• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astrofoto kalkulator

Started by betelgez, October 13, 2014, 01:36:25 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

betelgez

Cao. Postoji li neki sajt ili program koji radi po principu kalkulatora koji bi izracunavao optimalan iso i ekspoziciju za odredjeni nebeski objekat, m u ovom slucaju. zamisljam da ima izbor m objekta, dslr aparata, teleskopa kao i grubo odredjivanje pozocoje snimanja zbog svetlosnog zagadjenja. hteo sam juce da snimam m42 posle 2 sata, ali slabo. nalazim se pored grada, ali cinjenica je da bu se videlo bar nesto i da pravim veliku gresku u necemu, a ne znam gde. ovako bih bar od prilike imao u vidu kakva podesavanja mi trebaju


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Yagodinac

Verovatno da ima negde nekog kalkulatora na netu, ali sve to nije približno dobro kao metoda pokušaj/greška.
Razlog je vrlo prost: potpuno različito nebo možda imaš ti u odnosu na onog iz Argentine ili mene. Samo par kilometara levo-desno i nebo potpuno drugačije; samim tim i parametri.
Najbolje je da okineš probnu fotku i odmah potom pogledaš histogram. Ako je glavna masa u levoj strani onda dobro, ako je na sredini ili desno onda još bolje; ako dodiruje levu stranu - produži i ako dodiruje desnu stranu - skrati vreme izlaganja. M42 je veoma sjajna i zahvalna za snimanje pa ćeš uz nekoliko pokušaja doći do optimuma. Jedina stvar koja može da bude problem je gradsko nebo, tu možeš koje hoćeš parametre da staviš, naprosto se vidi samo najsjajniji deo magline i to je to.

vasja

Yagodinac je sto posto u pravu.

Dok sam radio na kuli kao asistent upoznao sam tadašnjeg upravnika opservatorije Acu Tomića, koji je inače autor knjige o astrofotografiji, koju sam imao prilike da čitam.

Knjiga je bila puna prilično komplikovanih formula za određivanje parametara snimanja - u ono vreme nisu postojali digitalni aparati več samo klasičan, uglavnom crno beli film i bilo je bitno da pogodiš parametre da ne bacaš film.

Jednom sam pitao g. Tomića u vezi tih formula a on mi je dao parče filma - rolna sa neosvetljenih 5 do 6 kadrova i rekao mi da snimim sekvencu od najmanje do najveće pretpostavljene ekspozicije, siđem u laboratoriju, razvijem film, pogledam rezultat i izaberem najbolji snimak - to se danas zove na digitalcima bracketing.

Ot tad pa do danas nisam promenio taj metod jer je najbolji a od pojave digitalac je i vrlo jednostavan. Snimaš mesec? Nema problema, okini po jednu sliku na ekspozicijama od 1/500 do 1/60 pa izaberi koja ti se sviđa, a ostale obriši (ova procedura je sa običnim filmom trajala 45 minuta, a sa digitalcem oko 45 sec)
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6
Canon EOS 60D, EFS 15-85
Canon EOS 350D bez IC filtera (full spectrum mod)

betelgez

da li za m42 treba neki filter da bi se veci deo video ili samo tamno nebo? reci mi i koja duzina ekspozicije treba od prilike? da li se meri sekundama ili minutima?


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Yagodinac

Ako imaš teleskop sa ekvatorijalnom montažom možeš da probaš više ekspozicija po 30sec na ISO1600, staking i obrada. Ako imaš i korekciju praćenja (autoguiding) onda može po nekoliko minuta na ISO800, uglavnom 4-6min, ne više jer je nebo problem, hoće da izgori.

Ako nemaš praćenje nego objektiv sa tripoda, onda sve zavisi od žižne daljine i tvoje tolerancije na zvezdane crtice. Uglavnom, mislim da sa objektivom od 50mm ima smisla snimati 10-12sec najduže, idealno za zvezde bi bilo 5sec (premda je to malo svetla za maglinu); a veće žižne daljine sa tripoda nisam probao.

Filter ne treba, tj treba LP (CLS ili neki drugi) ali to je napredni nivo, pre filtera ima da rešiš dosta drugih problema u snimanju i obradi  ;D
Recimo gradijent. Razmisli kako u obradi da rešiš svetlije nebo dole i tamnije gore, a kad snimiš i okačiš rezultat ja ću da ukratko iskucam mini-tutorial.

betelgez

vazi :) montaza je eq3 ima motore, ali nema korekciju. koja je u tom slucaju maksimalna ekspozicija da ima smisla ako je dobro useveren?


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Yagodinac

Probaš... ;)
Ako je sve OK i nema nikakvih luftova možda minut, za žižnu daljinu 500-1000mm. Mada neće svaka sličica da bude dobra, jedan deo će ipak zbog periodične greške da bude zamrljan crticama. Sličice po 30sec deluju vrlo dostižno.

Sa objektivima tipa 200mm možeš proporcionalno do par minuta, a sa pedeseticom i svih 5min; rekoh, pod uslovom da je sve ockay.

kruska

samo treba uvezbati useverenje, I polako dizes vrednost.
na vecim zizama npr 1000mm, 45sec je ocekivana vrednost
mada sam ja gurao i 180sec
sve je stvar prakse.
http://kasiopeja.webs.com/
Gran Canarias, and the Great Attractor
[ Img]     [ /Img]

Yagodinac

Ma ja dobro useverim svaki put, nego EQ6 ima veliku periodičnu grešku. Teško da je EQ3 bolja.

betelgez

ja useveravam malo nesvakidasnje. nemam polar scope pa onda uglavim laser u polarni trazilac i onda nisanim. ne znam koliko je to dobro, ali napravim ga :)


Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD