• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Logitech Quickcam Fusion

Started by Bobo, November 30, 2005, 12:28:25 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bobo

Danas saznao na QCUIAG listi da je izasla nova web kamera, Logitech Quickcam Fusion:

http://www.logitech.com/index.cfm/products/details/GB/EN,CRID=2204,CONTENTID=10562

Zvuci dobro, napredna CMOS tehnologija koja bi trebala davati bolju osjetljivost. Nazalost iz specifikacija se nista konkretno ne moze zakljuciti. Maksimalna rezolucija videa je 640x480 (cudno ako chip ima stvarnih 1.3MP) na 30 FPS..e sad je pitanje da li se tu koristi USB 2.0 propusnost ili ne (ToUcam 2 je ko fol bio USB 2.0, ali i dalje je na visokom FPS radio kompresiju, isto kao na USB 1.1). Pitanje je i kakav je sum..

Pronasao sam da kamere vec ima u ZG, po 690kn (cca 90 EUR), to je slicno kao i nekadasnja cijena ToUcam CCD kamere.


sashastar

Sta tu ima da se usporeduje lepo se vidi da je Fusion bolji.

gucic

U pa ovo je odlicno. Koja razlika.
Ako sam dobro nasao, u USA kosta samo $80! To je mnogo jeftinije nego toUcam II 840 koji tamo kosta skoro $130 (to je cena kada sam poslednji put gledao).

http://www.amazon.com/gp/product/premium-delivery/B000AA2IC8/103-5967646-1165436?%5Fencoding=UTF8

Bobo

Dobro si vidio za Fusion, otprilike je tolika cijena i kod nas. Ali ne znam bas za ToUcam, sjecam se tocno da sam njega platio isto kao sto sada kosta Fusion.

Mislim da je prerano govoriti da je Fusion bolji. Jos nigdje ne vidim da li radi kompresiju na slicicama ili koristi full USB 2.0 za prijenos bez kompresije.

Bobo

BTW, Milan, odlican ti je Saturn u AM! Trebao si sloziti vise frameova, barem 200-300.

gucic

Evo nasao sam na hardu o toUcam II pro 840k. Pise da je cena $129. Link je PocketScope.com ali je vise nemaju na lageru.
Ja sam u BG-u platio toUcam oko EUR50.
E hvala za Saturn! Moze to mnogo bolje buduci da je u pitanju 150mm objektiv. Jedino mi se ne svidjaju boje. Nekako je
zelenkasto zut, a treba da bude braonkast(?).  Izvukao sam najbolje frejmove koje sam mogao jer je atmosfera stvarno bila
losa, a pored toga jako sumnjam u dobro fokusiranje. Ja imam USB1.1 pa ne znam koliko to utice na snimanje (5fps, Iris)?
Sledeci put cu da snimam malo duze filmove (ili vise manjih) pa cu imati i vise frejmova.
Za mene je jos uvek pojam i jedna od najboljih amaterskih fotki Saturna, koje sam ikada video na netu, ona Vidova! To je
sjajno! Cak ni oni sa skupim astroph. apohromatima nisu bolje uslikali.
Da te pitam jos nesto. RAWavi je priblizno iste "tezine" kao i obican .avi - to je normalno? Znas da se ne razumem u te stvari...

Bobo

Normalno je. RAW moras snimati na 5FPS jedino onda nema kompresije slika. ToUcam je USB 1.1 kamera, tako da jedino na 5 FPS moze provuci do PC-a frejmove bez kompresije, ko sto rekoh. Boje si namjesti u Registaxu - probaj onaj "auto" setting ili kako se vec zove, ako ne onda rucno nastimavaj R, G i B histogram.

Gugi

Da li je toj novoj web kameri za astrofoto takodjer potrebna modifikacija za dugacku ekspoziciju? Ima li uopce astro web kamere gdje je tvrtka vec samo podesila kameru tako da nije potrebno ciniti dodatne modifikacije?

Gucicu, kako si rijesio "problem" sa ekspozicijom ako si rijesio? Netko ti napravio? Sam nisi probao? :D

gucic

Nisam modifikovao kameru da bi poprimila osobine za dugacke expozicije. Za te stvari treba da se ceprka po kameri, a trenutno me to ne interesuje :) . Mozda nije lose tako modifikovati kameru za autogajding. Mada i ovako mozes da dostignes zvezde preko 9m. Uradio sam obicnu softversku modifikaciju za toUcam. Skinuo sam program sa neta, procitao pazljivo uputsvo i pored toga sam uspeo tek iz treceg puta da dobijem RAW sliku. U sustini to je posao od 1min ako znas, a ako ne znas onda moze da potraje malo duze dok se snadjes. Ako te interesuje mogu ti nekako pomoci da prebacis kameru u RAW mode.

mravic

Mene interesuje sve u vezi te kamere jer i ja imam jednu takvu. Treba mi link gde mogu skinuti program i kako odraditi da snima u RAW modu.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk


vanillasky

Gucicu skinuo sam WcRmac, a vidi sta sam dobio sa P TOU CAM II jedan je b&w (sa straftama) a druga je color.... o cemu se radi ?

Hvala
gucic

Da li si pratio uputstva? Treba ih pazljivo pratiti. Ja sam tek iz treceg puta shvatio sta treba da uradim. RAW mode je u B/W i ima izrazite kvadratice, a da bi ih "uklonio" i (valjda) dekodirao treba ti program aviRAW ! Ukucaj na google i naci ces. AKo te interesuje napravio sam mali raw tutorijal pa...javi mi na pm da ti posaljem.

Maxscope

Quote from: "Gugi"Da li je toj novoj web kameri za astrofoto takodjer potrebna modifikacija za dugacku ekspoziciju? Ima li uopce astro web kamere gdje je tvrtka vec samo podesila kameru tako da nije potrebno ciniti dodatne modifikacije?

Gucicu, kako si rijesio "problem" sa ekspozicijom ako si rijesio? Netko ti napravio? Sam nisi probao? :D


Ima.
Ako se ne varam Meade LPI je takva web kamera. Ali joj je osetljivost  manja od TouCam.
Ali u Meade su uradili sve ono sto ti trazis i ne trebaju joj nikakave modifikacije. Kamera se moze koristiti za dugacke ekspozicije, kao i za "autoguiding", ali cini mi samo na Meade kompjuterizovanim teleskopima. Sa programom se preko kompjutera moze upravljati Meade teleskopima kao i motorizovanom observatorijom.
Kamera takodje dolazi i sa Meade Image Procesing Software-om "Autostar Suite" a koji je slican Registax-u. Meade naravno tvrdi da je Suite mnogo bolji od Registaxa.
Za razliku od Registaxa, Autostar sam stackira snimke i to samo snimke za koje software proceni da valjaju (mada ima i opciju za svaki snimak).
Mislim da im je ovo glavni adut na osnovu koga i tvrde da je bolji program.
Da, i zajedno sa softwerom je ukljucen i Hubble zvezdani katalog.
Sada, sve ovo moze zvucati impresivno, ali nije.
Mogucnost upravljanja motorizovanom observatorijom preko kompjutera je najobicnija "perverzija", ali ipak jedna stvar stoji.
Amateri i dalje mnogo vise cene TouCam od Meade LPI, jer je bolja kamera. Meade ima CMOS cip, sto je verovatno najveci razlog.
Zbog toga se polovna ali odlicno ocuvana Meade LPI kamera, zajedno sa svim navedenim programima, kompjuterskim (povezuje teleskop i kompjuter)  i USB kablovima i parfokalnim prstenom (veoma korisna stvar), moze nabaviti za slicnu cenu kao i TouCam.