moze se i nesto drugo, ali teflon je najbolji.

andromeda 2

Bobo, nisi me razumeo u prvom pitanju. Mislio sam na cetvrtasti ram (kratki ram) u koji se stavlja cilindricna cev tubusa, onaj ram koji nosi okrugle lezajeve. Interesuje me kako se on steze, jer u suprotnom cev tubusa bi setala, a mora i da se povremeno otpusti da bi se cev izbalansirala.
Drugo, kako se nabavlja teflon, tj. u kom vidu se prodaje (ploce, trake ...)

andromeda 2

Da potkrepim slikom. Mislim na ono cetvrtasto sto drzi cev! Kako se regulise njegov stisak.
file:///D:/draza/Astronomija%20FAQ/Babydob_files/dsc01179.jpg


gucic

Mozda da probas ovde. Nije los sajt, e sad da li ti bas to treba, vidi...
http://www.telescopesineducation.com/dobson/

Bobo

Ne steze se nigdje. Montaza se vrti lijevo-desno (po azimutu) oko dvije donje ploce, a gore-dole (po altitudi) oko nosaca na teleskopu koji je izbalansiran. Sto je veci promjer tih nosaca (za altitudu), teleskop ce biti stabilniji i manje ce ga biti potrebno dodatno balansirati.

andromeda 2


andromeda 2

Gde da nadjem i kupim teflonske cepove za bazu montaze? Kod nas ima samo teflonsko posudje.

gucic

Ne bih znao. Mozda da probas u "Uradi sam" ili da pitas u nekim boljim metalostrugarskim radnjama da ti nekoga preporuce.

andromeda 2

Moze li nesto drugo da zameni teflonske plocice? Kako bi izgledalo da se proba fazon sa 2 LP ploce (postoje u nacrtu kao drugo resenje). Plasim se da bi se polomile od pritiska. Da li je neko vec probao?

mravic

Mislim da bi to moglo fino da funkcionise sa LP plocama ali bi se vremenom mozda izlizale, tako da bi ih morao posle nekog vremena zamenuti.  Ne bi popucale zato sto i gornja i donja se naslanjaju na ivericu i one nista ne trpe samo trenje izmedju njih dve. Bitno ti je sa montazom da nema nigde previse lufta tj. u centru kroz te ploce moras da imas neki saraf koji ti ne bi pravio dodatno trenje a isto tako da ne dozvoli da se ploce razdvajaju. Ja sam u sredinu stavljao i kuglicni lezaj pa nisam bio zadovoljan kako se to sve okrece.
:wink:
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

andromeda 2

Janko, hvala na odgovoru. Ti me najbolje razumes zasto se ovoliko raspitujem o montazi. Nadam se da cemo uskoro i licno popricati o tome.
Lepo je sto se u forum ukljucila osoba koja ima OGROMNO iskustvo u pravljenju teleskopa i od koje mozemo mnogo toga nauciti.