• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pomračenje Sunca 20.3.2015

Started by ivanmsk, March 01, 2015, 06:41:10 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marko

TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

Luger

Svaka cast ljudi! Konacno, zivnuo forum.  :D

Nekoliko sekundi, nakon sto je  sjenka presla preko pjege:

marko

Bravo za slike, kod mene je ovako bilo pa ništa nisam stigao osim početka.
TS 150/750
Mak 127/1500
Tair 3 300mm
EQ3+PicGoto
Pentax K-X
...i ostala oprema :)

markompopovic

Ау поцепасте ви ово!

Ево мог скромног доприноса. Ех да сам `99 могао овако...

Делимично помрачење Сунца
by Marko (M) Popovic, on Flickr
Celestron 150/750
10mm, 25mm, Apo Barlow 2,5X

Yagodinac

Prvo ustanem i vidim magla, pa nećemo da idemo, pa onda magla se diže pa hoćemo, pa brže-bolje trk u selo da uzmemo teleskop, pa trk u brda iznad magle... I onda tamo shvatim da sam najvažniju stvar zaboravio - astrosolar foliju. Super, ajde nazad... Na kraju teleskop je stajao u selu u dvorištu i ništa od prelepih pejzaža sa okolnih brda ;D
Imajući u vidu količinu malera koji su se izdešavali, drago mi je što smo stigli kući živi i zdravi.

eclipse 1 by milan_miloradovic, on Flickr

Kompozit od tri snimka približno po 5min razmaka:

eclipse 2 by milan_miloradovic, on Flickr

I jedna gde je gore astrosolar filter, a dole... CPL  8)

night over the day by milan_miloradovic, on Flickr

Polare

Bravo dečki,stvarno su vam super fotke. A posebno 'ivanmsk' jedno veliko Wow!!! Sugestivna fotografija prelaska aviona preko sunčevog diska!
...evo da i ja podijelim jednu moju fotografiju ;)

marino

sve ste vec rekli i pokazali...pregledao sam fotke...trebao bi svakom poimence napisati "bravo" a ima zaista izvrsnih fotografija, nerijetke i za izlozbe ili naslovnice
ubacujem dvije moje fotke...arhive radi da ostane zabiljezeno
sve fotkano sa sony t3 (scope je rucni rad)
Vidulini Observatory

Sekula

Čestitam svim prijateljima na uspešnim radovima!  8)
Ja sam ovog puta radio live internet video stream koji je ispratilo preko 110.000 ljudi u nekoliko časova u toku i nakon pomračenja, u saradnji sa kolegama koje su bile u niškoj Tvrdjavi. Bilo je zaista predivno, puno prelepe atmosfere i velike posete. O tome ima udarnih članaka i u svim današnjim novinama.

https://youtu.be/i9kcHx-EBUY
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

marino

sekula!
i z v r s t a n   posao ste napravili s time..
Vidulini Observatory

gile.ms

Svaka čast svima na sjajnim fotkama i domišljatosti!
Evo mog doprinosa:

Direktan fokus na 150/750 - folija na poklopcu:

Pinhole "Partial Eclipse of the Heart"

i animacija severnog horizonta - 7 kadrova snimljenih sa oko 10 minuta razmaka:
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

zozo83

Evo i od mene sa mojim sokocalom ja sam prezadovoljan. Sunce na projekciji na papir nema mnogo razlike u odnosu na gledanje kroz teleskop bar je to moje vidjenje
Slikano je sa telefonom, a foto aparat je radio film u EOS cmr. Imam problem oko spajanja 15 filmova, u kom programu da spojim, a druga stvar je da nisam zadovoljan kako je snimano jel sam ga menjao non stop i pomerao nisam imao pracennje i zbog jurnjave ujutru nisam sve lepo namestio pa sam u toku snimanja namestao, a ujedno sam propustio i pocetak. Posto je budzenje za projekciju ispalo bolje nego sto sam se nadao problem je bio gde staviti foto aparat, pa sam i to ujutru doradjivao na brzaka za nekih 5 minuta i ispalo je odlicno, tako da sam napravio montazu za sledece pomracenje :) Pored budzevina nasao se i suncobran :) da pravi hladovinu tako da je utisak bio kao da sam na plazi :). Na slikama ima sve zabelezeno sta treba :D

Na ovoj se vidi i pega

Tu je i par slika sa glavnim glumcem danasnjeg posmatranja u radnom odelu i jedna od juce sa testiranjem pomocu stege ( a sto se tice stege ima RA I DEC OSU :) mala ali prakticna)

Izvinjavam se sto sam pretrpao malo temu, moram da pokazem moje radove :)
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Sasa

Zbilja ima divnih i maštovitih scena.

Ovde ima i nekih koje su poslate za AM, a nisu okačene na forum: http://www.astronomija.co.rs/fotografija/9411-pomracenje-sunca-galerija-slika

johnny984

Stvarno svaka čast svima za fotke, zavidim vam  :(

Ja sam na žalost u to vreme bio na poslu, tako da sam se zadovoljio gledanjem kroz poklopac od sw 60/700 sa astrobader folijom. Tako da ništa od fotkanja, ali nisam ni sumnjao da će me fotke dočekati ovde.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

Jaro

Podaci o temperaturi vazduha sa meteo stanice na Night Hawk opservatorije u Backoj Palanci za 19. i 20. mart. Vidi se pad temperature za vreme pomracenja.