• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Prva kupovina

Started by bmfmeda, December 03, 2014, 01:57:22 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

bmfmeda

Pozdrav svim forumašima.
Totalni sam početnik što se astronomske opreme tiče pa mi je potrebna pomoć oko prve kupovine.
Situacija je sledeća: moj petogodišnji sin je izrazio želju da za predstojeće praznike dobije teleskop. Ne bih mu kupovao nešto što je neupotrebljivo i što mu neće zagolicati maštu da nastavi da se interesuje za astronomiju, a ne bih dao ni puno para jer ne znam šta očekuje od posmatranja neba.
Probao sam da se sam informišem preko raznih portala i foruma, ali što više čitam više sam zbunjen. :)
Ono što mi je možda zapalo za oko je 76/300 Dobson - mini Skywatcher. Dakle u tom cenovnom rangu bih se kretao, a njemu bi za početak bilo dovoljno to što nudi ovaj ili neki drugi slični model.
Molim vas za komentar, savet ili predlog za prvu kupovinu.
U napred hvala!

spadej

Prosao sam te iste muke 2 puta :) . Detetu od 5 godiina je potrebniji dobar pristup toj materiji nego bilo kakva sprava. Koji god teleskop da kupis, moraces i da znas da objasnis detetu sta je to sto vidi. I da ga postupno uvodis u svet astronomije, od Meseca i najblizih planeta. Za to ti je dovoljan bilo kakav teleskop. Nema svrhe da kupujes ista skupo i komlikovano, kad dete tog uzrasta ne moze da shvati kako da gleda "skrenutim pogledom". A za vecinu galaksija, maglina i ostalih cudesa je to veoma bitno.
Ja se i danas smejem sebi kad se setim "zvezdice sa sesirom", ali tako sam mojoj 4-godisnjoj cerki predstavio Saturn. Gledali smo ga najjeftinijim i najlosijim teleskopom koji postoji, Optisan 600/60. I uzivali maksimalno.

PS: stvarno sam nekulturan. Dobro dosao na forum!

Yagodinac

Dobrodošao, i ja mislim isto. Štaviše, dečurlija iz familije sa kojom sam imao posla najviše vole Mesec i ništa više. Teleskopski Mesec je fascinantan premda ponekad malo sjajan (pa sam stavljao onaj restriktor na poklopcu da ograniči aperturu) ali ubedljivo najviše sreće pruža i dan-danas dvogled iz moje ruke i pogled na dnevni Mesec - ja držim u tom pravcu a oni gledaju  8)
Za noćne ekskurzije ne znam, imam utisak da magline i galaksije ne bi bile preterano interesantne, mada možda grešim.

Teleskop? Bilo koji, obzirom da su svi dobri za Mesec  ;D

Ralemasinac

Pozdrav i od mene... :) Sada i da prokomentarisem temu, i ako je moguce odgovorim na pitanja. Dobro je sto se u ranoj mladosti deca odluce za istrazivanje. To sigurno razvija mastu a rekao bih i sam duh u coveku. Na kraju krajeva nisam upoznao nijednog loseg coveka koji voli astronomiju... Stojim pri stanovistu forumasa da za taj uzrast nema losih "sprava". Vazna stvar je poznavati temperament deteta. Ako je mirniji ja bih se odlucio za teleskop sa ogledalima(reflektorski) moze i nalik na onaj koji zelite. Ako ce da bude "samo njegov", onda refraktor. Jer nema podesavanja(kolimiranja) mehanicke i opticke ose. Neznam kako se kolimira taj "Dobson mini"ali verujem da nije tezak za kolimaciju. Kod refraktora stavis okular a ako hoces i tumbaj ga :). Najvaznija stvar su knjige! Najbolje one za osnovce, da se podgreva masta i jaca volja za znanjem... Bez knjiga, a sada ima lepo ilustrovanih, svaka zelja sagori. One podsticu coveka, daju volju i ideje da se teleskop koristi. Dobaro je imati dvogled i kompas. Cak mozete da improvizujete kompas i sl.Toliko za sad, da dam mesta i drugim forumasima... ;)