• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Venera pomracenje ili ?

Started by Alchemist, November 09, 2013, 07:36:20 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alchemist

Pozdrav svima.

Sinoc sam s prvim mrakom cim se pojavila Venera, okrenuo teleskop ka istoj. Posedujemo 90/900 refraktor (Sky watcher) Ucinilo mi se da je doslo do pomracenja venere. Kasnije sam upitao googl i nasao neke informacije da se to treba desiti tek 2017. Sada sam u zabludi i ne znam o cemu je rec. Bilo kako bilo kroz okular sam video tek polovinu planete (diska) Kasnije iste veceri sam posmatrao i Jupiter i sve je bilo ok. Tako da je sa opremom sve ok. Jel neko mozda posmatrao sinoc Veneru?

Alchemist

Hehhe

Ustvari tek sada saznajem da venera ima faze, slicno kao i mesec. Tako da sam dosao do svog odgovora. xD
http://www.nbcnews.com/science/bright-planet-venus-moon-just-going-through-phase-8C11566222

Yagodinac

A zamisli kako je Galilej došao do odgovora, zbog koga zamalo da podgreje lomaču.
;D

sara736

Stojim iza toga da je sa 1-2000e opremom usred Srbije moguće dobiti kvalitetnije fotke. Ako želiš da uđeš u svet astrofotografije onda nema drugog puta osim kupovine sopstvene opreme, a ako želiš samo da probaš da nešto snimiš i sam obradiš - bolje je da potražiš besplatno teleskopsko vreme na nekim univerzitetskim opservatorijama. Znam da može da se nađe, doduše, nemam pojma gde jer me nije nešto interesovalo; ali probaj da proguglaš.

Ralemasinac

Venerine faze ili mene... :) Nisam uspeo da vidim njen trazit preko sunca a  sledeci je 2117 godine... :(  Steta, a  ja rodjen u proslom a zivim u pretproslom veku... ;)