• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Predstavljanje novih članova foruma - Dobrodošli!

Started by Sekula, January 19, 2015, 02:55:57 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


Luger


DraganTesic


sudzi

Pozdrav,
Ja sam Marko iz Prokuplja sa trenutnim prebivalištem u Beogardu. Jedva sam uspeo da napravim nalog na forumu i jako sam srećan zbog toga.
Pre par godina sam zavoleo astonomiju, a preko nje i nauku generalno. Ne posedujem nikakvu opremu za posmatranje, takođe nemam ni iskustva u posmatranju. To su dva glavna razloga za besomučno pokušavanje kreiranje naloga na forumu.
Nadam se da ću ovde naći informacije o nekoj početničkoj opremi koji bih mogao da kupi.

Sinisa

Quote from: sudzi on June 24, 2019, 06:22:22 pm
Pozdrav,
Ja sam Marko iz Prokuplja sa trenutnim prebivalištem u Beogardu. Jedva sam uspeo da napravim nalog na forumu i jako sam srećan zbog toga.
Pre par godina sam zavoleo astonomiju, a preko nje i nauku generalno. Ne posedujem nikakvu opremu za posmatranje, takođe nemam ni iskustva u posmatranju. To su dva glavna razloga za besomučno pokušavanje kreiranje naloga na forumu.
Nadam se da ću ovde naći informacije o nekoj početničkoj opremi koji bih mogao da kupi.Dobrodosao marko!!! Ovde svako svaki dan nauci po nesto novo kada se ubaci u razgovor sa forumasima - cak i neki 'veterani' astronomije,verujem :)
150/750 EQ3

Nenad

Dobrodošli na forum!

Dragane, iako Beograd nije idealan za gledanje dso, može dosta toga da se vidi. Par galaksija uvek dobrih iz Bg, loptasta jata i ovih dana i planete kao na modnoj pisti. Za pravi Deep sky object show se ide na tamnije lokacije, dalje od gradova.

Marko, za početak ti je najbolje da nabaviš dvogled. Tako sam i ja počeo i verujem da nema boljeg početka. Taman da vidiš na koju stranu će te odvesti ovaj hobi, a njih ima poprilično. 😀
TS 20X80 LE
Dobson Skywatcher 12" FlexTube

DraganTesic

     Претпостављам Ненаде да мислиш на околину Београда. Мени не би био проблем да одем на неко такво место, али бих имао проблема да се у ситне сате вратим. Како бих тамо ухватио  такси, о трошковима да не говорим. Могао бих да узмем џак за спавање, мали шатор, воду, храну за пар дана, али та су времена за мене прошла. Могао бих и нешто треће, четврто...
      По мом искуству када се пред остварењем неке жеље почну појављивати препреке, којекакве тешкоће, онда и само размишљање о томе како их савладати, на крају доведе до тога да жеља почне да бледи и на крају нестане. Зато сам се одлучио на сасвим лагану  варијанту, претпостављам реалну. Пар недеља у планини у изнајмљеној брвнари, неамбициозан план посматрања, минималистичка опрема, потпуно необавезно уживање у посматрањима.
     И опет, својствено човеку, крећу жеље. Можда би боље на неком далеком, слабонасељеном  грчком острву или неком усамљеном хотелу негде у Сахари? А шта фали Дивчибарима?  :)
    У саваком случају хвала на добронамерном савету.

mboskovic

Pozdrav svima,

ja sam Miloš iz Novog Sada.
Veliki sam ljubitelj SF-a i astronomije (kao i generalno fizike) od davnina. Pre nekoliko godina sam počeo da nabavljam i ponešto od opreme (nešto od toga i preko foruma) te se pomalo bavim i posmatračkom astronomijom. Forum odavno (pasivno) pratim i puno mi je pomogao u tome, te rekoh, red je i da se aktiviram i predstavim  :)
Nemam nikakve uslove za posmatranje iz stana te uglavnom posmatram na letnjim odmorima i ponekad od drugara iz Kamenice.
Letos sam snimao Jupiter i Saturn, pa ću ovih dana postaviti par početničkih fotografija istih.

Za kraj citiraću kolegu sa foruma Sky-Watcher-a: "Početnik sam u astronomiji ali imam svoju opremu, kola i volju..." te bih rado išao na zajednička posmatranja i učenje od kolega iz "kraja" :)

Vedro nebo,
Miloš

Sinisa

Dobrodošao Miloše!!!
Definitivno nam treba više astronomskih okupljanja u Vojvodini. Iako naša neba nisu ni blizu planinama na jugu Srbije,imamo volju!!!  :) Takav kao ti nam baš i treba ;D
150/750 EQ3

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Luger

Milose, dobrodosao. Ima nas mnogo koji se trudimo da se i iz grada bavimo astronomijom i ne odustajemo. Nekada to bude lakse, nekada teze, ali volju ne gubimo.
Dobrodosao u klub.  :)

mboskovic


CyberianIce

Pozdrav komsija i dobrodosao. Ista stvar je kod mene, samo se ja uglavnom protegnem autom do Letenke. Nije ni tamo nista posebno, ali je 100x bolje nego NS ili Kama. Sledeci moonless night mogli bi organizovati nesto ako budu vremenski uslovi povoljni.
AstroBin
Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX + RaspberryPi | Canon EOS 600D AstroMod | Canon EOS 4000D | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Dobrodošao  ;)
Ja nažalost nisam tako blizu ali sam siguran da imaš puno ljudi u svojoj okolini (NS) koji bi s tobom otišli na posmatranje. Vidimo se na Letenci.

ubootwaffe

Pozdrav svima.

Moje ime je Aleksandar i živim u  Vraniću, nedaleko od Beograda...

Daaavno napuštenu ljubav prema posmatranju neba mi je oživeo osmogodišnji sin i zahvaljujući njemu ponovo mi se vratila ljubav prema astronomiji iz dečačkih dana...

Ceo život posedujem dvogled 10x50, a kao klinac sam dobio neki dečji "teleskop" zbog kojeg sam i odustao od posmatranja noćnog neba...

Uskoro ćemo pozajmiti na par dana sky watcher 60/900, ali polako proučavam tržište kako bih našao nešto pristojno do 250 eur što bi sinčiću, ali i meni bila neka odskočna daska za ovaj prelep hobi...

Nadam se da će mi veterani među vama pomoći oko izbora.

Toliko od mene za ovo javljanje.
SkyWatcher Dobson 200/1200

Dvogledi:
BPC 20x60 3.5⁰, BPC4 12x40 6⁰, BPC 10x50 5.5⁰, BPC2 7x50 7.1⁰, BPC4 8x30 8.3⁰
Wetekom 9x60 5.5⁰, Columbus 10x50 5⁰, Revue 7x35 10⁰
Zrak RD 7x40 8.3⁰, Zrak RD 6x30 8.3⁰
BGT2 2.5x24 12.4⁰

DSLR:
Canon EOS 1300D