• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

NASA se priprema

Started by sashastar, November 28, 2005, 12:27:37 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Tehničari američke svemirske agencije polako i uporno pripremaju preostala tri šatla, postepeno eliminišući probleme koji su doveli do pada šatla Kolumbija 2003. godine, a ponovo se pojavili prilikom poslednjeg leta u julu.

Stručnjaci NASE još pokušavaju za odgovore na pitanje zašto delovi stvrdnute izolacione pene otpadaju sa spoljnog rezervoara šatla. Udar jednog od tih komada oštetio je napadnu ivicu krila šatla Kolumbija, što je izazvalo njegov raspad pri povratku u atmosferu. Nova procedura primenjena na šatlu Diskaveri nije sprečila otpadanje pene prilikom lansiranja u julu. Veoma pažljivim pregledom po povratku Diskaverija otkriveno je devet sićušnih pukotina na omotaču jednog od spoljnih rezervoara, od toga dve na spoljnoj površini. Inženjer NASE Džon Čepmen kaže da je pukotine možda izazvalo širenje i skupljanje rezervoara prilikom probnog punjenja i pražnjenja tečnim vodonikom odnosno kiseonikom. Pena na tim rezervoarima služi za sprečavanje pojave leda na spoljnom omotaču koji je veoma hladan. Inženjer Čepmen kaže da tehničari sada pokušavaju da utvrde da li su te sitne pukotine uzrokovale otpadanje pene:

"Očigledno je da u našem poslu nikakva pukotina nije bezazlena, ali mi još pokušavamo da utvrdimo šta uzrokuje te pukotine, da li one mogu da izazovu otpadanje pene i kako se to može sprečiti."

NASA takodje eksperimentiše sa ručnim i automatskim nanošenjem pene na površinu rezervoara. Šef programa letova šatla, Vejn Hejl, kaže kako se nada da će izolaciona pena jednoga dana biti izbačena iz upotrebe:

"U dugoročnom smislu odlučili smo da uklonimo taj prilično veliki komad pene, a sa njim i opasnost koju nosi. Mislimo da ćemo to moći da učinimo već posle trećeg leta, a možda već i za ovaj prvi sledeći let."

Pored ovoga, NASA se bori sa još jednim problemom, uočenim tokom julskog leta, kada je izolaciona tkanina prekrivena specijalnom keramikom izvirila par santimetara izmedju izolacionih pločica na površini samog šatla. Tehničari sada pažljivo pregledaju hiljade takvih spojeva na trupu i krilima šatla, tragajući za osetljivim mestima. Inženjeri kažu da taj problem neće uticati na trenutak kada će sledeći šatl poleteti prema Medjunarodnoj orbitalnoj stanici. Kako je rekao direktor letova šatla Vejn Hejl, letovi će biti obnovljeni kada tehničari budu potpuno zadovoljni stepenom celokupne bezbednosti orbitera.

eyej

Ma to ti nikad nece poleteti sine.. :lol:

sashastar

Letece oni jer su ih pritegli sa svih strana:
-Ameri koji placaju porez
-Kinezi jedva cekaju da Ameri negde zaglave
-Evropa i Rusi se polako udruzuju
itd

Sich

"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Skyw@lker

Ma nema sta, ima skoro kod Kineza da pocnemo da kupujemo placeve na Mesecu i Marsu, a mozda i zakupimo neki raspali satelit od Rusa i Amera pa budemo imali i Srpski kosmicki program gde cemo ispitivati uticaj piva u bestezinskom stanju!  Na kraju ako niceg od toga ne bude ostaje nam uvek zezanje ovde na forumu!!!  :D  :D  :D
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

sashastar

A ima od nasih forumasa koji su kupili placeve na mesecu vidi u
forum astronomija/topik /spacedaily.com, posedi na mesecu